Як приготувати долму в домашніх умовах покроковий рецепт з фото
Долма – це відоме грузинське блюдо, нагадує чимось голубці, ось тільки замість капусти, начинка загортається у виноградне листя. Начинка може бути як овочевий (кабачки, томати, баклажани), так і м’ясної, на основі фаршу з свинини, баранини, упереміш з рисом. Сам рецепт приготування долми з виноградного листя зовсім не складний і на приготування піде не більше 3 ч.
Калорійність долми з виноградного листя становить 205-230ккал в 100гр, все залежить від набору інгредієнтів.
Долма рецепт з фото покроково, інгредієнти:
- 500гр вирізки баранини (з жировим прошарком);
- 2 середніх цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- Чорний перець, сіль;
- Пучок петрушки і кінзи;
- Коріандр, кумін;
- Свіже листя винограду (можна консервовані);
- 30гр рису;
- 100мл води;
- 2ст.л сметани;
- 130мл кефіру жирністю 2,5%;
- 3ст.л сметани жирністю 15%;
Долма у виноградних листках рецепт з фото:
1) Для початку нам потрібно приготувати фарш. Для цього, баранину режим на середні шматочки і пропустити через м’ясорубку.
2) На дрібні кубики подрібнюємо повністю весь цибулю і 1 зубчик часнику.
3) Фарш викладаємо в глибоку миску, туди ж додаємо подрібнену цибулю з часником, 30 гр рису, дрібно нарізану зелень кінзи, петрушки, а також потроху мелених спецій: коріандр, куміна, чорного меленого перцю і солі за смаком. Все ретельно перемішуємо і додаємо ще 80-100 мл кип’яченої води.
Примітка: Для пікантності, у фарш можна додати 3-4ст.л томатного соку.
4) Фарш готовий, тепер займемося підготовкою виноградного листя. Завжди перед приготуванням листя обов’язково обдаємо окропом. Для цього ножем зрізаємо хвостики, листя кладемо в миску, заливаємо на 10 хв окропом, по закінченню зливаємо воду.
5) Ну ось ми впритул наблизилися до того, як готувати долму з свіжого виноградного листя. Листя викладаємо прожилками вгору, а глянсовою стороною вниз, при цьому всі заготовки повинні бути приблизно однакового розміру. На виноградний лист покладіть приблизно 1год.л фаршу, акуратно загорніть лист, так щоб він не порвався.
6) Всі заготовки нашої майбутньої долми по колу викладаємо на дно каструлі, додаємо кілька горошин чорного перцю і лаврового листа, заливаємо водою і включаємо плиту на повільний вогонь. Щоб долма у вас не розкрутилася, зверху поставте гніт і тушкуйте протягом 90 хв.
7) Тим часом ми займемося приготуванням соусу зі сметани і кефіру. Сметану додаємо до 130мл кефіру, перемішуємо, туди ж додаємо дрібно нарізану петрушку з 3 подрібненими зубчиками часнику, трохи меленого куміна (зіри), паприки, чорного перцю, солі і знову все перемішуємо виделкою/віночком.
8 ) Ну ось по закінченню 1,5 годин страва готова. Викладаємо його в глибоку ємність, додаємо трохи бульйону, зверху посипаємо зеленню і подаємо з соусом. Сподіваємося наш покроковий рецепт долми з виноградного листя по-вірменськи вам сподобався і ви порадуєте їм свою сім’ю!