Як приготувати класичний соус бешамель
Винахід цього французького соусу приписується Луї де Бешамелю, маркізу де Нуантель.
Як зварити бешамель
Бешамель входить до п’ятірки основних соусів французької кухні (інші чотири – велюте, Еспаньол, Голландез і томатний). Його популярність пояснюється простотою приготування і універсальністю: бешамель однаково добре підходить до гарячих м’ясних, рибних і овочевих страв. Цей соус – незамінний інгредієнт італійської лазаньї.
Для приготування класичного соусу бешамель вам знадобиться пшеничне борошно, вершкове масло і молоко, а також спеції: сіль, перець і мускатний горіх. Часто молоко, призначене для приготування соусу, ароматизують лавровим листом, цибулею шалот і гвоздикою.
Простий соус бешамель
Інгредієнти:
- 50 г вершкового масла
- 50 г борошна
- 500 мл молока
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. меленого перцю
- щіпка мускатного горіха
Рецепт приготування:
1. Вершкове масло розтопити в сотейнику на невеликому вогні, додати борошно. Перемішати віночком і обсмажити до появи золотистого відтінку.
2. Тонкою цівкою влити 150 мл холодного молока, постійно помішуючи. Довести до кипіння і влити решту молока. Ретельно перемішати, приділяючи особливу увагу стінок і куточків сотейника. Довести соус до кипіння і проварити ще 3-4 хвилини.
3. Додати сіль і спеції. Справжній бешамель повинен бути без грудочок, але якщо не вийшло так з першого разу – протираємо через сито.