Як спеції впливають на самопочуття людини.

Ми звикли додавати ароматні спеції до апетитного м’яса та вишуканих салатів, однак спеції мають не лише смакові властивості. Вони ще й позитивно впливають на самопочуття та настрій.

     Спеції і прянощі  існують в кулінарії ще з часів створення Аюрведи.
У буквальному перекладі з санскриту, Аюрведа – це "Наука про правильне життя". Тексти давніх вед обхоплюють всі аспекти життя людини. Веди – це опис законів світу.

   Призначення прянощів, згідно з Аюрведою, – скорегувати страву і наситити її різними відтінками смаків, спеції також сприяють збільшенню "травного вогню", тобто стимулюють секрецію травних соків, покращують кровообіг і перистальтику в зоні шлунково-кишкового тракту, запобігаючи саму появу токсинів.
Аюрведа розглядає три "типи" енергії в людині – ВАТА, ПІТТА і КАПХА.
       ВАТА – характерна для людей з худорлявим статурою. Вони схильні до легкості, швидкості в думках і діях. Мінливість – це їх характеристика. Якщо вата збалансована то така людина є творчою, ентузіастом у житті і життєрадісною. Якщо вата "перекошена" то така людина відчуває тривогу, безсоння і проблеми з травним трактом, що породжує гастрити, виразки, погане травлення. Ваті відповідають гіркий і терпкий смаки. Якщо вона вийшла з рівноваги, то допоможуть такі спеції, як імбир, кмин, аніс.
      ПІТТА властива людям атлетичної статури, які раціональні і цілеспрямовані. Якщо пітта збалансована, то людина володіє розвиненим інтелектом, може бути хорошим керівником. Якщо пітта розбалансована, то людина стає занадто критичною, дратівливою і агресивною. Пітті відповідають кислий, солоний і гострий смаки. Їх врівноважують фенхель, кориця, кардамон, коріандр. Пітта також вважається "вогненною" за своєю природою, тому гострі спеції краще використовувати в мінімальній кількості.
       КАПХА. Переважає у людей з великим, повним тілом, які думають і рухаються неквапливо, емоційно стабільні. Якщо капха збалансована, то людина є спокійною і відданою. Якщо ні, то в організмі з'являється інертність і застійні явища. Капха пов’язана з солодким, солоним і кислим смаками. Люди з такою конституцією часто відчувають нестачу "травного вогню", їм не варто у великих кількостях вживати сіль. Всі інші спеції їм корисні.
       У Аюрведі також існує принцип застосування прянощів на основі гармонізуючих смаків, оскільки під час їжі ми відчуваємо не тільки тіло, а й наші почуття – в першу чергу, звичайно, смак. Тому в їжі повинні бути присутніми всі шість смаків: солоний, солодкий, гіркий, кислий, гострий і терпкий.

            Наша звичайна дієта складається в основному з трьох смаків – солодкого, солоного і кислого, які, згідно з Аюрведою, заспокоюють лише один з трьох енергетичних типів – вату. Дисбаланс вати типовий для наших сучасників через стрімкий, напружений ритм життя і емоційні проблеми: роздратування, відчуття незахищеності, тривожності і безперервного занепокоєння, тому нас притягує солодке, солоне і кисле.
            У підсумку надмірна кількість жирів і цукру призводить до дисбалансу іншої енергії – капха. І занепокоєння змінюється лінощами, надмірною вагою, сповільненою розумовою активністю, депресією і жадобою. Якщо в нашому раціоні відсутній гіркий, гострий і терпкий смак, то тіло, емоційна і інтелектуальна сфера нашого життя не задоволені.

 Ось декілька цікавих фактів про спеції:

1. В Індії для багаторазового посилення аромату спеції обсмажують. Суміш підсмажених спецій називається "масала".

2. Дослідники довели, що куркума допомагає спалювати калорії. Сприяє цьому потужний антиоксидант в складі прянощі – куркумін.

3. Спеції – багате джерело клітковини. Особливо багато її в паприці і кориці. У стародавні часи ці прянощі використовували при проблемах з травленням.

4. Зігрітися в холодні вечори допомагає зелений чай з сушеним імбиром або гілочкою гвоздики.

5. Шафран – одна з найдорожчих спецій в світі. Все тому, що ниткоподібна спеція збирається вручну.

6. Кожна приправа – справжнє джерело вітамінів. Наприклад, в 100 г лаврового листа – 180 мг вітаміну В9, в червоному перці – 281 мг вітаміну А, в шафрані – 80 мг вітаміну С.

7. Зголодніли? Додайте в суп трішки кмину, базиліка або мускатного горіха. Ці спеції допомагають позбутися почуття голоду.

8. Гостра і пряна їжа викликає виділення "гормонів задоволення" – ендорфінів, – за рахунок подразнення нервових закінчень.

9. Абсолютно всі прянощі підвищують і на деякий час прискорюють обмін речовин.

10. Спеції допомагають позбутися негативних рис характеру. Кориця, гвоздика, кмин позбавлять від страху. Гнів, ненависть, заздрість не люблять імбир, куркуму, фенхель. А з жадібністю, нерішучістю, схильністю до депресій допоможуть впоратися кмин, червоний і чорний перець, імбир та кардамон.Використовуйте древні знання для правильного харчування й зміцнення здоров'я. Пропонуємо вам три рецепти напоїв для кожного типу енергії за Аюрведою. Спробуйте!

ВАТА. Молоко з корицею. Солодкий, обволікаючий, зігріваючий напій допомагає зняти напругу та тривожність. Для його приготування жменю подрібненого інжиру необхідно залити літром теплого молока. Додати 5-7 зерен кардамону, паличку кориці, по половині чайної ложки куркуми і сухого меленого імбиру. Довести до кипіння. Якщо ви застуджений, додайте декілька "бутонів" гвоздики й один лавровий лист. Краще пити перед сном.

КАПХА. Імбирний чай. Цей гострий кисло-солодкий напій посилює "травний вогонь", регулює вагу і апетит.

У 100 грамів меленого імбиру додати 2 столові ложки цукру, 1/2 чайної ложки солі, дрібку перцю чілі, залити літром окропу. Довести до кипіння, варити на повільному вогні хвилин 20. Зняти з вогню і додати сік половини лимону.

ПІТТА. Терпкий смак міцного чаю, що пом'якшують властивості молока і врівноважує дію прянощів допоможуть зняти дратівливість і повернуть емоційний баланс. Для приготування взяти 6 чайних ложок чорного чаю, 6 зерен кардамону, 2 палички кориці, 1/2 чайної ложки сухого імбиру, 4 столові ложки цукру залити літром окропу, дати настоятися. Додати половину склянки молока, довести до кипіння, кип'ятити на маленькому вогні 5-7 хвилин.

[zombify_post]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: