Золотиста картопля в духовці: 6 вдалих рецептів, які сподобаються кожному. Як тобі № 3?
Якщо вам набридли стандартні страви з картоплі, то ви заглянули в правильному напрямку! Погодьтеся: картопля буває на вашому столі набагато частіше, ніж будь-який інший овоч, а значить, заслуговує на особливу увагу.
Приготувати бульбу можна як завгодно, але в запеченому вигляді вона вважається найкориснішою. У неї зберігаються ті вітаміни та корисні речовини, які випаровуються з картоплі під час варіння. Через високий вміст калію печену картоплю рекомендують вживати людям із захворюваннями серцево-судинної системи. А ще ці ласощі вважається ситними, малокалорійними та дуже смачними.
Як смачно запекти картоплю
Забудьте про прісну запечену картоплю: кілька додаткових інгредієнтів здатні кардинально поміняти смак, аромат і структуру овочевої м’якоті. Зараз ми розповімо, як це можна зробити, ознайомивши вас з дивовижними рецептами.
Картопля «Гармошка»
Інгредієнти:
- 4 бульби картоплі
- 100 г сала або бекону
- 100 г тертого твердого сиру
- 1-2 ст. л. сметани
- 1 зуб. часнику
- 1 пуч. петрушки
- сіль і перець за смаком
Приготування:
Виберіть довгасті бульби картоплі, вимийте, висушіть і зробіть часті поперечні надрізи. Сало і сир (приблизно 70 г) наріжте тонкими скибочками, помістіть їх, чергуючи, в розрізи. Посоліть і поперчіть картоплю, відправте в розігріту до 180-200 градусів духовку на 40 хвилин. Потім дістаньте блюдо з духовки, полийте картоплю сметаною або майонезом, посипте тертим сиром, зеленню, а в розрізи вставте нарізаний часник і поставте в духовку ще на 2-3 хвилини.
Картопля з м’ясом
Інгредієнти:
- 200 г відвареної яловичини
- 30 г зеленої цибулі
- 2 ст. л. сметани
- 60 мл соусу барбекю
- 2 великих картопляних бульби
- 2 ч. л. соняшникової олії
- дрібка солі
- 50 г Чеддер
Приготування:
Картоплю покладіть на застелене фольгою деко, збризніть олією і посоліть, відправте в розігріту до 180 градусів духовку на годину. У цей час приготуйте начинку: м’ясо розберіть на волокна, змішайте з соусом барбекю і сметаною. Дістаньте бульби, розріжте, в середину викладіть начинку і присипте тертим Чеддер. Поверніть картопля в духовку ще на кілька хвилин, щоб сир розплавився. Подавайте, присипавши нарізаною зеленою цибулею.
Картопля в сметані
Інредієнти:
- 7-8 бульб картоплі
- 1 щіпку. часникової солі
- приправа для картоплі (або суміш розмарину, базиліка, чебрецю, м’яти, майорану)
- 1 пуч. кінзи
- 2 ст. л. сметани
- 4-5 ст. л. молока
- вершкове масло за смаком
Приготування:
Картоплю гарненько вимийте і відваріть в підсоленій воді. Потім змастіть розм’якшеним вершковим маслом, присипте сіллю (бажано часниковою) і викладіть на деко, відправте в духовку під гриль на 5-7 хвилин, щоб вона підрум’янилась. Змішайте молоко, сметану, сухі приправи, півпучка подрібненої кінзи. Покрийте сумішшю картоплю та відправте в духовку ще на 5-7 хвилин. Подавайте, присипавши подрібненою кінзою, що залишилась.
Часникова картопля
Інгредієнти:
- 600 г картоплі
- 0,25 скл. оливкової олії
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 головки часнику
- 1 пуч. петрушки
- половина лимона
- кілька гілочок чебрецю
- сіль і перець за смак
Приготування:
Гарненько вимийте картоплю. Змішайте оливкову олію і розтоплене вершкове масло з подрібненою петрушкою, потім полийте соусом картоплю. Наріжте бульби гармошкою, в розрізи покладіть кружальця лимона, гілочки чебрецю і пластинки часнику. Посипте страву перцем і сіллю, запікайте протягом години при температурі 180 градусів.
Картопля в рукаві
Інгредієнти:
- 1 кг дрібної чи середньої картоплі
- 3 ст. л. оливкової олії
- 3 зуб. часнику
- 0,5 пуч. зелені
- сіль і перець за смаком
Приготування:
Картоплю очистіть і зробіть в бульбах кілька проколів зубочисткою або виделкою. Змішайте подрібнену зелень, пропущений через прес часник, сіль, перець і оливкову олію. Викладіть картоплю в рукав для запікання, влийте соус і зафіксуйте краї. Струсіть рукав, щоб пряна олія розподілилася по картоплі. Викладіть рукав на деко, зробіть зверху кілька проколів і запікайте страву протягом 50 хвилин при температурі 200 градусів. За 10 хвилин до готовності розріжте рукав зверху і дайте картоплі підрум’янитися.
Картопля в беконі
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі
- 250 г бекону
- базилік за смаком
- кріп за смаком
- петрушка за смаком
- сіль і перець за смаком
Приготування:
Картоплю очистіть, відваріть до напівготовності в підсоленій воді. Потім присипте бульби подрібненою зеленню та оберніть смужками бекону, зафіксуйте зубочистками. Викладіть картоплю в беконі на застелене пергаментом деко, відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Улюблена картопля і духовка – ідеальний тандем, здатний порадувати вас навіть ароматним фрі без олії. Сподіваємося, що добірка була для вас корисною.