Цікаві факти про мед

Багато хто з нас любить цей солодкий продукт. І звичайно ж всі знають про його лікувальні властивості, тому буде не лишнім дізнатися кілька цікавих фактів про мед.

Цікаві факти про мед:

  • Найбільше меду виробляють в Китаї. Але найдорожчий мед виробляють в Ізраїлі. 
  • Тепло знижує корисні якості меду, тому нагрівати його не варто. Температура вище 50 градусів повністю прибирає всі корисні властивості з меду.
  • Ложка меду в день забезпечить вас відмінною профілактикою проти простудних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворювань.
  • Щоб виробити 100 грамів меду, бджола повинна облетіти понад 100 000 квіток.
  • У Стародавньому Єгипті та Стародавньому Римі, мед був чудовою альтернативою валюти і ним запросто можна було розплатитися. Навіть в Слов’янських книгах було сказано, що штрафи можна було виплачувати або грошима, або худобою, або медом.

  • Дуже часто археологи, розкопуючи єгипетські могили, знаходили банки з медом тисячолітньої давності, в яких мед був абсолютно свіжим і все ще корисним. Одна з головних властивостей меду – він ніколи не псується. Якщо дотримуватися правил зберігання, а саме тримати кришку закритою і не допускати проникнення води, то його можна зберігати вічно!
  • Дуже важко встановити точний період походження меду, свідоцтва його існування сягають корінням в глибину тисячоліть. Однак достеменно відомо, що деякі види меду добувалися майже 20 мільйонів років тому!
  • Залежно від локації та від того, яким квітам бджоли наносили візит, мед може мати відчутні відмінності за смаковими та колірними якостями. Тільки в США існує 300 різних сортів меду. Головний орієнтир у світі меду це колір: чим світліший мед, тим м’якший його смак, чим темніший – тим він більш насичений.
  • Чистий органічний мед переповнений вітамінами, мінералами і ензимами, які захищають нас від хвороботворних бактерій і зміцнюють імунітет. Мед часто використовують при застуді, щоб подолати кашель і біль в горлі.
  • Мед – найдавніший засіб проти подряпин. Його в’язкість створює захисний бар’єр для ранки, а антибактеріальні властивості борються з мікробами і вірусами, і порізи дуже швидко гояться.
  • Для того, щоб зібрати 100 грамів меду бджолі необхідно облетіти ні багато ні мало, 46 тисяч км, для порівняння – це довжина екватора.
  • Цікаво, що в процесі польоту за медом, а вірніше на зворотного шляху, нектар служить для бджоли своєрідним паливом. Так, літаючи до квітів на далекі відстані, бджола може принести назад лише 30% нектару – все інше буде витрачено на поточні потреби.
  • Слово «мед» має єврейське походження. Дослівно його можна перевести як «чари» або «наділений магією».
  • У меді міститься багато фруктози, яка відмінно допомагає виводити з організму алкоголь. Якщо на ранок після грандіозної вечірки ви прокинулися з хворою головою, пийте більше чаю з медом – це відмінна зброя в боротьбі з похміллям!
  • У 1985 році перуанські митники затримали на кордоні велику партію меду з Еквадору. Як виявилося, в ласощах містився кокаїн. Пізніше з’ясувалося, що наркотик не був підмішаний механічним способом. Для отримання смертельно-небезпечного меду бджіл випускали прямо на плантації коки.

  • Мед, до речі, відмінний хоч і дорогий консервант, про що знали ще в давнину. Як відомо, тіло Олександра Македонського, який помер у поході, під час перевезення до столиці Македонії для поховання було загорнуто в мед, щоб запобігти розкладанню під час довгого шляху.
  • Цікаво, що на відміну від багатьох харчових продуктів мед ніколи не пліснявіє. Попри те, що до складу меду входять білки та вуглеводи, вітаміни, мінеральні та інші речовини, необхідні для життя і розвитку будь-якої живої клітини, цвілеві грибки, якими навмисно заражали мед, гинули в ньому.
  • Існує старий спосіб швидкої перевірки меду на домішки. Візьміть сірник і мокніть ним в мед, потім підпаліть його. Якщо мед натуральний, сірник буде горіти, якщо ні, то мед буде плавитися на сірнику.
  • У Стародавній Греції безсмертя богів пояснювали тим, що вони харчувалися амброзією, що складається з молока, нектару і меду. Піфагор, Гіппократ і Арістотель вважали, що споживання меду сприяє довголіттю.
  • Своїм існуванням бджільництво зобов’язане, «північним» бджолам, які заготовляють мед, щоб було чим підкріпитися взимку. В Африці теж існують бджоли, і вони теж переробляють нектар в мед, але вони не зберігають його у вуликах, оскільки в Африці немає зими, а значить, запасати мед просто не потрібно.
  • Але все-таки, найбільше у світі меду виготовляють в Китаї. Причому, найпопулярніший китайський мед – гречаний.
  • Мед, який отримують, викачуючи його з вуликів за допомогою пристрою під назвою медогонка, називається відцентровим. Найчастіше під словом «мед» мають на увазі саме відцентровий мед.
  • Алергія на мед – явище досить рідкісне. Однак, мед може бути отруйним, коли бджоли збирають нектар з рослин, що містять отруйні речовини. Відомі випадки легкого отруєння при вживанні меду, зібраного бджолами з квітів аконіту і рододендрона. Але, наприклад, з блекоти, болиголова, багна і наперстянки бджоли зазвичай збирають цілком доброякісний мед, який не викликає хворобливих явищ.
  • Для отримання ложки меду (30 г) 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня. Стільки ж бджіл повинні займатися прийманням нектару та обробкою його у вулику. При цьому частина бджіл посилено вентилює гніздо, щоб швидше йшло випаровування з нектару зайвої води. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: