Як жити довше: дієтологи радять щодня вживати цитрусові

Правильна збалансована дієта – ключ до здоров’я організму. Всім ми знаємо, що необхідно вживати в їжу більше фруктів і овочів, але саме цитрусові мають істотні переваги для здоров’я.

Дієтологи прийшли до висновку, що такі цитрусові, як апельсини, лимони та грейпфрути мають високий вміст вітаміну С, який, в свою чергу, підтримує імунну систему і допомагає їй боротися з інфекціями. Але ці відомі кислі фрукти ще і здатні захистити людину від серцевих захворювань, раку і деменції.

Користь цитрусових фруктів

За словами дієтологів Сари Брюер і Джульєтти Келлоу, щодня людина повинна з’їдати по одному цитрусові.

“Різні дослідження пов’язують вживання великої дози вітаміну С і фітохімікати, виявлених в цитрусах, зі зниженим ризиком серцевих захворювань”, – заявила дієтолог.

В ході дослідження, в якому брали участь 115 тисяч чоловік, вчені виявили, що люди, які беруть в їжу найбільшу кількість фруктів, на 28% менше були схильні до ризику розвитку інсульту. А ті, хто вживав в їжу саме фреш з цитрусових – на 35%.

Дослідження також показали, що цитрусові можуть допомогти знизити рівень холестерину, але найбільший вміст необхідного для цієї речовини (геспередіну) виявлено в білій серцевині і шкірці.
У 2017 році вчені встановили, що у людей, які вживали в їжу цитрусові, знизився ризик розвитку деменції на 23%.

Цитрусові можуть також допомогти знизити ризик розвитку раку стравоходу, рота, гортані, глотки і шлунка на 40-50%.

Які цитрусові краще вживати в їжу?

Дієтологи наголошують, що в апельсинах, мандаринах  міститься більше 170 фітохімікатів з протизапальними, протипухлинними і антиоксидантними речовинами. Вони також багаті на гесперидин, який знижує рівень холестерину і є хорошим джерелом бета-криптоксантинів (корисні для здоров’я легенів).

Грейпфрути допомагають знизити рівень холестерину. Рожевий і червоний фрукти багаті лікопін, який є антиоксидантом.

Лимони і Лайми матимуть позитивний вплив на серце, так як вони посилюють смак їжі без необхідності додавати сіль.

Дієтологи рекомендують вживати фрукти в їжу в їх натуральному вигляді, включаючи серцевину і навіть шкірку, яку можна натерти на тертці, додати в тісто і спекти печиво.

Для нормального функціонування людського організму потрібен ряд певних умов. Одне лише вживання цитрусових не зможе зробити людину здоровою. Необхідно ретельно планувати раціон харчування, порадившись з лікарем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: