Варення з абрикос: 7 кращих рецептів
Настає літо, а з ним приходить сезон ягід, фруктів та їх консервування на зиму. У цій статті ми розповімо як варити абрикосове варення, адже ці невеликі жовті плоди в Україні дуже поширені і ростуть в багатьох садах. Способів приготування варення з абрикос є багато – рецепт половинками, повидла, джему, з апельсином та інші.
Варто зауважити, що абрикоси досить корисні – в них містяться вітаміни А, В3, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, РР, а також бета-каротин, залізо, калій, фосфор, магній, натрій. Значна частина корисних елементів залишається навіть після термічної обробки.
Варення з абрикос половинками
Один із найпростіших та найпопулярніших варіантів – це варення з абрикос половинками, з нього і почнемо нашу добірку рецептів.
Інгредієнти
- Абрикоси – 1 кг;
- Цукор – 3 склянки (по 200 мл);
- Вода – 1 склянка (200 мл).
Приготування
- Першим ділом треба зварити сироп, який потрібен щоб варення вийшло ніжним і в ньому були добре помітні половинки абрикосів. Як варити сироп: потрібно висипати в каструлю весь цукор і залити його водою. Каструлю поставити на плиту і нагрівати поки цукор повністю не розчиниться, регулярно перемішувати. Коли сироп закипить – дати йому покипіти кілька хвилин і зняти з плити.
- Далі необхідно перебрати та помити абрикоси, потім порізати їх половинками та в процесі видалити кісточки. Підготовані абрикоси висипати в каструлю (у якій варитиметься варення) і залити їх гарячим сиропом. Залишити каструлю поки вона повністю не охолоне. Сироп не повністю покриє абрикоси, тож просто порухайте каструлею в сторони щоб він повністю покрив плоди.
- Коли абрикоси з сиропом охолонуть, останній треба назад злити в каструлю. Тепер каструлю з сиропом потрібно знову поставити на вогонь і кип’ятити кілька хвилин. Потім знову вилити гарячий сироп до абрикосів та дати охолонути.
- Тепер можна приступати до остаточного варіння абрикосового варення, а саме поставити залиті сиропом плоди на слабкий режим плити (чи легкий вогонь), довести до кипіння і почекати 5 хвилин. В ці 5 хвилин варення варто помішувати, але обережно, щоб не пом’яти абрикоси. Зняти варення з плити та дати охолонути.
- Описану в попередньому пункті процедуру повторити 4 рази. Коли абрикоси стануть прозорими, а сироп густим – варення пора розливати в банки і закатувати.
Варення за показним вище рецептом буде прозоро-бурштинового кольору, м’яким, з ціленькими половинками абрикосів. Воно відмінно підійде до гарячого чаю, свіжого молока чи навіть холодного пломбірного морозива.
Абрикосове повидло
Цей рецепт абрикосового повидла гарний тим, що основний інгредієнт може бути вже перезрілим, але смак від цього не зміниться! Але зважайте що на приготування піде немао сил і часу!
Інгредієнти
- Абрикоси – 1 кг;
- Цукор – 400 г;
- Лимонна кислота – 1 ч.л. (без гірки);
- Ванілін – 2 пакетика.
Приготування
- Добре промиваємо абрикоси, розрізуємо їх половинками та чистимо від кісточок. Очищені плоди викладаємо в каструлю (щоб абрикоси не підгоріли, на дно каструлі можна додати трішки води. ), ставимо на маленький вогонь і тушимо під кришкою поки вони не розм’якнуть і не пустять сік. Після цього вимикаємо плиту знімаємо кришку з каструлі та даємо нашому майбутньому повидлу охолонути.
- Коли все охолоне – з половинок абрикосів необхідно відділити шкірку. Це можна зробити продавлюючи їх через сито.
- Отриману абрикосову масу (продавлену через сито) в каструлі ставимо на середній вогонь на 25-30 хвилин, помішуючи її протягом цього.
- Приблизно по завершенню цього часу маса трохи загусне, рідина випарується, це значить що пора додавати цукор. Далі зменшуємо вогонь до маленького і варимо повидло доки цукор повністю не розчиниться. Не забуваємо кожні кілька хвилин помішувати, щоб наше повидло з абрикосів не підгоріло.
- За кілька хвилин до готовності додаємо лимонну кислоту, а коли зніматимемо повидло з плити – додаємо ванілін і добре перемішуємо.
Увага! 1 кг – це вже очищених від кісточок та шкірки (описано в другому кроці) абрикосів! Тобто саме на цей 1 кг повинно бути 400 грам цукру, а не на кілограм цілих плодів з кісточками.
Джем із абрикосів
У приготованому за цим рецептом джемі смак абрикосів просто приголомшливий. І не зважаючи на досить велику кількість цукру, джем виходить в міру солодкий.
Інгредієнти
- Абрикоси – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Лимони – 1 штук;
- Вершкове масло – 25 г.
Приготування
- Помити абрикоси та порізати половинками, видалити кісточки. Змастити маслом дно каструлі (допоможе запобігти пригорянню джему) та викласти шарами абрикоси, насипаючи між ними цукор.
- З лимону видавити сік та вилити його на абрикоси. Каструлю накрити полотенцем і залишити на ніч.
- На наступний день поставити каструлю на середній режим плети (середній вогонь) і готувати протягом 15 хвилин. доки цукор повністю не розчиниться (це якщо він не розчинився за ніч). Потім збільшуємо потужність плити до максимуму і даємо джему кипіти близько 20 хвилин, періодично помішуючи його, щоб не підгорів.
- Щоб перевірити чи джем готовий, ложкою викладаємо його на тарілку та даємо охолонути протягом 30-40 секунд (якщо попередньо помістити тарілку в холодильник, то на ній джем охолоне швидше). Якщо охолоджений джем не розтікається, то він готовий. Якщо ж розтікається – чекаємо щоб перекипів ще 5 хвилин і пробуємо знову. Чим довше варитиметься, тим густішим буде.
Рецепт з апельсинами
Пропонуємо також спробувати незвичайний рецепт абрикосового варення – з апельсинами. Таке варення має цитрусовий аромат і особливо тонкий смак. Робиться воно досить просто, а плоди абрикоси нарізуються половинками.
Інгредієнти
- Абрикоси – 2 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Апельсини – 500 г.
Приготування
- Абрикоси помити, розділити на половинки та видалити кісточки. Засипати до плодів цукор, так щоб він їх повністю покрив.
- Півкільцями нарізати апельсини та очистити від шкірки. Змішати їх з абрикосами і цукром, поставити на плиту.
- Вари на слабкому режимі чи маленькому вогні, час від часу знімаючи плівку, яка утворюється. Помішувати варто якомога менше, щоб половинки абрикосів залишилися цілими.
- Коли варення почне бурлити, а піни не буде – воно готове. Можна знімати з плити і закатувати в банки.
Абрикосова пастила
Окрім варення з абрикос можна зробити інші дуже смачні ласощі – пастилу. На жаль про цю десертну страву знає досить не багато людей, тому ми ділимось тут її рецептом. Спробуйте приготувати, вам обов’язково сподобається!
Інгредієнти
- Абрикоси – 2,5 кг;
- Цукор – 1 кг;
- «Желфікс» – 10 г.
Для найкращого результату абрикоси повинні бути максимально стиглими і м’якими. Замість «Желфікс» можна використовувати інший желеутворюючий засіб для приготування варення і джемів.
Приготування
- Абрикоси перебрати, помити, вийняти з них кісточки.
- Зробити з абрикосів пюре, використовуючи блендер чи м’ясорубку.
- Абрикосове пюре вилити в каструлю, додати цукор та «Желфікс».
- Варити на невеликому вогні близько 30 хвилини, перемішуючи.
- Деко (жаровня) застити фольгою, щільною плівкою чи пергаментним папером. Зварене абрикосове пюре вилити на нього та розподілити рівномірним шаром товщиною до 0,5 см.
- Розподілене по деко пюре треба висушити. Зробити це можна в злегка розігріті духовці, або ж старим методом – на горищі (де у сонячну погоду дуже жарко). Коли пастила висохне, необхідно акуратно відділити її від основи, перевернути та дати підсохнути з іншої сторони.
- Готову пастилу можна нарізати довільним способом. Наприклад квадратиками, які потім згорнути у трубочки. Десерт готовий!
Абрикосовий джем з бананами
Джем із абрикосів з бананами – це надзвичайно ароматно і смачно, а приготувати його навіть простіше ніж звичайне варення. Цей джем може слугувати чудовою начинкою для тортів, або просто смакотою до чаю.
Інгредієнти
- Абрикоси – 1,5 кг;
- Банани – 0,5 кг;
- Лимон – 0,5 штук;
- Желеутворюючий засіб, з пектином – 1 пакетик;
- Цукор – 2,3 кг.
Приготування
- Абрикоси і банани нарізати невеликими кусочками, перемішати, додати лимонну цедру (тонкий верхній жовтий шар шкірки лимона, де містяться ефірні масла, які володіють приємним запахом. Цедру найкраще знімати за допомогою дрібної тертки, а перед цим лимони необхідно ретельно промити).
- Фрукти засипати желеутворюючим засобом («Желфікс» або аналогічним) та 2 столовими ложками цукрую. Все ретельно перемішати, поставити на плиту (на сильний вогонь) та довести до кипіння.
- Після закипання засипати весь цукор та знову довести до кипіння. Варити ще 1 хвилину, потім зняти з плити, прибрати піну і розлити джем по заздалегідь підготовленим банкам.
Рецепт варення «П’ятихвилинка»
Цей рецепт називають «П’ятихвилинкою» через час варіння – всього лиш 5 хвилин. Це ідеальний варіант для тих, хто хоче зробити смачне варення на зиму, але не має часу возитися з ним.
Інгредієнти
- Абрикоси – 2 кг;
- Цукор – 1 кг.
Приготування
- Абрикоси помити, розрізати пополам та очистити від кісточок.
- Порізані плоди викласти в каструлю, засипати цукром та залишити на добу в прохолодному місці (це потрібно щоб абрикоси пустили сік).
- Каструлю з абрикосами поставити на плиту, довести до кипіння, після чого варити на слабкому вогні 5 хвилин.
- Після 5 хвилин абрикосове варення готове, його можна знімати з плити та розливати по банкам.
Поради по приготуванню
В завершення ще декілька корисних порад, які допоможуть зрозуміти як варити абрикосове варення так, щоб отримати бажаний для себе результат:
- Щоб варення було густим, краще використовувати не дуже стиглі абрикоси. У перестиглих плодах міститься менше пектину, тому варення або джем буде повільніше і гірше гуснути.
- Коли використовуєте добре стиглі плоди, то обов’язково перевіряйте щоб вони не були надгнилі. Уважно перебирайте кожен абрикос та відрізуйте ножем зіпсовані місця.
- Для тривалого зберігання варення треба відразу після приготування закатувати в банки. Якщо ж просто зберігати його в холодильнику, то воно доволі швидко зіпсується.
- Якщо потрібно отримати густе варення, але при цьому економити цукор, то можна використовувати спеціальні желеутворюючі загущувачі для варення.
Сподіваємось наша добірка рецептів варення з абрикос була корисною. Якщо скористаєтеся одним із вище наведених рецептів – поділіться враженнями від результату у коментарях нижче!