Ватрушки з сиром: королівська, угорська, французька та…
Коли говорять про ватрушки з сиром, в уяві постає традиційна кругла ватрушка з сирною серцевиною. Але є ще безліч рецептів зі схожими назвами, які нагадують класичну ватрушку дуже віддалено. Угорська, французька, королівська самі слова говорять про те, що смак повинен бути особливий.
Рецепт ватрушки з сиром на основі дріжджового тіста
Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка не пробував ватрушки з сиром. Найчастіше ми купуємо їх в кіосках зі здобою. Іноді вони пишні та ароматні, а іноді зі збитою грудкою сиру та черствим тістом. Тому краще не грати в лотерею, а самим спекти класичну ватрушку з сиром. За рецептом вам знадобиться:
для тіста:
- яйце – 1 шт.;
- цукор – 2 ст. л.;
- ванільний цукор – пакетик;
- сіль – 1/4 ч. л.;
- молоко – 250 мл;
- борошно – 0,5 кг;
- сухі дріжджі – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 80 г.
для начинки:
- сир – 500 г;
- цукор – 3-4 ст. л.;
- яйця – 1 шт.;
- ванільний цукор – 1/2 пакетика.
для змазування ватрушок:
- яйце – 1 шт.;
- молоко – 1 ст. л.
Покрокове приготування:
Етап 1
- Спочатку займіться тістом: яйце, цукор, ванілін та сіль збийте вінчиком. Додайте тепле молоко.
- Окремо змішайте борошно та сухі дріжджі.
- З’єднайте рідку та суху суміші, а потім додайте тепле розтоплене вершкове масло.
- Вимісить тісто, накрийте рушником та залиште у теплому місці підрости. За 1-1,5 години тісто має піднятися у 2 рази.
Етап 2
Зробіть начинку: розітріть сир з яйцем, цукром та ваніліном. Якщо є блендер буде краще перетерти їм. Кремообразна маса без крупинок набагато смачніше.
Етап 3
- Після того як тісто підійшло, зробіть з нього ковбаску діаметром приблизно 7 см. Розріжте на 10-12 частин та сформуйте кульки.
- Деко застеліть пергаментом. Викладіть на нього кульки, залишаючи 3-4 см зазору між ними. Залиште на хвилин 20, щоб підросли.
- Потім зробіть поглиблення у центрі та заповніть начинкою.
- Змастіть для рум’яності сумішшю яйця з молоком.
- Увімкніть духовку на 190 градусів. Поки вона прогрівається, ватрушки ще хвилин 10 підійматимуться. Випікайте приблизно 25 хвилин.
Бажаємо успіху і сподіваємося, що все у вас вийде з першого разу.
Королівська ватрушка з сиром (покроково з фото)
З цим рецептом впорається навіть той, хто жодного разу не мав справу з випічкою. Готується ватрушка на швидку руку, але на смак воістину королівська або, як кажуть ще – царська.
Для приготування вам знадобиться:
- борошно – 2 склянки;
- цукор – ⅔ склянки;
- маргарин – 250 г;
- ванільний цукор – 0,5 пакетика;
- цедра (за бажанням);
- сода – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- сир –700 г;
- яйця – 2-3 шт.;
- цукор – 1 склянка;
- ванільний цукор – 0,5 пакетика.
Покроковий рецепт приготування з фото:
Маргарин заморозьте, буде набагато легше натерти.
Візьміть деко, силіконову або роз’ємну форму. Якщо деко, то застеліть пергаментом. Висипати у центр борошно, наверх соду, цукор та ванілін. Акуратно перемішайте руками.
Візьміть крупну тертку та натріть маргарин поверх сипучої маси. Можна терти прямо на вазі можна в окремій ємності.
Перемішайте все, щоб вийшла більш-менш однорідна сипуча маса. Сформуйте руками бортики.
Приготуйте начинку: перемішайте блендером сир, яйця, цукор, ванілін. Маса повинна бути консистенції сметани.
Викладіть начинку на тісто рівномірним шаром.
Випікайте у духовці при 180 градусах близько 40 хвилин.
Замість ваніліну можна додавати цитрусові ароматизатори. Сподіваємося, що за 15 хвилин ви впоралися з підготовчим етапом, залишилося почекати, поки спечеться. Смачного.
Французька ватрушка з сиром
Рецепт та спосіб приготування цієї ватрушки схожі на королівську. Головна відмінність, що у французькій сирна начинка накривається шаром насипного тесту.
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 2 склянки;
- маргарин – 200 г;
- цукор – 100 г;
- розпушувач – 1 ч. л.
Для начинки:
- сир – 400 г;
- цукор – 180 г;
- яйця – 2 шт.;
- ванілін (за смаком);
- кориця.
Приготування:
Робите так, як описано у рецепті королівської ватрушки, але тут три шари: шар тіста, шар начинки та знову шар тіста. Випікайте 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Угорська ватрушка з сиром
Ця ватрушка так само готується за принципом королівської, але через чергування шарів та додавання крему нагадує і за смаком, і за зовнішнім виглядом торт. Готується легко та швидко, тому не відмовте собі у задоволенні та спробуйте цей десерт.
Інгредієнти:
- борошно – 1,5 склянки;
- вершкове масло – 100 г;
- сир – 500 г;
- цукор – 1,5 ст.;
- розпушувач – 10 г;
- яйця – 2-3 шт.;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- згущене молоко – 200 г;
- сметана 20-25% – 3-4 ст. л.;
- шоколад чорний – 100 г;
- цедра.
Приготування:
- Змішайте борошно з 0,5 склянкою цукру, розпушувачем та цедрою апельсина або лимона. Потім додайте розм’якшене вершкове масло та перетріть все руками.
- Окремо приготуйте начинку: змішайте сир, 1 склянку цукру, ванільний цукор та яйця. Перемішайте блендером до однорідної густої маси. Яйця краще додавайте по черзі: плюс-мінус одне, щоб начинка не вийшла рідкою.
- Підготуйте форму, краще, якщо вона буде круглою. Дно вистеліть пергаментним папером.
- Тісто та начинку викладайте шарами. Перший, третій та п’ятий шари повинні бути з тіста, між ними – два шари начинки.
- Випікаєте ватрушку у заздалегідь розігрітій духовці до 180 градусів близько 1 години.
- Хвилин за 15-20 перед тим як дістати ватрушку з духовки, приготуйте заливку. Для цього змішайте згущене молоко зі сметаною.
- Потім розтопіть на водяній бані або у мікрохвильовій печі шоколад. Щоб краще топився, можете додати до шоколаду ложку молока.
- На гарячу ватрушку вилийте заливку, потім намалюйте візерунки шоколадом, поливаючи з ложки. Тут поради не потрібні, у хід піде ваша фантазія.
Після того як ватрушка охолола, дістаньте її з форми пробуйте самі та дивуйте кулінарним шедевром рідних та близьких.