Святвечір 2022: 12 традиційних страв та їх символіка

Різдво – чарівний час, коли за святковим столом збирається вся родина, обмінюється подарунками та привітаннями. Православні християни святкують Різдво 7 січня. А увечері 6 січня настає ще одна важлива дата – Святвечір або Святий вечір. Це останній день різдвяного посту, тому господині готують 12 традиційних страв без м’яса і запрошують в гості родичів та друзів. Що ж зазвичай подають у Святвечір і без яких смачних страв не обходиться святковий стіл?

12 страв на Святвечір: символіка святкового столу

У різдвяне надвечір’я за стіл сідають не раніше, ніж на небі засяє перша зірка. Так що у господинь 6 січня цілком вистачає часу на приготування 12 традиційних страв. Чому саме стільки? Число 12 символізує кількість апостолів, які були біля Ісуса Христа під час Таємної Вечері. Страви повинні бути пісними, оскільки різдвяний піст ще триває до 7 січня. Які смачні та різноманітні варіанти частувань можна приготувати на Святу вечерю, читайте далі.

Різдвяна кутя

Рождественская кутья или сочиво

Ми вже писали, що 6 січня, напередодні Різдва Христового, зазвичай готують кутю. Цю традиційну ритуальну страву готують з пшениці, вівса або ячменю. Злаки необхідно попередньо замочити у воді, а потім зварити з додаванням меду. Збагачують кашу маком, медом, горіхами, шматочками сухофруктів. Тому існує назва – «багата кутя».

Зерно символізує вічне життя і достаток. А додатки – солодке життя і райське блаженство після смерті. Мак є символом родючості і багатства. А сама кутя має в собі символ єднання з Богом.

богатая кутья

Приготувати кутю дуже просто

  • Промийте і замочіть на ніч склянку очищеної пшениці для куті.
  • Вранці зваріть її до м’якості у великій кількості води.
  • Також на ніч залийте окропом склянку маку. Вранці воду злийте, ще раз додайте окріп, знову злийте і просушіть мак.
  • Пропустіть його двічі через м’ясорубку або розімніть в ступці (в глиняному горщику).
  • Змішайте пшеницю з маком, додайте за смаком горіхи, родзинки, курагу або чорнослив, попередньо заливши їх окропом.

Задобріть медом і залийте узваром (при бажанні), а потім подавайте на стіл в глиняному посуді. У сучасній інтерпретації в кутю додають шоколад, мигдаль, мармелад, цукати, прянощі.

семья

Першим кутю смакує господар дому, а потім всі члени родини та гості. Раніше першу ложку куті підкидали до стелі, і чим більше зернят прилипне, тим багатшою буде сім’я в Новому році. Залишки куті не прибирають зі столу після трапези, щоб духи померлих родичів також могли поласувати різдвяним частуванням. Цією традиційною кашею також пригощають домашніх тварин.

Узвар

Цей напій подають на Святвечір і на Різдво. Він є символом живої води, яка очищає душу і тіло. А також відмінно втамовує спрагу і наповнює організм вітамінами і мікроелементами. Узвар готують з води, сушки, цукру. Іноді додають плоди шипшини, горобини, запашні трави, сушені сливи, малину, вишні, яблучний або грушевий соки, мед.

Взвар (узвар или компот из сухофруктов)

Традиційний рецепт приготування узвару

На 5 літрів чистої джерельної води візьміть по півтори склянки сушених яблук, груш і абрикос. Промийте сухофрукти, залийте водою, додайте 3 столових ложки цукру. Доведіть узвар до кипіння під кришкою на слабкому вогні, потім проваріть 1 хвилину і вимкніть. Залиште на плиті до охолодження, кришку не знімайте.

Пироги, пиріжки та пампушки

Великі пироги і пиріжки з різними начинками повинні обов’язково бути на святковому столі в Святий вечір. Випічка символізує чоловічу сонячну енергію, тому її ставлять біля господаря дому. Начинки для пиріжків роблять різні: зазвичай це капуста, картопля, гриби, горох, мак, повидло.

Пироги

Також традиційною різдвяною випічкою є дріжджові пампушки. Солодкі – з повидлом або варенням. І солоні – з зеленню і часником. Пампушки символізують святих, які повірили в Ісуса Христа і отримали вічне життя.

Риба

Жіночу енергію на різдвяному столі уособлює риба. Це також древній символ Христа. У Святвечір традиційно подають смажених карасів, а також маринованого оселедця (скумбрію) або заливну щуку, сьомгу, лосося, судака.

Вареники

Вареники

Вареники, як і пироги – обов’язкова різдвяна страва. У Святвечір, 6 січня вареники готують без шкварок і з пісними начинками. Зазвичай це капуста, картопля, гриби, мак, сухофрукти, заморожені ягоди. Ця страва символізує молодий Місяць і його енергію, що дає людині життєві сили.

Млинці

Млинці символізують Сонце. Для пісного різдвяного меню їх готують не на молоці, а на картопляному відварі або мінеральній воді. В якості начинки – риба, ікра, горох, мед, варення.

Пісний борщ на буряковому квасі

Постный борщ

Цю насичену овочеву смакоту кожна господиня готує по-своєму. На святковому столі на Святвечір борщ символізує кров Віфлеємських дітей, невинно вбитих за наказом царя Ірода. Замість м’яса в борщ кладуть сушені гриби або рибу. У деяких регіонах борщ подають з вушками. Це невеликі пельмені з начинкою зі свіжих або сушених грибів і смаженої цибулі.

Страви з гороху і квасолі

Ці поживні пісні продукти подаються на святковий стіл не просто так. Бобові символізують багатство і Божу весну, здатну відродити все навколо після холоду і занепаду.

Голубці

Голубцы

Голубці співзвучні зі словом «голуб». Ця страва означає любов, яку Бог віддав людству. А також асоціюється з красою і гармонією, якої ми можемо досягти при спілкуванні з Христом.

Страви з капусти

Тушкована, квашена, в складі пирогів і вареників. Без капусти різдвяний стіл не буде таким щедрим і повним. Вона є символом єдності навколо твердої основи – віри в Христа.

Гриби

Гриби символізують 2 природи Христа – людську і божественну. Тому в різдвяні страви часто додають гриби, а також подають їх у маринованому вигляді, як самостійний продукт.

Традиційне меню з 12 страв на Святвечір виглядає так.

Святвечір 2021: 12 традиційних страв та їх символіка 1

  1. Кутя.
  2. Узвар.
  3. Пиріжки та пампушки.
  4. Мариновані гриби.
  5. Голубці пісні з картоплею і грибами / с рисом і грибами / с пшоном і грибами.
  6. Смажена риба з цибулею.
  7. Пісний борщ з грибними вушками.
  8. Вінегрет (або інша варіація салату з буряком, простими овочами і запашною соняшниковою олією).
  9. Вареники (з картоплею, капустою та іншими начинками).
  10. Риба маринована і / або заливне з риби.
  11. Тушкована капуста з квасолею або грибами / млинці з горохом / квасоля з грибною підливою.
  12. Домашні соління / квашена капуста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: