Поповери (Popovers) – закусочні булочки з млинцевого тіста
- Легкі, порожнисті усередині, випікаються у формочках для мафінів, а на смак нагадують еклери. Їх можна наповнювати будь-якими начинками – як солодкими, так і солоними!
Поповери – це американський варіант славнозвісних англійських йоркширських пудингів. Проте, на відміну від останніх, виглядають набагато привабливіше. Мене не так легко можна здивувати нестандартною рецептурою. Зазвичай ще на етапі переглядання списку інгредієнтів я уявляю, що з того усього вийде. Проте цей рецепт мене реально вразив! Навіть більше – приголомшив! На смак «млинцеві булочки» дуже схожі на заварні тістечка та еклери. В серединці вони також виходять порожнистими, що дає змогу фарширувати їх різноманітними начинками. При цьому процес приготування нічим не відрізняється від приготування звичайних млинців, а в серед складників лише три інгредієнти, якщо не рахувати сіль. До речі, «пустими» вони також смакують пречудово.
Інгредієнти:
- 3 яйця,
- 150 г борошна,
- 250 мл молока,
- 0,5 ч. л. солі.
Для сирного крему:
- 200 мл вершків (33%),
- по 100 г солодкої ванільної сиркової маси та будь-якого крем-чізу (можна лише ванільні сирки – 200 г),
смородиновий джем на свій смак (або малиновий, вишневий, полуничний тощо).
Приготування:
Яйця збити міксером із сіллю (маса повинна збільшитися в тричі).
Просіяти до яєчної маси борошно, перемішати вінчиком.
Порціями вливати молоко, щоразу перемішуючи до однорідності, щоб уникнути утворення грудочок (тісто виходить дуже рідке, як на млинці!).
Розлити у формочки для мафінів (тісто має доходити лише до половини, оскільки воно дуже сильно підніметься, майже втричі!). Якщо вони силіконові, то нічим змащувати їх не потрібно. Поповери чудово виймаються. Якщо ж формочки металеві, то варто вкласти у них промаслений папір.
Духовку розігріти до 220-230°С і поставити форму на 15 хвилин, потім температуру знизити до 180°С та випікати ще 15 хвилин (дверцята духовки відчиняти НЕ МОЖНА! – булочки «осядуть»).
Дати поповерам повністю охолонути й дістаємо ось таких пухкеликів:
А цей із металевої формочки для кексів:
Приготувати крем: вершки збити на великих обертах міксера до стійких піків. Додати сиркову масу, крем-чіз та джем.
Все ще раз збити до однорідної густої маси.
Начинити булочки кремом за допомогою кондитерського мішка.
Начинені булочки поставити на півгодини в холодильник.
І такий апетитний розріз не можу не показати:
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: добре подавати поповери на закуску із солоними начинками: паштетами, маслом з оселедця, сирними «намазками» тощо. Це ідеальний варіант для фуршету та пікніка. Якщо плануєте подавати їх як десерт, то згодиться будь-який крем – масляний, заварний, сметанний чи варене згущене молоко.
І ще трішки смакоти вам для натхнення: