18 продуктів, які не варто тримати в холодильнику
На вашій кухні повний порядок і все на своїх місцях? А як щодо холодильника? Скоріш за все, у ньому чимало продуктів, яких не має там бути. Вам цікаво, яких?
1. Авокадо
Холод просто не дає авокадо остаточно визріти. Тримайте плоди в кімнатній температурі, тоді вони стануть м’якші та смачніші. Якщо потрібно, щоб авокадо достигли швидше, покладіть їх у пакет з яблуками чи бананами – ці фрукти виробляють етилен, який прискорює дозрівання.
2. Шоколадно-горіхова паста
По ідеї, шоколадно-горіхова паста типу «Нутелли» має бути ніжною та м’якою. Проте якщо «Нутелла» постоїть у холодильнику, намастити її на хліб буде складно. Справа в тім, що у горіхах багато жиру, який твердне при низьких температурах і змінює кремову структуру. Не бійтеся, що паста зіпсується: в ній достатньо цукру, аби запобігти утворенню бактерій.
3. Часник
Часник – неймовірно цінний продукт, але в холодильнику він втрачає усі корисні речовини. Рекомендується тримати його в сухому та прохолодному місці, але не у щільно закритому посуді: доступ повітря обов’язковий.
4. Цибуля
В холодильнику доволі висока вологість, тому цибуля стає м’якою і невдовзі починає гнити. Крім того, в ній міститься крохмаль, який у холоді перетворюється на цукор. Неочищену цибулю краще зберігати у сітчастій торбинці, в сухому і темному місці. Однак половинку цибулини можна сміливо покласти до холодильника: до наступного разу вона залишиться свіжою.
5. Мед
Ви напевне помічали, що у холодильнику мед швидко «зацукровується» і твердне. Це не означає, що він зіпсувався, але все ж варто переставити його в шафку – так буде смачніше.
6. Базилік
Якщо ви любите пахучі травки, то напевне знаєте, що в холодильнику вони довше лишаються свіжими. З базиліком все навпаки: він в’яне і перетворюється на коричневу слизьку масу. Аби цього не сталося, підріжте стеблини і поставте букетик базиліка в склянку з водою. Заодно прикрасите кухню.
7. Оливкова олія
Якщо ви досі зберігали оливкову олію в холодильнику, радимо витягти. Через низьку температуру і вологість вона гусне та стає каламутною. Але не спішіть викидати пляшку, якщо вміст здався підозрілим. Просто переставте її у комору і олія знову стане прозорою.
8. Кісточкові фрукти
Любите свіжі фрукти? Тоді не кладіть до холодильника персики, абрикоси, сливи, нектарини, тощо. На холоді кісточкові плоди перестають дозрівати, і втрачають аромат. Краще купити меншу кількість і викласти у вазу на столі.
9. Кетчуп
Як не дивно, кетчуп не обов’язково зберігати в холодильнику: мікроорганізми не розмножуються в кислому середовищі. Крім того, чимало людей погоджуються, що кетчуп кімнатної температури смакує краще. Проте якщо у вас вдома кетчуп використовується лише вряди-годи, все ж прибирайте відкриту упаковку у холодильник, щоб подовжити термін придатності.
10. Шоколад
Чимало шанувальників шоколаду вважають за потрібне ховати свою маленьку радість в холодильник, щоб не дай боже не зіпсувалася. Але насправді від холоду шоколад робиться крихким і «сивіє», а його смак значно погіршується.
11. Банани
Купили зв’язку бананів і розмірковуєте, куди їх покласти? Спершу переконайтеся, що вони дійшли до задовільної кондиції. Недозрілі банани зеленкуваті і тверді: їм треба полежати в теплі. А от стиглі банани краще сховати в холодильник, аби вони не вкрилися коричневими плямами.
12. Помідори
Якщо ви обожнюєте стиглі, соковиті, пахучі помідори – не кладіть їх у холодильник. Вони втратять свій чудовий смак. Найкраще покласти помідори на сонечко, особливо твердуваті: так вони стануть солодшими та соковитішими.
13. Рибні консерви
Більшість людей упевнені, що рибні консерви треба тримати в холодильнику, бо це… риба! Давайте пригадаємо, де ви її взяли? В супермаркеті, на полиці, а не в холодній секції. Адже консерви і без того прекрасно зберігаються, недарма їх створили спеціально для військових. Тому з чистою совістю ставте закриту банку в буфет.
14. Гірчиця
Питання лишається відкритим: ми не беремося стверджувати, що гірчицю не можна ставити в холодильник. Тем не менш, гірчиця – це продукт, що «самозберігається» і особливі умови їй просто не потрібні Все залежить від смаків: любите холодну гірчицю – тримайте в холодильнику, любите теплу – тримайте в буфеті.
15. Зрілий сир
Істинні сирні гурмани можуть проминути цей пункт, він призначений для тих, хто знається на сирах лише остільки оскільки. Незважаючи на божественний смак і високу ціну, зрілі сири не зберігають у холодильнику: вони стають твердокам’яними Якщо непокоїтесь, що делікатес зіпсується, приберіть його у прохолодне сухе місце, наприклад, у комору.
16. Огірки
Ви не повірите, але огірки теж опинилися в списку овочів, які не варто тримати в холодильнику. Досвід показує, що від цього вони втрачають смак і запах.
17. Хліб
У вас точно знайдуться знайомі, які кладуть хліб до холодильника, а може, ви також вважаєте, що це правильно. Що ж, час перевчатися. В холоді хлібобулочні вироби швидше черствіють та пересихають. Просто покладіть хліб в поліетиленовий пакет і переконайтеся, що він щільно закритий.
18. Мелені спеції
Ви помічали, що спеції, які лежать в холодильнику, «злипаються»? Придивіться і побачите, що через вологість в них утворилися маленькі гранули. Крім того, вивітрюється пікантний смак і аромат. Аби зберегти багаті природні властивості спецій, тримайте їх у кухонній шафці.
Ну от, тепер у вашому холодильнику напевне буде вільне місце для смачних святкових салатиків. Звісно, якщо щось залишиться;)