Смак із дитинства – тертий пляцок з джемом або повидлом
Тертий пляцок відноситься до найпростішої випічки і при цьому це один з найсмачніших десертів, і рецепт не є складний.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- борошно – 280 г;
- сметана жирна – 40 г;
- жовток – 1 шт;
- сіль – щіпка;
- цукор – 60 г;
- ванільний цукор – 10 г;
- розпушувач – 2 г;
- масло вершкове або маргарин – 150 г;
- варення, джем або повидло – 250-280 г.
З’єднуємо жовток зі сметаною і цукром, ваніліном і добре вимішуємо масу.
Змішуємо борошно з розпушувачем і просіваємо, додаємо борошно до рідкої маси разом з розм’якшеним вершковим маслом або маргарином. Вимішуємо м’яке і еластичне тісто. Ділимо його на 2 частини, укладаємо в два пакети і кладемо в морозильну камеру на 30 – 40 хвилин. Можна на цьому етапі не класти, укладіть тісто прямо у форму.
Форму для запікання накриваємо пергаментом або просто змащуємо рослинною олією і присипаємо борошном і викладаємо частину тіста, рівномірно розподіляючи його по формі і формуючи бортики. Ставимо форму в холодильник на 1 годину, а другу частину – в морозильну камеру.
Викладаємо варення будь-яке на свій смак, натираємо зверху другу частину тіста.
Духовку розігріваємо до 200 градусів і випікаємо 30 хвилин.