Як спекти корисне печиво без масла і маргарину
Приготування смачного печива — це процес, що не вимагає особливої майстерності. Існує безліч рецептів випічки, але одними з самих смачних і низькокалорійних вважаються печива без масла і маргарину.
Вони володіють рядом переваг:
- Печиво з рослинними жирами не менш смачне, ніж на маргарині або маслі, але набагато більш корисне;
- Таке печиво підійде діабетикам, зовсім маленьким дітям, людям, які дотримуються дієтичного харчування;
- Печиво на рослинному маслі готувати зручніше і швидше, тому що не потрібно заздалегідь розтоплювати масло;
- Печиво має нейтральний смак ніжний, до нього підійде будь-яка начинка, будь то крем або варення;
- Печиво робиться з мінімуму продуктів, які зазвичай є в арсеналі кожної господині.
Печиво без масла і маргарину
Інгредієнти:
- борошно 1 стакан
- вода 60 мл
- рослинна олія 4 столові ложки
- цукор 0,5 склянки
- сіль половина чайної ложечки
- сода половина чайної ложечки
Час приготування: 45 хвилин
Приготування:
- Щоб печиво вийшло більш м’яким, перед приготуванням потрібно просіяти борошно за допомогою сита;
- У просіяне борошно додаємо рослинне масло і збиваємо віночком або міксером. Для приготування краще використовувати ємність з високими бортиками;
- Тепер потрібно розім’яти виделкою банан. Краще використовувати м’який . Додаємо банан до борошна і розмішуємо;
- До отриманої суміші додати воду, цукор, сіль і соду. Соду попередньо погасити оцтом. Можна також використовувати розпушувач;
- Поверхню для розкачування посипаємо борошном і замішуємо на ній тісто, додаючи борошно в разі необхідності протягом 5 — 10 хвилин. Паралельно потрібно розігріти духовку до температури 180 градусів;
- Тісто повинне вийти м’яким і еластичним. Його треба розкачати в тонкий пласт. Тепер можна вирізати фігурки з тіста спеціальними формочками. Якщо їх немає, то можна використовувати звичайний стакан;
- Деко рекомендується застелити папером для випікання змастити поверхню олією. Викладаємо на деко і відправляємо в духовку хвилин на 15 — 20;
- Готове печиво присипати цукровою пудрою.
Печиво з сиру
Не менш смачним виходить печиво з додаванням сиру.
Інгредієнти:
- сир — 500 грам;
- яйця — дві шт;
- цукор — 7 – 8 столових ложок;
- борошно — чотири склянки;
- рослинне масло — дві столові ложки.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 315,2 ккал.
- Сир потрібно ретельно перетерти з цукром і яйцями;
- Додаємо борошно, замішуючи еластичне тісто. Ідеальне тісто не повинне залишати слідів на руках і робочій поверхні;
- Тісто відправляємо в холодильник на 30 хвилин;
- Через зазначений час розігріваємо духовку до 180 градусів, на деко викладаємо папір для випікання і промазуємо його рослинним маслом;
- Розкачуємо тісто в один шар. Він не повинен просвічувати. Але якщо зробити пласт занадто товстим, печиво може не пропектися;
- Вирізаємо фігурки з тіста з допомогою формочок, склянки або чарки;
- Сирне печиво розкладаємо на змащене деко і ставимо в духовку хвилин на 20.
Ніжне печиво без масла і маргарину з сиру можна подавати з медом, джемом або варенням.
М’яке печиво на сметані
Ніжне чарівне тісто виходить на сметані, воно добре піднімається і печиво виходить дуже м’яким, буквально тане в роті.
Інгредієнти:
- сметана — 200 грам;
- борошно — 500 грам;
- яйця — три шт.;
- цукор — 50 грам;
- сіль — половина чайної ложечки;
- сода — половина чайної ложечки.
Час приготування: 1 година.
Калорійність: 381 ккал.
- У миску для приготування додаємо яйця, сметану, цукор і соду. Соду попередньо потрібно погасити оцтом. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо;
- Борошно просіваємо, додаємо в отриману суміш і замішуємо тісто. Воно повинно відмінно відходити від стінок. Тісто має постояти хвилин 20;
- Поверхню для розкачування присипати тонким шаром борошна, покласти на неї тісто і розкачати, з нього за допомогою спеціальних формочок виріжте фігурки;
- Це печиво можна зробити з начинкою. Наприклад, з джемом або варенням. Тоді краще вирізати склянкою або маленьким блюдцем гуртки з тіста, на одну половину викласти будь-яку начинку, закрити другою половинкою тісто і защипнути краї;
- Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Кладаємо на деко пергамент і викладаємо печиво;
- Печиво випікається в духовці близько 20 — 25 хвилин до появи рум’яної скоринки.
Пісне печиво на пиві
На пиві виходить дуже смачне печиво. Його можна зробити солодким для дітей або солоним в якості закуски до пива.
Інгредієнти:
- борошно — один кілограм;
- вода — один стакан;
- яйце — 1 шт;
- пиво — 250 мілілітрів;
- цукор — один стакан;
- сода — одна чайна ложечка;
- рослинна олія — 100 мілілітрів.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність за 100 грам: 410 ккал.
- В миску, додаємо яйце, цукор, пиво, ретельно перемішуємо. Пиво краще використовувати світле розливне, пляшкове не підходить;
- Поступово додаємо просіяне борошно і соду. Після загустіння поступово доливаємо рослинне масло і воду;
- Еластичне тісто розкачуємо, вирізаємо чаркою або формочками красиві фігурки;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів. На змащений маслом деко викладаємо печиво і випікаємо 20 хвилин.
Солоне печиво
Інгредієнти:
- пиво — один стакан;
- рослинне масло — 200 мілілітрів;
- сіль — половина чайної ложечки;
- сода — половина чайної ложечки;
- борошно — півтори склянки;
- кмин — одна чайна ложечка;
- кунжут — дві чайні ложечки.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність за 100 грам: 310 ккал.
- Змішуємо пиво, олію, кмин, сіль і соду;
- Додаємо в отриману суміш борошно і замішуємо тісто;
- Розкачуємо тісто в пласт. Посипаємо пласт кунжутом, проводимо по тесту качалкою, щоб злегка втиснути кунжут;
- Вирізаємо формочками або склянкою фігурки. Можна просто нарізати пласт на квадратики;
- Духовку розігріти до 200 градусів. Печиво викласти на деко, промазаним рослинним маслом;
- Випікати солоне печиво в духовій шафі хвилин 15 — 20.
Корисні поради
Для того щоб печиво вийшло ніжним і смачним, потрібно знати кілька кондитерських секретів:
- При випіканні печива потрібно строго дотримуватися рецептури. Якщо печиво готується вперше, не варто змінювати кількість компонентів і технологію приготування;
- Тісто обов’язково повинно постояти, бажано в холодному місці;
- Кондитери рекомендують перевертати деко з печивом після половини терміну його випікання. Воно буде пропікається рівномірно.
Смачне печиво без масла і маргарину порадують усіх членів родини, стануть відмінним доповненням до вечірнього чаювання або приємно здивують гостей!