М’ясні рулети по закарпатськи на святковий стіл. Рецепт в духовці

М’ясні рулети по-закарпатськи, завжди слугують смачним доповненням на святковий стіл. Тому, пропоную цікаві рецепти з курячого філе з начинкою: сиром, грибами, чорносливом, курагою, омлетом, підчеревини та з фаршу в духовці. Та 2 рецепти домашніх рулетів з підчеревини і свинячого фартуха (очеревини).

На Закарпатті здавна готували м’ясні та ситні страви, без них, не обходилось жодне свято. Одними з таких, є м’ясні рулети з начинкою, або без неї. Їх готують на Різдво, Новий рік, святвечір, Великдень, день народження та весілля. Хоча такі страви можете приготувати і на кожен день, багато часу це точно не займе. А щоб ви точно змогли загорнути м’ясо в рулет, тут представлені рецепти з цілих шматків курятини та свинини.

Як зробити м’ясні рулети з начинкою

Як зробити м'ясні курячі рулети з начинкою

Все що потрібно для приготування смачного рулету, це обрати свіже м’ясо, гарно його відбити та загорнути в рулет. Зазвичай використовуються різні начинки: гриби, твердий сир, фарш, омлет, сухофрукти, тощо. Але всі ці начинки можна й урізноманітнити, додавши помідори, шпинат, базилік, горіхи, солодкий перець, тощо. А приготування в духовці, зробить страви більш корисні та дієтичні ніж на сковороді.

1. М’ясний рулет з курки з грибами та сиром

М'ясний рулет з курки з грибами та сиром

М’ясний рулет з начинкою грибів та твердого сиру – вдале та перевірене поєднання. До того, ви можете приготувати не один курячий рулет, а розрізати шматочками і запекти порційні, маленькі рулетики. Сметану можна замінити йогуртом або жирним кефіром, завдяки кисло-молочному середовищу, куряче м’ясо стає м’яким та ніжним, а гірчиця додає пікантності. Щоб рулет тримався і не розвалився, викладіть його на деко швом вниз.

Інгредієнти

  • 2 шт. курячого філе
  • 1 цибулина
  • 10 шт. шампіньйонів
  • 30 г сиру
  • 1 ст. л. сметани
  • 1 ст. л. гірчиці
  • 1 ст. л. петрушки
  • Часник, сіль, перець

Приготування

  1. Курячу грудинку відбиваємо. З’єднуємо сметану, гірчицю, сіль та перець і змащуємо сумішшю курку.
  2. Далі на сковороді обсмажуємо порізану цибулю та гриби до ру’мяності. Туди додаємо сіль, перець, спеції, подрібнену петрушку та натертий сир, перемішуємо. Вимикаємо вогонь.
  3. Грудинку викладаємо внехлест один на одну. Сирно-грибну начинку кладемо посередині і з’єднуємо краї між собою, закріплюючи зубочистками.
  4. Запікаємо приблизно пів години при температурі 180 °С.

2. Курячі рулети з чорносливом та курагою

Курячі рулети з чорносливом та курагою

Такі рулети можна подавати на святковий стіл, але для цього варто гарно прикрасити. Розріжте рулетики навскоси та викладіть на широку тарілку, вкриту листям салату. Зверху можна посипати тертим сиром або кунжутом. Найкраще смакуватиме з томатними соусами. На кожен шматочок курки, виходить по 2 шматочки кураги і чорносливу. Якщо немає йогурту, візьміть кефір або сметану.

Інгредієнти

  • 3 шт. курячого філе
  • 12 шт. чорносливу
  • 12 шт. кураги
  • Сир
  • Йогурт
  • Сіль, перець

Приготування

  1. Сухофрукти заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин.
  2. Курячі філейки розрізаємо вздовж навпіл і відбиваємо кухонним молотком.
  3. На кожне філе, в одинакових кількостях викладаємо шматочок сиру, курагу та чорнослив.
  4. Згортаємо рулети і закріплюємо зубочисткаами. Верхівку кожного шматочка змащуємо натуральним йогуртом.
  5. Випікаємо при 200°С приблизно 20 хвилин.

3. Рулет з курячого фаршу з омлетом

 Рулет з курячого фаршу з омлетом

Такий рулет виходить ніжний, підійде не лише на свято, а й на сніданок, можете готувати й для дітей. За бажанням можна додати в’ялені або свіжі помідори чи червоний солокдий перець. Подавати на стіл, розрізавши на порційні шматочки з томатним соусом, свіжим салатом. Можна посипати свіжою зеленню, або прикрасити гілочкою розмарину чи зеленою цибулею.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 500 г курячого фаршу
  • 4 шт. яйця
  • 200 г сиру
  • 200 г майонезу
  • 4 ст. л. манки
  • 1 цибулина
  • Сіль, перець

Приготування

  1. Сир натерти, додати яйця і майонез, все ретельно перемішати. Всипати манну крупу, знову розмішати і відкласти на кілька хвилин.
  2. До курячого фаршу кидаємо перемелену цибулю, сіль, перець, вимішуємо і ставимо в холодильник.
  3. Тепер деко застеляємо пергаментним папером (можна змастити маслом). Рівномірно виливаємо суміш сиру і яєць. Відправляємо в духовку при 200°С на 5 хвилин. Потім, омлет трішки охолодити а температуру в духовці знизити до 180 °С.
  4. Тепер викладаємо фарш з курки на наш сирний омлет і згортаємо все в рулет. Загортаємо його у фольгу і відправляємо у духовку на 10 хвилин. Не забудьте знизити температуру!
  5. Через 10 хвилин знімаємо фольгу і запікаємо 5-7 хвилин.

4. Домашній рулет зі свіжої підчеревини (без начинки)

 Домашній рулет зі свіжої підчеревини (без начинки)

Ця м’ясна страва має безліч плюсів. По-перше, готувати її дуже легко, по-друге, вона дуже смачна та ситна, по-третє, набагато корисніший ніж магазинний варіант. І взагалі, її можна приготувати на будь-який святковий стіл. Подавати рекомендується з гострими соусами, на основі томатів. Підчеревину, краще обирайте з невеликим прошарком сала, щоб м’ясо не було надто жирним. Пам’ятайте, чим довше маринується м’ясо, тим смачніше воно вийде. Тому можна залишити маринуватись і на добу.

Інгредієнти

  • 1,5 кг підчеревини
  • 5 зубців часнику
  • 1 ч. л. майорану
  • 1 ч. л. паприки
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ч. л. олії
  • Перець

Приготування

  1. Підчеревину розрізаємо так, щоб утворились довгі шматки. Тепер вичавлюємо часник, посипаємо перцем, сіллю, спеціями і втираємо все це в домашній бекон.
  2. Згортаємо шматки підчеревини у рулет, закріплюючи харчовими нитками. Залишаємо на ніч маринуватись у холодильник.
  3. Потім м’ясо накрити фольгою і запікати 2 години при 180 °С.

5. Домашній рулет з фартуха (очеревини)

Домашній рулет з фартуха (очеревини)

Для такого рулету обирайте свіже м’ясо молодої тварини, так воно ніжніше, та й готується швидко. Можна також, додати й рідкий дим для аромату копченості, аце це за бажанням. В якості спецій, обирайе ті які вам подобаються. Я наприклад використовую хмелі-сунелі, базилік, лавровий лист (роблю надріза з однієї сторони і вкладаю листя в них). А ще, підійде домашня аджика, вона додасть пікантності страві. Його можна подавати на святковий стіл і в якості самостійної страви, так і нарізати пластинами і приготувати смачні та ситні бутерброди з свинячим фартухом.

Інгредієнти

  • 1 кг очеревини (можна й більше)
  • 4 ст. л. олії
  • 5 зубчиків часнику (можна більше)
  • 3 ст. л. соєвого соусу
  • Кілька капель вустерського соусу
  • Сіль, перець, спеції

Приготування

  1. Якщо м’ясо незручно згартати в рулет, розріжте його уздовж, але при цьому, не до кінця. Розгорніть його (вийде щось схоже на книгу).
  2. Змішуємо соуси, олію, часник та спеції за смаком.
  3. Ретельно змастіть приготованим соусом м’ясо з усіх сторін. Тепер згортаємо наш фартух в рулет і зав’язуємо нитками щоб не розпався.
  4. Готовиу очеревину помістіть у рукав для запікання і викладіть на деко. Запікати при 180 градусах, близько 90 хвилин. Час залежить від розмірів фартуха.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: