Солона карамель для ваших ідеальних десертів в домашніх умовах
- Смак і аромат — просто фантастичні, а варіантів застосування — безліч.
Солона карамель — винахід французького кондитера Анрі Ле Ру. Закінчивши кондитерську школу у Швейцарії, він повернувся у Францію і відкрив разом з дружиною власну шоколадну фабрику.
Анрі прагнув зробити свої солодощі особливими, довго експериментував з різними смаками та інгредієнтами, а одного разу згадав про гордість свого рідного краю — солону бретонську олію. І не прогадав! Так, у 1977 році світ побачила перша, неймовірно смачна солена карамель з подрібненими горіхами фундука і мигдалю.
Так, слава про неймовірний смак розлетілася по світу і знайшла застосування в різних творах кулінарного мистецтва: нею прикрашають торти, чізкейки, використовують як начинку для печива, топпінг для морозива і кави, з неї роблять цукерки, і ще багато-багато всього!
Готується солона карамель в домашніх умовах швидко, зберігається досить довго. Смак і аромат солоної карамелі — просто фантастичні, а варіантів її застосування — сотні. Загалом, варто тільки приготувати її, і творити, творити, творити!
Солона карамель хоч і не здоровий варіант солодощів, однак це багато в чому залежить і від якості продуктів, які ви будете використовувати. Наприклад, морська сіль містить калій, йод, магній, цинк, залізо, загалом цілий спектр різних мікроелементів і мінералів! Те ж стосується і рожевої гімалайської солі. Ці види солей обробляють великою кількістю хімікатів, тому свою долю корисних речовин вони в організм таки приносять. Можна, звичайно, використовувати звичайну кухонну сіль, але ви повинні пам’ятати, що корисних речовин у ній мізерна кількість! Те ж стосується і вибору цукру: глікемічний індекс звичайного білого — 70, трохи менше у тростинного — 50, а в кокосового — всього 35! Зрозуміло, який з них менше вплине на рівень цукру в крові. До того ж, останні два види ще й багаті на різні мінерали, вітаміни і органічні кислоти, на відміну від рафінованого білого, в якому всі вони автоматично знищуються.
Рецепт солоної карамелі
Інгредієнти на 300 мл:
- 200 г цукру (тростинного або кокосового, в ідеалі)
- 90 г вершкового масла 82,5%
- 120 мл вершків 33%
- 1 ч. л. солі
Приготування:
- Цукор пересипаємо в каструлю з товстим дном і нагріваємо на середньому вогні, регулярно помішуючи лопаткою. Як тільки цукор повністю розчиниться, і утвориться однорідна маса бурштинового кольору, відразу ж додаємо нарізане кубиками вершкове масло і варимо ще 2-3 хвилини, злегка помішуючи.
- Вершки в цей час нагріваємо, і гарячими вливаємо в суміш, ще варимо все разом 4-5 хвилин. Готову карамель знімаємо з вогню, додаємо сіль, ще раз все ретельно перемішуємо і даємо охолонути для подальшого використання.
- Чим довше ви тримаєте карамель на вогні — тим густішою вона буде, тому цей момент ви можете контролювати самі, готуючи рідку карамель для морозива, приміром, або густу, для приготування з неї ірисок.