Ви просто не уявляєте як це смачно!

Фаттах – традиційне арабське блюдо, яке зазвичай їдять у свята або на весіллях.

Блюдо готується дуже просто. Єдиний недолік – доводиться використовувати багато посуду.

Фаттах означає “крихти” на арабській мові. У страві використовують підсушений лаваш в якості основи, на який викладаються рис, м’ясо, соус і бульйон (в єгипетському варіанті).

Image result for egyptian fattah

У різних країнах існують різні види Фаттах – з різними овочами, нутом, різними соусами.

Не залежно від того яка Фаттах Вам подобається більше – сирійська, палестинська або єгипетська, Вам безумовно сподобається ця страва.

Інгредієнти на 4 порції:

1 кг – м’яса, краще шматком (баранина, яловичина або телятина, курка)

1 цибулина

5 коробочок кардамону

7-8 горошин чорного перцю

сіль за смаком

2 склянки рису

2,5-3 склянки води

2 ст.л. рослинної олії

сіль за смаком

2-3 коржі (лаваші)

1-2 ст.л. топленого вершкового масла

Для соусу:

5-6 зубків часнику

2-3 ст.л.уксуса

5-6 помідорів

1 ст.л.томатной пасти (за бажанням)

1 ст.л.соняшникової олії

1 ч.л.коріандра

1/2 ч.л. червоного гострого перцю

сіль за смаком

Соуси можно робити різні.

Image result for египетское блюдо фатта

Приготування:

1.Мясо

М’ясо краще варити шматком, тоді воно буде більш соковитим. Миємо м’ясо і опускаємо в киплячу воду, додаємо кілька горошин чорного перцю, 5 коробочків кардамону, сіль і одну велику очищену цибулину.

Варимо м’ясо до готовності, знімаючи піну. Бульйон процідити. М’ясо нарізати шматочками середньої величини.

Можна обсмажити м’ясо до золотистої скоринки на оливковій олії. Можна просто залишити варене.

Related image

  1. Рис

наливаємо в каструлю 2 столових ложки олії

Рис (2 склянки) промиваємо проточною холодною водою. Викладаємо в кастюлю з олією.

Обсмажуємо трішки рис. Солимо, перемішуємо і заливаємо 2,5-3 склянками холодної води.

Варимо рис на сильному вогні. Як тільки закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і варимо до готовності приблизно 15-20 хвилин.

  1. Соус

Видавлюємо через часничницю 5-6 великих зубків часнику.

У каструлі нагріваємо олію, обсмажуємо часник і вливаємо туди 2-3 (по- смаку) столові ложки оцту.

Потім додаємо туди 5-6 порізані кубиками помідор, спеції і тушкуємо до тих пір, поки соус не буде достатньо густий.

При бажанні в соус можна додати 1 ст.л. томатної пасти.

4. Лаваш.

Related image

Лаваш рвемо на маленькі шматочки. Знадобиться 2-3 коржі (в залежності від розміру).

Потім ці шматочки  обсмажуються на вершковому маслі до золотистого кольору.

Можна підсушити лаваш в духовці. Але, обсмажені шматочки лавашу набагато смачніші саме на вершковому маслі.

  1. Збірка Фаттах

На дно укладаємо підсмажений  лаваш, потім рис, а зверху гострий томатний соус.

Потім заливаємо гарячим м’ясним бульйоном (приблизно за 5 хвилин до подачі на стіл, але не раніше, щоб хліб на дні не перетворився в кашу)

Зверху викладаємо м’ясо.

Related image

Подають Фаттах з овочевим салатом, заправленим йогуртовою заправкою:

2 помідори,

2 огірка,

1/2 цибулини, кріп, зелень салату.

Овочі порізати кубиками (в Єгипті салат ріжеться дрібно), все перемішати.

Image result for єгипетський овочевим салатом,

Заправка:

2 натуральних йогурта змішати з соком 1/2 лимона, додати сіль і чорний мелений перець.

Смачно …. за вуха не одірвати!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: