У перекладі з арабської цей десерт означає “насолода”.

Халва була винайдена в Ірані ще в V столітті до нашої ери. Сьогодні для приготування цього старовинної ласощі використовують не тільки традиційний кунжут, горіхи і насіння соняшнику, але навіть манну крупу, моркву і локшину. Щоб виготовити халву, сьогодні використовують цукор, насіння, горіхи і піноутворювач.

Батьківщиною халви вважається Іран, звідки по всьому Близькому і Середньому Сходу колись поширилися рецепти приготування цього популярного і розсипчастого десерту. У перекладі з арабської «халва» означає «насолода».

Україна зобов’язана популярністю халви одеситу Казі, саме він першим став виготовляти тахинну халву, яка все ж не стала у нас так само популярна, як халва соняшникова. А вже з Одеси десерт став поширюватися по всіх довколишніх містах і незабаром потрапив до Росії.

Як роблять халву
Халва є кондитерським виробом, що має волокнисто-шарувату структуру. Вона виготовляється з перетертих бобів, ядер горіхів, кунжутного або соняшникового насіння, змішаних із збитою за допомогою піноутворювача карамельної маси. Справжня халва зазвичай готувалася ручним способом, а на Сході навіть можна зустріти людей, які спеціалізуються на ручному приготуванні десерту під назвою кандалатчі.

 

Сьогодні для приготування халви використовується безліч інгредієнтів. Рецептура оригінальної халви містить олійне насіння і горіхи. Традиційна халва складається з меду, білкової маси – перетертих в пасту олійного насіння і горіхів, що складається з цукру і патоки карамельної маси і піноутворювача. Для отримання піноутворювача потрібно корінь солодки і мильний корінь, іноді вони замінюються яєчним білком або коренем алтея. Піноутворювач додається до карамельної масі, що дозволяє надати халву її традиційну волокнисто-шарувату структуру. Смак халви можна збагатити і доповнити різними інгредієнтами – шоколадом, ваніллю або фісташками.

Халва має кілька різновидів. На Близькому Сході, Балканах і в деяких середземноморських державах більше люблять кунжутну, або тахинну  халву. Для приготування її білкової маси використовується мелений кунжут.

У країнах Східної Європи, в тому числі і на Україні найпопулярнішою є соняшникова халва. Її колір набагато темніше тахінної.

Багато шанувальників є у горіхової та арахісової халви. Крім того, халву можна приготувати з фундука, кешью або мигдалю.

Склад і корисні властивості халви
Ця східна солодкість має унікальну харчовою цінність. До її складу входить великий перелік рослинних білків, жирів, харчових волокон і жирних кислот. Вона містить мальтозу і ряд мінералів (калій, кальцій, мідь, залізо, цинк, фосфор і магній). Халва має омолоджуючий ефект, вона сприятливо впливає на травлення і кровообіг, а також здатна позитивно позначатися на нервовій системі.

 

Соняшникова халва є природним джерелом вітамінів групи В, здатних боротися з депресією, безсонням, лупою і висипом вугрів. Що міститься в ній вітамін D сприяє засвоєнню організмом кальцію і зміцненню кісток, а вітамін Е попереджає процеси старіння організму. Насіння соняшника мають профілактичний ефект при такому небезпечному захворюванні серцево-судинної системи, як інфаркт міокарда. Крім того, вони корисні при хворобах печінки і жовчовивідних шляхів. Згідно з даними, отриманими американськими вченими, насіння соняшнику здатні зменшувати ймовірність розвитку онкологічних захворювань. Так, співробітники Іллінойського університету змогли довести, що це насіння можуть стримувати розвиток пухлинних утворень в легенях, кишечнику, яєчниках, молочних залозах і шкірі.

Кунжутна халва багата на вітамін А, необхідним для підтримання здоров’я шкіри, імунітету і зору. Цей вид халви містить жирні поліненасичені кислоти і рослинні білки, які є чудовим профілактичним засобом при серцево-судинних захворюваннях. У складі кунжутного насіння присутні речовини, які беруть участь у відновленні кисневого обміну, що сприяють оновленню шкіри, що перешкоджають старінню і здатні прискорювати відновлення організму після перенесених стресів або фізичного навантаження.

Горіхова халва відмінно підходить людям у віці. Ядра горіхів ефективно допомагають боротися з загрозою виникнення інфаркту та старечого слабоумства. Вони допомагають покращувати пам’ять і концентрацію уваги. Горіхи роблять позитивний вплив на стан серця, печінки та інших внутрішніх органів.

Шкода і протипоказання
Халва є висококалорійною. Своєю високою калорійністю вона зобов’язана цукру і жирам, присутніх в її складі. Людям, схильним до ожиріння і тим що , страждають повнотою слід обмежувати споживання цих ласощів. Не слід нею зловживати пацієнтам, хто страждає на атеросклероз, цукровий діабет, алергією і хворобами шлунково-кишкового тракту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: