Кутя на Різдво із булгура, рецепт приготування
від Denzhyttya
5 Січня, 2022
Традиційно наші предки кутю на Різдво готували із пшениці. Сьогодні, щоб спростити процес приготування цієї страви, використовують і інші крупи. Пропоную приготувати кутю із булгуру. Булгур дуже добре підходить для приготування куті, адже це ті ж пшеничні зерна, лише оброблені – очищені та подрібнені. Кутя з булгура готується дуже швидко і просто, а додавання горіхів, родзинок, маку та меду робить її смак таким же багатим.
Інгредієнти:
- Булгур – 170 г
- Родзинки – 85 г
- Мак – 50 г
- Горіхи волоські почищені – 80 г
- Мед – 80 г
- Узвар (компот із сухофруктів) – 500-800 мл
Приготування:
- Готуємо усі необхідні продукти.
- Булгур промиваємо під проточною водою.
- Викладаємо булгур у товстостінну каструлю та заливаємо 350-400 мл води. Ставимо на вогонь.
- Накриваємо каструлю кришкою і варимо булгур на маленькому вогні 15-20 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини. Булгур повинен вийти розсипчастим. Залишаємо булгур для охолдження.
- Мак заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 20 хвилин.
- Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 10 хвилин. Після цього воду зливаємо, а родзинки обсушуємо паперовим рушником.
- Горіхи підсмажуємо на сухій сковороді на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини. Після цього великі ядра горіхів ламаємо на шматочки.
- З маку зливаємо воду. Наші бабусі розтирали мак у спеціальній ступці. Тепер можна полегшити цей процес. Занурювальним блендером (або стаціонарному блендері) перебиваємо мак 2-4 хвилини (залежить від потужності блендера). Мак повинен трохи побіліти (з’явиться макове молочко).
- До булгуру додаємо мед. Туди ж відправляємо горіхи та родзинки. Додаємо мак.
- Перемішуємо. Я додатково додаю ще дрібку солі – так краще розкривається смак куті.
- Викладаємо кутю з булгура в миску і подаємо до різдвяного столу.
- За бажанням можна додати в кутю узвар – кому як подобається.
Смачного!
Джерело:
zhyttia.com.ua