Кутя на Різдво із булгура, рецепт приготування

Традиційно наші предки кутю на Різдво готували із пшениці. Сьогодні, щоб спростити процес приготування цієї страви, використовують і інші крупи. Пропоную приготувати кутю із булгуру. Булгур дуже добре підходить для приготування куті, адже це ті ж пшеничні зерна, лише оброблені – очищені та подрібнені. Кутя з булгура готується дуже швидко і просто, а додавання горіхів, родзинок, маку та меду робить її смак таким же багатим.

Інгредієнти:

  • Булгур – 170 г
  • Родзинки – 85 г
  • Мак – 50 г
  • Горіхи волоські почищені – 80 г
  • Мед – 80 г
  • Узвар (компот із сухофруктів) – 500-800 мл

Приготування:

  1. Готуємо усі необхідні продукти.
  2. Булгур промиваємо під проточною водою.
  3. Викладаємо булгур у товстостінну каструлю та заливаємо 350-400 мл води. Ставимо на вогонь.
  4. Накриваємо каструлю кришкою і варимо булгур на маленькому вогні 15-20 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини. Булгур повинен вийти розсипчастим. Залишаємо булгур для охолдження.
  5. Мак заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 20 хвилин.
  6. Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 10 хвилин. Після цього воду зливаємо, а родзинки обсушуємо паперовим рушником.
  7. Горіхи підсмажуємо на сухій сковороді на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини. Після цього великі ядра горіхів ламаємо на шматочки.
  8. З маку зливаємо воду. Наші бабусі розтирали мак у спеціальній ступці. Тепер можна полегшити цей процес. Занурювальним блендером (або стаціонарному блендері) перебиваємо мак 2-4 хвилини (залежить від потужності блендера). Мак повинен трохи побіліти (з’явиться макове молочко).
  9. До булгуру додаємо мед. Туди ж відправляємо горіхи та родзинки. Додаємо мак.
  10. Перемішуємо. Я додатково додаю ще дрібку солі – так краще розкривається смак куті.
  11. Викладаємо кутю з булгура в миску і подаємо до різдвяного столу.
  12. За бажанням можна додати в кутю узвар – кому як подобається.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: