Що зробити з кабачками, щоб отримати рясні зав’язі?
У вас уже зійшли кабачки? Ми цього року посіяли пізно – погода не дозволяла, а тому насіння опустили в землю лише наприкінці травня. Теплий початок червня і нещодавні дощі зробили свою справу: насіння вже проклюнулося із двома зеленими листочками. Я завжди саджаю по 2-3 насіння в лунку, а потім видаляю самі «слабкі», залишаючи лише міцні та здорові саджанці. Вже в ці вихідні виконаю цю процедуру, а через днів двадцять милуватимуся на молоденькі кущі.
Загалом кабачки – це не та культура, біля якої треба витанцьовувати танці з бубнами. Швидше вже з відрами – і то для збору врожаю. Але є одна проблемка: коли кабачки занадто кущаться, часто буває так, що зав’язі починають загнивати. Це явище відбувається навіть тоді, коли очевидних причин цього немає. У чому проблема та як її вирішити?
Читаємо статтю і запам’ятовуємо
1. Найперше, на що слід звернути увагу – це правильний вибір посадкового місця для ваших кабачків. Кабачки віддають перевагу пухкому, насиченому органікою грунту на добре освітленому місці. Садимо насіння на значній відстані один від одного – мінімум, сантиметрів 80, в ідеалі – метр.
2. Часто виникає проблема, про яку я писала вище: кущі потужні, розрослі, листя – що лопухи, а зав’язей мало, та й ті, що є, починають псуватися. Причиною такого явища є жирування кущів та загущення посадок. Проблема вирішується легко: видаляємо листя, яке загущає центр куща так, щоб сонечко рівномірно покривало всю рослину. Щоб уникнути загнивання зав’язей, підкладіть мульчу під кущ і видаліть нижнє листя – має допомогти.
3. Є ще один секретик для того, щоб підвищити врожайність кущів: досвідчені дачники обривають перші 2-3 зав’язі з куща. Навіщо це робиться? Щоб простимулювати утворення нових квітконосів – адже рослині вже не потрібно витрачати ресурси на зростання та розвиток плодів.
Бажаю вам – гарного настрою та чудового врожаю кабачків!