20 простих рецептів тіста для пельменів
Жодні магазинні напівфабрикати не зрівняються з домашніми пельменями! Їх можна варити, смажити, готувати на пару чи заморожувати на майбутнє. Головне – гарне та правильне тісто. І саме такі рецепти ми зібрали у нашій добірці!
1. Тісто для пельменів на окропі
Тісто на окропі виходить ще еластичніше, ніж на холодній воді.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 1 яйце, 1 склянка окропу, 0,5 ч.л. солі, 3 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Змішай просіяне борошно з сіллю. Додай олію, збите яйце і перемішай. Продовжуючи постійно помішувати, влий окріп. Заміси круте тісто спочатку віночком, а коли трохи охолоне – руками.
2. Тісто для пельменів на кефірі
Універсальний рецепт тіста під будь-яку начинку.
Тобі знадобиться: 300 мл кефіру, 500 г борошна, 2 ст.л. соняшникової олії, по 1 ч.л. солі, цукру та соди.
Приготування: Змішай кефір кімнатної температури з цукром, сіллю та содою, та залиш на пару хвилин. Додай олію, і потім поступово вмішай просіяне борошно. Залиш тісто на годину в холодильнику.
3. Тісто для пельменів на молоці
Один із класичних рецептів тіста для домашніх пельменів і не тільки.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 200 мл молока, 1 яйце, 1 ч.л. солі, 2 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Змішай просіяне борошно з сіллю. Розбий туди яйце, влий тепле молоко і додай олію. Виміси пружне еластичне тісто.
4. Тісто для пельменів на воді
Усього три основні інгредієнти! Хіба що можеш додати ще сіль до смаку.
Тобі знадобиться: 250 мл води, 1 яйце, 500 г борошна.
Приготування: Збий яйце віночком, додай воду і ще раз збий. Поступово додай в суміш просіяне борошно і вимішуй тісто до однорідності.
5. Тісто для пельменів на сироватці
Ніколи не варто виливати сироватку, що залишилася!
Тобі знадобиться: 1 склянка сироватки, 4 склянки борошна, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Приготування: Збий віночком яйце із сироваткою та сіллю. Поступово додай просіяне борошно, вимішай тісто руками і дай йому 15 хвилин відпочити.
6. Тісто для пельменів на мінералці
Тісто на мінералці завжди виходить ще легше, але в той же час слухняніше.
Тобі знадобиться: 3,5 склянки борошна, 1 склянка мінералки, 1 яйце, 3 ст.л. соняшникової олії, по 0,5 ч.л. солі та цукру.
Приготування: Збий віночком яйце, олію, сіль і цукор. Додай мінералку та акуратно перемішай. Поступово додай у тісто просіяне борошно, поки воно не перестане липнути.
7. Тісто для пельменів на пиві
Для всіх любителів екстравагантних кулінарних експериментів!
Тобі знадобиться: 2 склянки світлого пива, 4,5 склянки борошна, 3 яйця, 4 ст.л. соняшникової олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Збий яйця з олією та сіллю. Додай пиво та акуратно перемішай. Порційно вводи в тісто просіяне борошно, замішуй поки воно не стане еластичним і однорідним.
8. Тісто для пельменів з горілкою
Горілку або самогон до тіста додавали ще наші бабусі, щоб зробити його ніжнішим.
Тобі знадобиться: 4 склянки борошна, 6 ст.л. соняшникової олії, 250 мл води, 1 ч.л. горілки, 2 дрібки солі, 1 ч.л. цукру.
Приготування: Розчини сіль та цукор у теплій воді. Просій борошно і зроби в гірці поглиблення. Влий туди воду, горілку і олію, і заміси однорідне щільне тісто. Дай йому 15 хвилин відпочити.
9. Тісто для пельменів з оцтом
Слухняне тісто для пельменів, яке не рветься, не розвалюється і відмінно склеюється.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 1 яйце, 250 мл води, 1 ст.л. оцту, 1 ст.л. соняшникової олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Збий віночком яйце з оцтом, олією та сіллю. Додай теплу воду і знову збий. Поступово вмішай просіяне борошно і залиши тісто на 20 хвилин під рушником.
10. Тісто для пельменів із зеленню
Можна зробити зелене тісто, а можна – ось таке тісто із зеленню!
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 100 мл води, 1 яйце, 1 дрібку солі, 3 ст.л. соняшникової олії, 3 ст.л. нарізаної зелені.
Приготування: Змішай просіяне борошно, з сіллю, розбий туди яйце і додай зелень. Трохи перемішай, додай олію і влий теплу воду. Вимішай тісто до однорідності.
11. Пісне тісто для пельменів із крохмалем
За рахунок крохмалю тісто виходить клейкішим і точно не розвалиться навіть без яєць.
Тобі знадобиться: 300 мл води, 500 г борошна, 3 ст.л. крохмалю, 1 ч.л. солі.
Приготування: Змішай просіяне борошно з крохмалем і сіллю. Влий воду кімнатної температури і ретельно вимішай тісто руками мінімум 5-7 хвилин. Залиш його в холодильнику під плівкою ще на 15 хвилин.
12. Тісто для пельменів із куркумою
Куркума – найпростіший спосіб зробити гарне жовте тісто!
Тобі знадобиться: 4 склянки борошна, 1 склянка молока, 3 яйця, 1 ч.л. куркуми, 1 ст.л. соняшникової олії, по 1 ч.л. солі та цукру.
Приготування: Збий віночком яйця з молоком, сіллю, цукром та олією. Додай просіяне борошно з куркумою, заміси пружне тісто і залиш його відпочити на півгодини.
13. Тісто для пельменів на кислому молоці
Скисло молоко – це не проблема, тому що з нього виходить дивовижне тісто. Навіть для пельменів!
Тобі знадобиться: 200 мл кислого молока, 3 склянки борошна, 1 яйце, 1 ч.л. цукру та солі, 1 дрібка соди.
Приготування: Змішай кисле молоко з яйцем, сіллю та цукром до їх розчинення. Додай соду та залиш на пару хвилин. Коли пройде реакція, поступово вмішай в тісто просіяне борошно.
14. Тісто для пельменів на жовтках
Ще один рецепт, який господині передають із покоління в покоління.
Тобі знадобиться: 200 г борошна, 1 яєчний жовток, 1/3 склянки води, 1 дрібка солі, 1 ст.л. розтопленого вершкового масла.
Приготування: Збий вилкою жовток із сіллю та вершковим маслом. Додай воду і ще раз збий. Поступово введи борошно в тісто і продовжуй вимішувати, поки воно не перестане липнути до рук.
15. Тісто для пельменів на картопляному відварі
Хороше тісто і для класичних пельменів з м’ясом, і для веганських пісних рецептів.
Тобі знадобиться: 250 мл картопляного відвару, 500 г борошна, 0,5 ч.л. солі, 1 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Змішай картопляний відвар із сіллю та олією. Влий його в просіяне борошно і заміси однорідне тісто. Розімни його руками 5-8 хвилин і дай відпочити ще хвилин 15.
16. Тісто для пельменів з томатною пастою
Легкий та дуже швидкий спосіб приготувати кольорове тісто.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 80 мл соняшникової олії, 2 ст.л. томатної пасти, 1 склянка води, 1 дрібкасолі.
Приготування: Змішай теплу воду з томатною пастою та сіллю. Влий все це в просіяне борошно, і туди ж влий олію. Заміси пружне однорідне тісто і залиш на 10 хвилин.
17. Тісто для пельменів зі шпинатом
Шпинат – найпростіший спосіб зробити красиве зелене тісто.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 50 г шпинату, 100 мл молока, 1 яйце, 1 ч. л. солі.
Приготування: Подрібни шпинат у блендері. Додай молоко, яйце і сіль, і збий ще раз. Додай у тісто просіяне борошно і ретельно вимішай його руками.
18. Тісто для пельменів з вершковим маслом та сметаною
Оригінальний варіант, коли всі стандартні рецепти давно випробувані.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 50 г вершкового масла, 50 г сметани, 1 склянка води, 1 ч.л. солі.
Приготування: Перетріть просіяне борошно з сіллю, сметаною і розтопленим вершковим маслом в крихту. Поступово додай воду і вимішуйте еластичне тісто не менше 5 хвилин.
19. Тісто для пельменів із буряковим соком
За таким же принципом можна використовувати інші овочеві соки яскравих кольорів.
Тобі знадобиться: 600 г борошна, 250 мл бурякового соку, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Приготування: Змішай буряковий сік, яйце і сіль, поступово додай борошно та заміси пружне тісто. Дай йому полежати під рушником 15-20 хвилин.
20. Чорне тісто для пельменів
Для цього рецепту знадобиться знайти чорнило каракатиці, але результат того вартий!
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 125 мл молока, 1 яйце, 75 мл води, 1 ст.л. соняшникової олії, 1 ч.л. солі, 10 г чорнила каракатиці.
Приготування: Змішай просіяне борошно з сіллю і зроби в гірці поглиблення. Влий туди яйце, олію, воду, молоко і додай чорнило каракатиці. Ретельно вимішати тісто до однорідного кольору та дай йому відпочити 20 хвилин.