Здобні булочки з маковою начинкою: виходять м’якесенькі, повітряні і неймовірно смачні, а рецептом поділилась кондитер зі стажем
від Denzhyttya
26 Лютого, 2023
Дріжджове тісто повітряне, м’яке та багато макової начинки. Таке тісто довго не черствіє і випічка залишається м’яка та свіжа протягом 2-3 днів, якщо залишається. Я сподіваюся, що булочки з маком, приготовані за цим рецептом, сподобаються і вам! Рекомендую приготувати та скуштувати.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно – +/-480 гр.
- Молоко тепле – 150 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 7 г (20 г пресованих)
- Цукор – 80 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Вершкове масло розм’якшене – 60 г.
Для начинки: (можна купити готову макову начинку за бажанням)
- Мак сухий – 150 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Вода (молоко) – 150 мл.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Вершкове масло – 30 г.
- Білок – 1 шт. (жовток для змащення булочок)
Вихід начинки: 400 гр.
Для змащування:
- Жовток + молоко – 1 ч. л.
Цукровий сироп:
- Цукор – 30 г.
- Вода – 40 мл.
Приготування:
- Приготуємо начинку. Мак промити через дрібне сито.
- Залити чистий мак водою (пропорція 1:1). Ставимо сотейник на плиту, доводимо до кипіння, знімаємо пінку, прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь на мінімальний, щоб ледве булькало. Варимо до моменту, поки вся рідина випарується і мак добре розпариться приблизно на це іде 15-20 хвилин, періодично помішуючи, щоб мак не пригорів.
- Потім додаємо вершкове масло і продовжуємо запарювати мак до моменту, поки дно сотейника залишиться сухим, на це йде ще 15 хвилин. Чим краще вбереться рідина, тим густіше буде макова начинка.
- Додаємо цукор, ванільний цукор, перемішуємо та подрібнюємо мак занурювальним блендером, зручніше це робити у високій мірній склянці. Повинна вийти в’язка маса. Потім додати білок, перемішати. Залишаємо начинку до повного остигання. Начинку можна приготувати напередодні та зберігати у холодильнику.
- Приготуємо тісто.У мисці змішати тепле молоко, дріжджі, цукор. Якщо ви не впевнені у своїх дріжджах, залиште їх хвилин на 10-15, щоб дріжджі заробили та покрилися бульбашками. Додати яйце, сіль, все добре перемішати.
- Додати борошно (450 г, може знадобитися трохи більше) і зібрати тісто в грудку.
- Потім додати розм’якшене вершкове масло, кімнатної температури, замісити тісто. Вимішувати тісто протягом 10 хвилин, тісто буде еластичним і не липне до рук.
- Миску з тістом накрити поліетиленовою плівкою і залишити в теплі на 1,5 години, для підйому.
- Тісто збільшиться, буде повітряним та пористим.
- Тісто, що підійшло, ділимо навпіл. Формуємо кульки, прикриваємо серветкою, залишаємо хвилин на 10.
- Кожну частину тіста розкачати в прямокутник (28х36), товщиною приблизно 2-3 мл. На кожну частину тіста розподілити рівномірно макову начинку (начинку ділимо навпіл), далекий край залишити, 1,5-2 см., його не змащувати.
- Тісто згорнути у рулет, защипнути край рулету. Нарізати рулет на рівні частини по 5-6 см. на 6 шматочків.
- Застелити форму пергаментним папером або килимком для випічки, розкладаємо булочки так, щоб між ними була відстань. Накрити булочки плівкою і залишити на вистоювання на 30 хвилин. За бажанням змастіть булочки жовтком для рум’яності.
- Випікати булочки в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 20-30 хвилин до рум’яного кольору.
Готові булочки дістати з духовки і гарячі змастити цукровим сиропом (для приготування сиропу: змішати воду з цукром, помішуючи, довести до кипіння, поки цукор не розчиниться).
Бажаю приємних приготувань та смачного Вам!
Джерело:
plyashka.com
Позначки