7 рецептів домашніх сливових соусів.
Урожай слив, щедро порадував нас в цьому сезоні, можна використовувати по-різному.
Наприклад, напекти дуже смачних сливових пирогів. А ще з соковитих плодів можна приготувати масу заготівель на зиму – від звичайного варення до пікантних соусів.
Соуси зі слив допоможуть збагатити смак будь-якої приготованої страви. Як рідка приправа, вона має насичений кисло-гостро-солодкий смак і тонкий фруктовим ароматом. А букет використаних спецій надає їм приємний посмак. Сорт для приготування можна брати практично будь-який.
Сливові соуси на зиму:
1. Простий домашній соус
Дуже добре поєднується з багатьма стравами, особливо з приготованими з м’яса.
Інгредієнти:
- 2 кг слив
- 1 цибулина
- 1 зуб. часнику
- 3,5 скл. цукру
- 2 скл. яблучного оцту
- 1 ст. л. гірчичного порошку
- 1 ст. л. меленого імбиру
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. меленого червоного перцю
- 0,5 ч.л. меленої гвоздики
- сіль до свого смаку
Приготування:
- З плодів сливи видаліть кісточки. М’якоть разом з цибулею і часником подрібніть в блендері або кухонному комбайні.
- Отриману масу вилийте в каструлю (бажано з товстим дном), доведіть до кипіння.
Потім додайте решту інгредієнтів і, періодично помішуючи, проваріть масу 1-1,5 години. Гарячий соус розкладіть в стерилізовані банки та закатайте.
2. Кетчуп зі слив
Зі стиглих слив виходить відмінний домашній кетчуп, гострувато-пряний і ароматний.
Інгредієнти:
- 1 кг слив
- 2 головки часнику
- 2 ст. л. сушеного кропу
- 2 ч. л. сушеної м’яти
- 3 ч. л. меленого коріандру
- 0,5 ч. л. меленого червоного перцю
- сіль до свого смаку
Приготування:
- Сливи розріжте, видаліть з них кісточки та залийте повністю водою. Поставте на середній вогонь і проваріть, поки вони не розм’якнуть.
- Рідину злийте, а сливи протріть через сито. Добре варіть пюре до густої консистенції.
- За кілька хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник, сушену зелень, спеції та сіль.
- Готовий кетчуп перелийте в банки та герметично закупорте. Зберігайте в холодильнику.
3. Соус зі слив і помідорів
Цей соус теж дуже схожий на кетчуп.
Інгредієнти:
- 2 кг слив
- 2 кг томатів
- 3 цибулини
- 1 головка часнику
- 1 стручок гострого перцю
- 1 стебло селери
- 1 пуч. базиліка
- 1 пуч. кропу
- 1 пуч. кінзи
- 150 г цукру
- 1,5 ст. л. солі
Приготування:
- На помідорах зробіть хрестоподібний надріз і залийте їх на кілька хвилин окропом. Після цього зніміть шкірку.
- М’якоть слив без кісточок пропустіть через м’ясорубку. Слідом відправте помідори, цибулю, селеру і базилік.
- До отриманої маси додайте сіль і цукор, поставте на вогонь, доведіть до кипіння. Потім варіть соус на повільному вогні протягом 1,5 години. За 30 хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник і зелень кінзи. За 15 хвилин – подрібнений перець чилі.
- Готовий соус остудіть, розкладіть по банках, трохи простерилізуйте та закатайте.
4. Соус з кислих слив
Для приготування ідеально підійдуть недозрілі плоди.
Інгредієнти:
- 1,5 кг слив
- 1 яблуко
- 1 цибулина
- 2 зуб. часнику
- 1 стручок гострого перцю
- 1 колечко кореня імбиру
- 0,5 кг цукру
- 4,5 ст. л. соєвого соусу
- 375 мл білого сухого вина
- 125 мл води
Приготування:
- Сливи без кісточок помістіть в каструлю. Додайте подрібнений часник, цибулю, перець, тертий імбир і порізане на кубики яблуко. Поставте на вогонь.
- Влийте воду, вино, соєвий соус і доведіть до кипіння. Потім подрібніть масу занурювальним блендером і знову доведіть до кипіння.
- Проваріть 15-20 хвилин, помішуючи. Розкладіть масу по стерилізованим банкам і щільно закупорте. Зберігайте соус в темному прохолодному місці.
5. Соус зі слив а-ля ткемалі
Цей пряний кисло-солодкий соус прекрасно підходить для страв з овочів, м’яса, риби та морепродуктів.
Інгредієнти:
- 1 кг слив
- 4 зуб. часнику
- 1 стручок гострого перцю
- 5 ст. л. кінзи
- 3 ст. л. кропу
- 1 ст. л. естрагону
- 2 ч. л. м’яти
- 2 ч. л. зерен коріандру
- 2 ч. л. хмелі-сунелі
- 2 ч. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. меленого чорного перцю
- 3 ст. л. гранатового соку
- 100 мл води
- оливкова олія до свого смаку
Приготування:
- Сливи розріжте на чотири частини, видаливши кісточки. Залийте водою і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і тушкуйте на середньому вогні, помішуючи, 15 хвилин.
- Потім відкиньте на друшляк, злийте рідину, а сливи протріть через сито. До отриманого пюре додайте подрібнений гострий перець і інші інгредієнти, проваріть все разом на повільному вогні 5-7 хвилин.
- Готовий соус остудіть, розкладіть по стерилізованим банкам, зверху залийте оливковою олією і закупорте. Зберігайте в прохолодному місці.
6. Соус зі слив а-ля сацебелі
Класичний сацебелі готується з томатів. Але і зі сливами в якості головного інгредієнта соус виходить нітрохи не гірше.
Інгредієнти:
- 2 кг слив
- 3 головки часнику
- 2 стручки гострого перцю
- 1 ст. л. солі
- 8 ст. л. цукру
- 2 ч. л. меленого чорного перцю
- 1 ст. л. порошку каррі
- 0,5 ч. л. меленої кориці
Приготування:
- Зі слив видаліть кісточки, з гострого перцю видаліть насіння, очистіть часник. Пропустіть все через м’ясорубку або подрібніть за допомогою блендера.
- В отриману масу всипте сіль, цукор, спеції. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Варіть соус, помішуючи, 30-40 хвилин. Потім розкладіть гарячим в стерилізовані банки, закупорте і зберігайте в прохолодному темному місці.
7. Сливова аджика
Така аджика буде відмінно поєднуватися з м’ясними стравами. А ще її можна додавати в супи для додання пряно-гоструватого смаку.
Інгредієнти:
- 2 кг слив
- 2 головки часнику
- 3 стручки гострого перцю
- 200 г цукру
- 2 ст. л. солі
- 2 скл. томатної пасти
Приготування:
- У слив видаліть кісточки, а м’якоть разом з часником і перцем подрібніть. Якщо не хочете занадто гострого соусу, видаліть з перцю насіння.
- Додайте цукор, сіль і томатну пасту. Доведіть до кипіння і проваріть на повільному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.
- Потім розкладіть аджику в стерилізовані банки та закатайте. Зберігайте в прохолодному місці.
Такі домашні соуси будуть відмінним доповненням до гарнірів і основних страв. Багато господинь оцінили такі заготівлі та готують їх щороку. Тому беріть собі на замітку і з друзями діліться рецептами. А якщо у вас є свій перевірений спосіб приготування сливового соусу – опишіть його в коментарях. Будемо вдячні!