Булгур. Смачні та корисні рецепти
Зараз дуже часто на полицях супермаркетів, у відділі Бакалія можна зустріти крупу під назвою «булгур». Та й маса рецептів з використанням цього продукту підігріває загальний інтерес. Давайте ж розберемося що це таке, і з чим його їдять.
Булгур це пшениця, яка була промита окропом, ретельно висушена і дрібно роздроблена. Це ціле мистецтво вирощувати і переробляти зерно в булгур. Булгур одна з найбільш «стародавніх» каш на землі – перші згадки цієї крупи були зафіксовані на письменах, датованих 9 століттям до н.е. Зараз ця крупа широко використовується на Кавказі, в Індії і в Пакистані. Потроху булгур з’являється і на наших столах, що не може не радувати, і ось чому.
Булгур – це не тільки ситна, але й дуже корисна крупа. Вона насичена білками, вуглеводами, вітамінами групи В, вітаміном К, магнієм, кальцієм, фосфором, калієм та іншими корисними мікроелементами. Якщо порівнювати булгур зі звичними нам гречкою і рисом, то за цілою низкою показників, таких як вміст білків, клітковини, цинку й калію з натрієм булгур значно випереджає своїх «однокашників». Також ця крупа багата фолієвою кислотою. Ну і звичайно ж, далеко не останню роль грає калорійність булгура – всього 83 ккал на 100 г готової кашки – погодьтеся, приємний бонус.
Як правильно готувати булгур і що саме можна з нього приготувати ми зараз з’ясуємо. Часто можна почути відгук на кшталт «купили ми цю кашу, звалили і сховали пакет із залишками подалі». І ось чому – булгур середнього помелу (а саме він найчастіше зустрічається на наших прилавках) готується трохи не традиційним для звичайних каш методом. Для початку крупу потрібно обсмажити на розпеченій сковороді з додаванням олії, а вже після варити крупу (недовго!). Промивати кашу ні перед готуванням, ні, тим більше, після не варто. Якщо ж вам попався булгур грубого помелу, то сміливо варіть його традиційним для каш методом. Ну а якщо вам пощастило, і ви знайшли булгур дрібного помелу, то сміливо приступайте до трапези після його замочування.
Сьогодні хочемо поділитися з вами смачними й корисними рецептами приготування булгура, які припадуть до душі тим, хто худне, хто постує, противникам каш і навіть маленьким гурманам. Сподіваємося вам сподобається!
Булгур з сухофруктами й медом на сніданок
Інгредієнти:
- булгур – 50 г
- родзинки – 1 ст. ложка
- курага – 5-6 штук
- в’ялена журавлина – 1 ст. ложка
- лимон – 2 скибочки
- волоські горіхи – 2 ст. ложки
- мед – 1 ч. ложка
- вершкове масло – 40 г
- сіль
Приготування:
- Сухофрукти ретельно промиваємо і заливаємо на пару хвилин окропом. Після чого зливаємо воду і нарізаємо їх дрібними кубиками.
- На сковороді топимо 1/3 вершкового масла і відправляємо туди булгур. Залишаємо крупу на повільному вогні на пару хвилин, після чого додаємо на сковороду воду (так щоб на 2-3 см покривала кашу), солимо й варимо все хвилин 10.
- На окремій сковороді топимо вершкове масло і відправляємо в нього підготовлені заздалегідь сухофрукти. Смажимо їх 2-3 хвилини, додаємо подрібнені горіхи, мед та сік з часточок лимона, смажимо все ще хвилини 2 постійно помішуючи. Після чого вимикаємо вогонь і відправляємо весь вміст сковороди у булгур, що вариться. Перемішуємо кашу, ще пару хвилин доводимо її до готовності на повільному вогні і готуємося до смачного й корисного сніданку!
Молочний булгур
Інгредієнти:
- Булгур – 80 м
- Масло вершкове – 25 г.
- Молоко – 300 мл.
- Цукор – 1,5 ст. ложки.
- Сіль – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Беремо каструлю й наливаємо в неї молоко та доводимо його до кипіння. Розтоплюємо на сухий і гарячій пательні шматочок масла вершкового. Після – висипаємо булгур, змішуємо з маслом та приступаємо до його обсмажування на маленькому вогні. Коли крупа придбає коричневий колір і з’явиться горіховий аромат – вимикаємо вогонь.
- Висипаємо булгур в каструлю з молоком. Перемішуємо їх. Додаємо сіль та цукор. Можна за смаком, а не за рецептурою. Перемішуємо всі інгредієнти, зменшуємо вогонь та варимо кашу хвилин 20. В кінці прикрити каструлю з кашею кришкою і дати постояти в спокої ще хвилин 10.
- Для подачі молочний булгур викладають на тарілку. При бажанні – прикрашаємо сухофруктами, горіхами або свіжими ягодами. Насолоджуємося смаком!
Солодкий булгур з гарбузом та яблуками
Інгредієнти:
- булгур – 100 г
- гарбуз – 100 г
- яблуко – 1 шт. велике
- курага – 4-5 шт.
- молоко – 200 мл
- вершкове масло – 30 г
- цукор – 1 ст. ложка з гіркою
- кориця
Приготування:
- Гарбуз чистимо і ріжемо невеликими кубиками. Курагу миємо і січемо ножем. У невелику каструльку висипаємо булгур, гарбуз, курагу і заливаємо все молоком. Додаємо 50 мл води, чайну ложку цукру і ставимо все варитися на невеликому вогні, періодично помішуючи (якщо каша виходить сильно густою можете додавати у процесі воду невеликими порціями). Після 15 хвилин додаємо 1/2 вершкового масла, перемішуємо і через пару хвилин знімаємо з вогню.
- Яблуко миємо, чистимо і ріжемо невеликими кубиками. Топимо на сковороді масло, що залишилося і викладаємо в нього яблука, додаємо ложку цукру і дрібку кориці. Смажимо яблучко хвилини 2, поки цукор не розчиниться і не утвориться сироп.
- Подаємо кашу, виклавши її на тарілку, і покриваємо зверху карамелізованим яблуком, не забудьте полити сиропом! Смачного☺!
Табулє – східний салат з овочів та булгура
Інгредієнти:
- Булгур – 150 г.
- Червоний солодкий перець – 120 г.
- Помідори сорт “Сливки” – 200 г.
- Петрушка – 30 г.
- Оливкова олія – 2 ст. ложки.
- Сік лимона – 1 ст. ложка.
- Сіль.
- Чорний мелений перець.
Приготування:
- Промиваємо під водою булгур, пересипаємо його в каструлю й заливаємо водою. Варимо його не більше 20 хвилин. В цей час промиваємо петрушку під проточною водою та дрібно ріжемо.
- Вибираємо найсоковитіші й стиглі помідори, миємо їх та нарізаємо кубиками. Перець потрібно вимити, очистити його середину від насіння і також нарізати на невеликі кубики.
- Готовий булгур перекладаємо в глибоку ємність. Додаємо туди овочі та петрушку. В якості заправки використовуємо лимонний сік, оливкову олію та спеції. Перемішуємо.
Булгур в турецькому супі Езо Чорбасі
Інгредієнти:
- Булгур – 150 г.
- Сочевиця червона – 150 г.
- Томатна паста – 2 ст. ложки.
- Цибулина – 1 шт.
- Олія рослинна – 3 ст. ложки.
- Сушена м’ята – 1 ч. ложка.
- Перець духмяний – 8 горошин.
- Паприка сушена – 3 ст. ложки.
- Сіль.
Приготування:
- Булгур та сочевицю промиваємо під проточною водою. Дрібно шинкуємо цибулину. Беремо пательню й наливаємо в неї олію. Приступаємо до обсмажуванні цибулі (хвилини 2). Додаємо до цибулі томатну пасту, перемішуємо, робимо вогонь маленьким та тушкуємо ще пару хвилин.
- Насипаємо в каструлю сочевицю і заливаємо водою (можна охолодженим бульйоном) та нагріваємо до окропу. Після – висипаємо до сочевиці булгур й перемішуємо. Додаємо спеції (паприка і горошинки перцю). Чекаємо, поки закипить. Після – зменшуємо вогонь до помірного й накриваємо каструлю кришкою.
- Додаємо в каструлю цибулю з томатною пастою і м’яту. Солимо. Робимо вогонь маленьким та накриваємо кришкою. Знімаємо з вогню, коли булгур і сочевиця стануть м’якими.
- При подачі посипати суп в тарілці нарізаною свіжою зеленню.
Пряні кекси з булгуром
Інгредієнти:
- булгур – 1 склянка
- яйце – 2 шт.
- молоко – 200 мл
- борошно цільнозернове – 1,5 склянки
- оливкова олія
- чебрець – 3-4 гілочки
- розпушувач – 3 ч. ложки
- сіль – 0,5 ч. ложки
Приготування:
- Булгур обсмажуємо на оливковій олії протягом хвилин 5, після чого кип’ятимо в каструльці воду (співвідношення булгура до води 1: 2) і відправляємо туди нашу крупу на 10 хвилин. Після чого зливаємо зайву рідину і відставляємо булгур в сторону охолоджуватися.
- У глибокій ємності збиваємо виделкою 2 яйця до утворення піни, додаємо до яєць молоко і 3 ложки оливкової олії. Як тільки булгур охолов додаємо його до наших інгредієнтів і ретельно все перемішуємо. Додаємо листочки чебрецю.
- В окремій ємності змішуємо просіяне борошно, розпушувач і сіль. З’єднуємо всі інгредієнти разом і перемішуємо їх.
- Силіконові формочки для кейсів змащуємо оливковою олією і заповнюємо нашим тістом приблизно на 3/4. Розігріваємо духовку до 180 ° С і відправляємо туди наші кекси хвилин на 35. Не поспішайте відразу діставати страву з формочок – нехай кекси охолонуть прямо в них.
- Подавати кекси можна з сиром, слабосоленою сьомгою або ж просто з маслом. Вас здивує ніжна консистенція цієї страви! ☺
Булгур з філе курки
Інгредієнти:
- Булгур – 180 г.
- Філе курки – 300 г.
- Червоний солодкий перець – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Олія рослинна – 2 ст. ложки.
- Сіль.
- Перець.
Приготування:
- Під проточною водою промиваємо булгур. Пересипаємо крупу в каструлю та додаємо воду. Трохи подсолюємо. Виставляємо маленький вогонь і варимо так протягом 15 хвилин. Готовий булгур висипати в сито й дати стекти воді, що залишилася.
- Миємо овочі та очищаємо їх. Тонко нарізаємо моркву на скибочки. А солодкий перець на шматочки невеликі. На невеликі шматочки потрібно також різати й філе курки. Після цього наливаємо олію на поверхню пательні та обсмажуємо філе хвилин 15.
- Після цього додаємо скибочки моркви і смажимо протягом декількох хвилин. Тепер кладемо в пательню до решти продуктів болгарський перець, смажимо ще хвилини 3. Періодично помішувати.
- Висипаємо булгур в пательню з овочами і філе. Додаємо спеції та перемішуємо. Даємо продуктам “подружитися” протягом декількох хвилин, й знімаємо з вогню.
Булгур із грибами шиітаке і нутом
Інгредієнти:
- Булгур – 150 г.
- Гриби шиітаке – 200 г.
- Нут – 100 г.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Оливкова олія – 2 ст. ложки.
- Свіжовичавлений лимонний сік – 1 ст. ложка.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
Приготування:
- З вечора заливаємо нут водою та залишаємо розмокати. Вранці злити воду, а нут промити. Беремо каструлю, висипаємо в неї нут і заливаємо водою (1 літр). Виставляємо великий вогонь й гріємо до кипіння. Вогонь знижуємо до середнього та варимо бобові протягом години. Потім солимо (близько половини чайної ложки), робимо вогонь маленьким і варимо ще годину.
- Хвилин за 30 до готовності нуту, приступаємо до варіння булгура. Заливаємо крупу водою, доводимо до кипіння, солимо й варимо на невеликому вогні хвилин 20. В кінці, якщо залишилася рідина – зливаємо її.
- Дрібно шинкуємо цибулю та рубаємо зубчики часнику. Миємо гриби й обсушуємо їх. Різати тонкими пластинками.
- Беремо пательню, розігріваємо на середньому вогні й додаємо оливкову олію. Обсмажуємо близько хвилини часник та цибулю. Додаємо гриби й смажимо все близько 3 хвилин.
- Змішуємо булгур, гриби і нут. При необхідності додатково солимо. Перчимо й поливаємо свіжовичавленим соком лимона. Готову страву прикрасити дрібно нарізаною свіжою зеленню.
Як варити булгур – загальні рекомендації
Вище ми вже писали, що на відміну від інших круп, у булгура процес приготування дещо інший. І все ж таки, ми пропонуємо вам прочитати загальні рекомендації, які допоможуть зварити смачний булгур:
- У більшості випадків немає необхідності промивати булгур під водою перед варінням.
- При виборі посуду враховуйте, що при варінні булгур збільшується в об’ємі в кілька разів.
- Булгур, як самостійну страву, необхідно обсмажувати на олії. І потрібно це робити ДО варіння. Чим довше будете смажити, тим каша буде більш розсипчастою, з більш вираженим смаком. Але кількість вітамінів і мінералів, що залишилися буде нижче.
- Для смаження можна використовувати як рослинну олію, так і вершкове масло.
- Варити булгур бажано в тому посуді, в якому до цього його обсмажували. Наприклад, в мультиварці.
- Якщо ви придбали булгур, помел якого тонкий, то ви можете його запарити.
- Булгур погано поєднується з капустою та картоплею в одній страві.
- Гарний результат вийде від об’єднання булгура з овочами, морепродуктами, рибою, м’ясом або сухофруктами.
- Варити булгур слід не більше чверті години.
- Пропорції крупи та води беремо, як і для рису. Тобто води повинно бути в 2 рази більше.
- Після варіння булгуру необхідно дати час трохи дійти.
Сподіваємося наші поради з приготування булгура та добірка рецептів вам допомогли. І тепер, ви можете бути впевненими, що розширили своє й ваших близьких харчування не просто смачною, а головне – корисною крупою!
Смачного вам і побільше різноманітних смачних страв! ☺