Домашній кебаб в лаваші
Домашній кебаб в лаваші – відмінна готова м’ясна закуска в тонкому лаваші. Готується з невеликих свинячих кебабів на грилі зі свіжою зеленню
Епоха фаст-фуду. Не сперечаюся, фаст-фуд був завжди, але, як правило, за часів мого дитинства, фаст-фуд обмежувався біляшами і пончиками, продаваними тітоньками з великої каструлі біля метро, або громадськими їдальнями, де на 1 карбованець можна було наїсться досхочу, не факт що смачно і корисно.
Зараз же, ви тільки озирніться, шаурма, суші, гамбургери, чізбургери, піца і ще багато, абсолютно швидкого і «корисного». Наочний приклад, як із старовинної східної чи західної страви можна приготувати мікс з мотивів — «тільки додай води».
Велика частина сучасного фаст-фуду готується з всілякого м’яса. Кебаб, люля-кебаб, кебабче, чевапчичи — різні назви смаженого на вугіллі м’яса. У домашніх умовах на кухні, мабуть, вугілля не розпалиш. Але електрична решітка, контактний гриль, сковорідка-гриль — завжди врятує.
Кебаб — смажене м’ясо, одне з найпопулярніших на Сході і в Азії страв з м’яса. Найчастіше, кебаб — це довгаста котлета, обсмажена на шпазі. Готується зазвичай з баранини, але, з огляду на національні переваги, свинина буде нітрохи не гірше і навіть рідніше.
У фарш додається перемелена цибуля, яйця, спеції, іноді — білий хліб. Кебаби прекрасно виходять з будь-якого м’яса, і легко готуються в домашніх умовах. Домашній кебаб часто подається з добавкою з пряної зелені і загортається в лаваш.
Лаваш (тур. Lavaş) — прісний білий хліб у вигляді коржа з борошна. На всьому Сході лаваш лавашу — різниця. Від тонкого, як папір, до товстого, як долоня. Маленькі і великі, просто так і посипані насінням кунжуту. Закуска з лавашу з зеленню — взагалі унікальна закуска причому готується поки гості миють руки.
Домашній кебаб. Смачний рецепт
Інгредієнти (10 кебабів)
Свинина | 0.5 кг |
Цибуля | 3 шт |
Часник | 1-2 зубчика |
Кінза | 1 пучок |
Яйце | 1 шт |
Рослинна олія | 1 ст. л. |
Тонкий лаваш | 2-3 листа |
Перець чорний мелений, коріандр, сіль, цукор, оцет винний | Спеції |
- Щоб приготувати домашній кебаб зі свинини, м’ясо краще взяти трохи жирне, без кісточок і хрящів.
- Дві цибулини очистити від лушпиння і нарізати дуже тонкими півкільцями. Як можна тонше. Півкільця повинні відокремитися один від одного. Викласти цибулю в глибоку чашку або піалу. Цибулю посолити і поперчити, додати пів чайної ложечки цукру і перемішати. Дати цибулі постояти 10 хв, щоб розчинилася сіль і цукор.
- Додати 3-4 ст. л. винного оцту, перемішати, накрити серветкою або блюдцем, поставити в холодильник на 1 годину або більше. Цибуля повинна добре промаринуватися.
- Свинину вимити, видалити кісточки, хрящі. Двічі перекрутити м’ясо м’ясорубкою, щоб вийшов однорідний свинячий фарш.
- У блендері подрібнити одну цибулину, часник і 3-4 гілочки зелені кінзи. Додати сіль, перець, коріандр — за смаком. Повинна вийти досить сильно пахнуча пряна суміш.
- Змішати в глибокій мисці свинячий фарш, пряну зелену суміш і вміст одного яйця.
- Фарш дуже ретельно перемішати. Не полінуйтеся, перемішайте зайвий раз. Якщо фарш занадто щільний, можна додати 2-3 ст. л. холодної води. Викладіть фарш в герметичну посуд і поставте в холодильник.
- За великим рахунком фарш повинен вистоятися на холоді кілька годин, а краще приготувати його ввечері і смажити домашній кебаб вранці. Цибуля, якщо вона буде маринуватися всю ніч, стане тільки смачніша.
- Далі необхідно смажити домашній кебаб.
- Гриль можна використовувати будь-який. Якщо є можливість використовувати вугілля – це найкращий варіант. В умовах міської квартири домашній кебаб прекрасно смажиться на електричній решітці або на сковорідці-гриль з ребристим дном. Необхідно добре змастити решітку гриля рослинною олією.
- Поки гриль нагрівається, необхідно ще раз перемішати фарш. Потім сформувати кебаби, у вигляді ковбасок завдовжки 10-12 см. І діаметром 3-4 см. Щоб фарш не приставав до пальців, треба змочувати руки холодною водою.
- Як тільки температура гриля досить піднялася — бризки води починають шипіти і випаровуватися, викласти домашній кебаб на решітку.
- Смажити домашній кебаб з усіх 4-х сторін по 3,5-4 хв. Цього достатньо щоб домашній кебаб присмажився і на його поверхні утворився красивий малюнок від гарячої решітки.
- Всю решту зелень кінзи дрібно нарізати ножем. Мариновану цибулю віджати, а краще промити холодною проточною водою, щоб видалити надлишки оцту, і потім віджати.
- Промивши, додати дрібку цукру, трохи солі і меленого перцю. Змішати мариновану цибулю і нарізану кінзу.
- Готові домашні кебаби зняти з решітки і викласти на тарілку або обробну дошку.
- Тонкий лаваш, він продається практично у всіх магазинах, повинен бути обов’язково свіжим. Розрізати лист тонкого лаваша на однакові частини, розміром як 2 розкриті долоні. Зазвичай з одного аркуша тонкого лаваша виходить 8 шматків придатних, щоб звернути домашній кебаб.
- На кожен шматок тонкого лаваша покладіть 1 ст. л. пряного салату з маринованої цибулі і кінзи.
- Покласти один домашній кебаб на лаваш.
- Загорнути домашній кебаб з салатом в тонкий лаваш, приблизно так, як загортають фарш в капустяний лист, коли роблять голубці з рисом або просто скачати в рол.
- Домашній кебаб із зеленню, загорнутий в тонкий лаваш, повинен полежати до 1 години, щоб лаваш просочився вологою зеленого салату.
- Викласти домашній кебаб в лаваші на велике блюдо прикрашене зеленню. Прекрасно підійде петрушка, кінза, листя шпинату. Особливого колориту страві надають зерна граната, якщо вони є.
- Цю страва їдять без ножа і виделки, просто беруть руками. Відмінно як гарнір підходить печена картопля, смажений баклажан, просто печені овочі.
Про рецепт
- Вихід:10 кебабів
- Підготовка:30 хв
- Приготування:30 хв
- Готується за:60 хв (без урахування вистоювання фаршу)