Домашній мацоні
На Кавказі важко знайти людину, яка не знає, що таке мацоні. Цей оригінальний кисломолочний продукт був популярний ще серед стародавніх народів регіону. За смаком – щось середнє між кефіром, кислим молоком і йогуртом. В Грузії домашній мацоні влітку п’ють замість води, тому що він прекрасно втамовує спрагу. Звідти я і привезла рецепт.
Напій відомий своїми чудодійними властивостями. він швидко виводить токсини з організму, Ще це хороший засіб для зміцнення імунітету. А для тих, хто на дієті, мацоні стане справжнім порятунком. Він втамовує голод, при цьому містить мінімум калорій. І приготувати його простіше простого.
Інгредієнти:
- молоко 1 л
- сметана 4 ст. л.
Приготування:
- Перелийте молоко в каструлю і доведіть до кипіння на середньому вогні. Якщо ви хочете, щоб ваш мацоні був густішим, залиште молоко варитися на повільному вогні ще 5-10 хвилин.
- Остудіть молоко до температури 37 градусів. При занадто високій температурі від закваски відокремиться сироватка, що зіпсує мацоні. Перелийте молоко в банку.
- Додайте в банку сметану і добре перемішайте. Накрийте зверху паперовою серветкою і закріпіть гумкою.
- Накрийте мацоні теплим пледом і залиште на 5-6 годин. У цей час намагайтеся не перемішувати банки з закваскою, вона цього не любить.
Відкладіть 2 ч. л. мацоні, щоб наступного разу додати його для закваски в молоко. Тоді вийде набагато смачніше, з легкою кислинкою і більше схоже на традиційний продукт. Молоко краще брати домашнє, але і магазинне підійде. Молочна закваска стане гарною заміною кефіру в приготуванні окрошки, основою для десертів, а також підійде для заправки салатів.