Фокачча з часником і розмарином (Focaccia con aglio e rosmarino)

Фокачча з часником і розмарином (Focaccia con aglio e rosmarino)

Фокачча – це плоский дріжджовий італійський хліб селянського походження, попередник піци, який в стародавньому Римі називався “pain focacious” (хліб з печі). У самій Італії є безліч видів фокаччі, які відрізняються товщиною, консистенцією і наповненням, так що якогось єдино вірного рецепта або варіанта цього хліба немає.

Відео-рецепт приготування фокаччі з розмарином:

Я не люблю товсту фокаччу. Мені подобається коли є хрустка скоринка і ніжна пухка м’якоть, а також багато смаку. Цей рецепт один з тих.

Фокачча с чесноком и розмарином

За цим рецептом, можна пекти фокаччу відразу, після замісу і “підходу” тіста при кімнатній температурі, а можна, для ще більшої глибини смаку, як і у випадку з найкращим тістом для піци, поставити готове тісто на 8-12 годин у холодильник для тривалої холодної ферментації. Дістати за 1,5-2 години до випікання, щоб тісто дійшло до кімнатної температури, і перед випіканням, коли духовка вже розігріта, сформувати фокаччу і через хвилин 15 вставити пектися. Смак буде кращим, як з усяким дріжджовим хлібним тістом тривалої ферментації. Але це не обов’язковий крок і можна все зробити майже експромтом.

Хто любить, можна зверху викласти шматочки в’ялених помідор, шматочки анчоусів або оливки. Можна робити фокаччу з розмарином або без нього. Те ж стосується і часнику. Головне щоб оливкової олії було багато. Це відмінна риса фокаччи, і заглиблення в ній якраз для олії, щоб вона мала де затриматися.

А ще, я дуже люблю коли зверху є трохи припеченого сиру. Така собі сирна скоринка, яка дає додатковий смак і апетитність випічці.

Фокачча с чесноком и розмарином

1 фокачча

Для тіста:

    • 500 грам борошна
    • 10 грам свіжих дріжджів
    • 10 грам солі
    • 325 мл води кімнатної температури
    • 2 ст.л. оливкової оліїї

Крім того:

    • 50 мл оливкової олії
    • 3 зубці часнику, почистити
    • 2 гілки розмарину, тільки голочки
    • Морська сіль
    • 10 грам тертого сиру Пармезан
1) У великій мисці змішати борошно, сіль і оливкову олію.Мука2) Дріжджі змішати з водою до повного розчинення і додати до решти інгредієнтів.Дрожжи с водой

Вимісити еластичне, м’яке тісто. Місити 4-5 хвилин в планетарному міксері або 10 хвилин вручну, на злегка присипаній борошном поверхні.

тесто для фокаччи

3) Тісто помістити в глибоку миску і накрити трохи вологим кухонним рушником. Залишити на 1 годину 30 хвилин при кімнатній температурі “підходити”.

тесто для фокаччи

4) Через 1 годину ферментації тіста включити розігрів духовки до 250ᵒС.

5) Жаротривку форму (у мене 25х35 см) або невелике деко, (розмір не настільки принциповий, головне потрібна Вам товщина виробу), змастити оливковою олією і викласти тісто. Руками обім’яти і акуратно розтягнути, притискаючи руками, надаючи форму прямокутника. Пальцями зробити поглиблення для масла.

тесто для фокаччи

6) У блендер помістити оливкову олію, часник і половину розмарину. Збити до однорідності. Отриману олію розподілити по поверхні тіста. Рівномірно розкласти решту голочок розмарину, встромляючи їх в тісто. Посипати сіллю і тертим сиром. Залишити на 15 хвилин трішки підрости.

тесто для фокаччи

7) Деко з тістом вставити у розігріту духовку і через 5 хвилин випікання зменшити температуру до 200 ᵒС. Пекти до готовності, приблизно 15-20 хвилин. Фокачча повинна добре підрум’янитися.

Фокачча с чесноком и розмарином

8) Дістати фокаччу з духовки. Перекласти на сервірувальну тацю і подавати.

Фокачча с чесноком и розмарином

Фокачча – це один з небагатьох хлібних виробів, що не вимагає часткового охолодження перед вживанням. Навпаки, чим гарячіша, тим краща.

Фокачча с чесноком и розмарином

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така випічка відмінно доповнить страви з гриля або ж вгамує перший голод очікуючих, поки страви доходять до готовності на тліючому вугіллі.

Фокачча с чесноком и розмарином

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: