Фруктовий торт з вершками
Інгредієнти
Бісквіт:
- Яйця – 4 шт. (205 г)
- Цукор – 110 г
- Борошно – 80 г
- Крохмаль – 20 г
- Ванілін – 0,5 г
- Сіль – 1 щіпка
Крем:
- Вершки 33% – 500 мл
- Рікота – 100 г.
- Цукор – 2 ст. л. або за смаком
- Ванілін – 0,5 г
Просочення:
- Вода гаряча – 200 мл
- Цукор – 2 ч.л. або за смаком
- Лікер будь – який – 1 ст.л.
Фрукти для наповнення:
- Нектарини – 2 шт.
- Груша – 1 шт.
- Мандарини – 4 шт.
- Виноград – 100 г
Желе для заливки:
- Желатин швидкорозчинний – 1 пакетик
- Цукор – 1 ст.л. або за смаком
- Вода – 200 мл
Покроковий рецепт з фото
Якщо ви прочитали склад і вам стало погано – не хвилюйтеся, це тільки здається, що перелік інгредієнтів складний і чогось там багато. Насправді тортик простий, ніжний, зовсім не нудотний, і навіть здається, що він без калорій). Для крему я використовувала Рікота, вона легше, ніж маскарпоне або будь-який інший вершковий сир, але завжди можна Рікоту замінити будь-яким сирним сиром або не використовувати її зовсім. Просто з рікотою більш стабільний крем виходить.
Кількість цукру в бісквіті і кремі можна регулювати на свій смак. Склад фруктів теж може бути різним.
Спочатку замочити в невеликій кількості холодної води, а потім цей желейний шматочок розчинити в гарячій воді з цукром. Ні в якому разі желатин не можна кип’ятити. Ще можна використовувати звичайне фруктове желе. Тільки кількість заявленої там води треба зменшити в два рази.
Щоб приготувати фруктовий торт з вершками, візьміть необхідні інгредієнти. Спочатку печемо бісквіт.
Крохмаль (картопляний), який необхідний для більш легкої структури бісквіта, з’єднайте з борошном.
Духовку розігрійте до 180 градусів. Яйця розділіть на білки і жовтки. У білки додайте дрібку солі і злегка збийте до легкої піни.
Потім, підсипаючи цукор частинами, збийте білки до густих піків . При перевертанні миски білки не ворушаться)), а віночок залишає стійкі сліди на поверхні.
Додавайте по одному жовтки і продовжуйте збивати.
Ось така пишна яєчна маса повинна вийти.
Просійте в отриману масу борошно з ваніліном і тихенько розмішайте ручним віночком, не роблячи широких рухів. Просто змішуйте тісто по колу, не затягуючи цей процес, щоб тісто не опало. Акуратно опрацювати віночком дно, там часто осідає борошно. Тісто має залишитися пишним і не впасти. Зауважте, ніяких розпушувачів тут не застосовуємо.
На дно роз”ємної форми покладіть пергамент, а її боки нічим не змащуйте. Вилийте тісто у форму і покрутіть її навколо своєї осі рази три, щоб серединка тіста просіла і при випічці не піднялася куполом. Випікайте бісквіт при 180 градусах до рум’яного кольору. Перші 20 хвилин дверцята духовки не відчиняйте. Орієнтовний час випічки – 30 хвилин, дивіться по своїй духовці. У когось печеться і за 25 хвилин, а комусь знадобляться всі 40 хв.
Готовий бісквіт при натисканні пальцем пружинить і не провалюється, а зубочистка при протиканні виходить сухою. Остудіть бісквіт у формі . Добре б залишити готовий бісквіт на кілька годин стабілізуватися, але якщо ви поспішаєте, то просто добре і повністю його остудіть.
Поки бісквіт остигає, приготуйте крем. Для цього з’єднаєте вершки, цукор, ванілін, половину банки рікотти і просто збийте до пишної маси. Тільки не перебити, інакше крем розшарується і піде крупинками.
Для наповнення та прикраси візьміть фрукти, желатин і цукор.
Підготуйте фрукти. Мандарини очистіть . Нектарини наріжте тонкими скибочками, виноград без кісточок – навпіл, а грушу – кубиками. Розділіть фрукти для начинки і прикраси. Збризніть їх лимонним соком, щоб не потемніли завчасно, і накрийте плівкою від завітрювання.
Підготуйте желатин за інструкцією на упаковці, тільки холодної води візьміть в два рази менше і додайте цукор за смаком. Желатин разом з цукром розчиняється при невеликому підігріві. Потім повністю остудіть рідину. У міру остигання рідина починає густіти і відразу ж годиться для заливки фруктів.
Остиглий бісквіт розрізати на два коржі. Збирайте торт у формі. Викладіть нижній корж у форму і просочіть його сиропом. Я не робила сироп, просто поєднала гарячу воду з цукром і додала трохи смородинового лікеру. Можна просочити корж компотом, можна взяти просто воду з цукром або будь-яку рідину на ваш смак. Без просочення теж можна обійтися, але з нею тортик виходить ще ніжніше. Цукор в просочення додавайте на ваш смак, ласунам ж знадобиться грамів 50-80 на 200 мл води.
Змастіть просочений корж кремом, навіть не змастіть, а добре так викладіть трохи менше половини всього крему.
Поверх крему розподіліть підготовлені для начинки фрукти, їх зручніше нарізати на дрібні кубики. У мене – мандарин і груша.
Другий корж також просочіть сиропом, але покладіть його просоченою стороною до фруктів.
По верхньому коржу розмажте крем,що залишився і пару ложок залиште для змащування боків торта. Прикрасьте фруктами, уклавши їх довільно.
Залийте фрукти вже остиглим желе і поставте в холодильник на півгодини. Потім звільніть торт від форми і змастіть кремом боки. Дайте торту стабілізуватися в холодильнику ще кілька годин, у мене стояв ніч. Після цього розріз виходить рівним і чистим, а крем в розрізі схожий на суфле.
Фруктовий торт з вершками готовий. Приємного чаювання!