Гарбузова запіканка з соусом бешамель .
Легкий рецепт корисної й ароматної гарбузової запіканки принесе задоволення і гарний настрій всій вашій родині. Ця запіканка – одна з найулюбленіших , найсмачніших . Готую увесь сезон .
Ідеальний варіант для сніданку. Можна приготувати запіканку звечора, а можна підготувати усі продукти і спекти вранці. Аромати піднімуть на ноги всіх домочадців. А якщо додати ще й запах свіжозмеленої кави – піднесений настрій гарантований на цілий день!
Інгредієнти:
- Гарбуз — 1 кг
- Цукор — 1 скл.
- Борошно — 3 ст.ложки
- Вершкове масло — 50 г
- 0,5 л молока
- дрібка солі
- родзинки
- ванільний цукор
Спосіб приготування гарбуза:
Очищаємо шкірку з гарбуза і ріжемо м”якоть на невеликі шматочки .
Складаємо нарізаний гарбуз у каструлю , заливаємо водою , додаємо трішки солі і варимо до готовності . Коли гарбуз готовий , зливаємо воду повністю , додаємо цукор ( ви можете контролювали кількість цукру самі ) . Потім потрібно перебити відварені шматочки гарбуза у пюре. Додаємо ванільний цукор і родзинки ( можна горішки чи сухофрукти ) , перемішуємо і чекаємо поки маса охолоне . Тепер займемось приготуванням соусу бешамель.
Для приготування класичного соусу бешамель вам знадобляться пшеничне борошно, вершкове масло і молоко, а також спеції: сіль , мускатний горіх ( мускатних горіх за бажанням) . Часто молоко, призначене для приготування соусу, ароматизують лавровим листом, і гвоздикою. ( це також за бажанням)
Спосіб приготування соусу :
- Вершкове масло розтопити в сотейнику на невеликому вогні, додати борошно. Перемішати вінчиком і обсмажити до появи золотистого відтінку. ( за рецептом 50 г. масла , я додаю трішки більше ,підсмажуйте легенько і не довго , тому що пережарене борошно зробить соус рідким , а нам потрібно , щоб соус був консистенції густої сметани)
- Тонкою цівкою влити 150 мл холодного молока, постійно помішуючи і поступово вливати решту молока. Ретельно перемішати, приділяючи особливу увагу стінкам і куточкам сотейника. Довести соус до кипіння і проварити ще 3-4 хвилини. Як тільки соус густішає, відставляємо. Наш соус готовий.
- Додати сіль і спеції. Справжній бешамель повинен бути без грудочок, але якщо не вийшло так з першого разу – протираємо через сито чи розбиваємо за допомогою міксера.
Отже, тепер найголовніше. До пюре з гарбуза , додаємо соус бешамель, ретельно перемішуємо . Готуємо форму в якій будемо випікати . Змазуємо форму вершковим маслом , можна посипати дно і стінки форми крихтою печива чи манкою . Виливаємо масу з гарбуза перемішаного з соусом бешамель. Ставимо у розігріту духовку ( близко 180 градусів ) і випікаємо близько 40 хв. Коли запіканка готова , то зверху повинна з”явитися румяна шкірочка . Виймаємо з духовки і даємо час охолонути . ( Я готую її з вечора , на ранок дуже чудовий десерт до кави , чаю чи молока )
Смачного! Обов”язково спробуйте 🙂