Гордість грузинської кухні: апетитний суп харчо з різних видів м’яса

Гордість грузинської кухні: апетитний суп харчо з різних видів м’яса

Хочеться приготувати в якості першої страви щось незвичайне? Пропонуємо вам зробити поживний суп харчо, який займає почесне місце в національній кухні Грузії. Він не тільки ситний та ароматний, а ще й дуже смачний. Поєднання ніжного м’яса, томатної заправки, запашних приправ і зелені не залишать байдужим навіть примхливого гурмана.

Традиційно для харчо використовується яловичина, але приготувати його можна також з інших видів м’яса. До складу страви входять корисні волоські горіхи, помідори або соус ткемалі.
суп харчо

Традиційний яловичий суп харчо

Смак цієї страви просто божественний завдяки комбінуванню кислинки помідорів, соковитого м’яса, запашної зелені та спецій. Хочете насолодитися грузинською кухнею? Обов’язково приготуйте пряний харчо з яловичини.
яловичий суп харчо

Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Кількість порцій: розраховано на 3 осіб.
Харчова цінність: 170.9 ккал.

Для приготування вам знадобиться:

  • яловичина – 0,5 кг;
  • помідори – 2 шт.;
  • рис – 70 г;
  • цибулини – 2 шт.;
  • масло вершкове – 10 г;
  • зелень – 1 пучок;
  • сіль – за смаком;
  • вода – 1,5 л;
  • мелений перець чорний – за смаком;
  • хмелі-сунелі – за смаком.

овочі

Як приготувати:

  1. Поріжте яловичину на невеликі шматочки.
  2. У каструлі закип’ятіть воду, посоліть її і покладіть м’ясо. Варіть яловичину до напівготовності.
  3. Ріпчасту цибулю очистіть, промийте під проточною водою, потім дрібно поріжте.
  4. У сковороді розм’якшіть масло. Всипте цибулю і обсмажуйте до золотистого відтінку.
  5. Шумівкою дістаньте шматки яловичини з каструлі і викладіть у сковорідку. Смажте з цибулею протягом 5 хвилин.
  6. Смажене м’ясо і цибулю додайте в бульйон. За необхідності влийте воду. Варіть пів години.
  7. Рис промийте і додайте в суп. Варіть ще до готовності крупи.
  8. Помідори обдайте окропом, зніміть з них шкірку і розімніть виделкою. Додайте в харчо. Замінити помідори можна сливами ткемалі.
  9. Всипте в харчо сіль, приправи і спеції. Варіть ще 10 хвилин.

Порада: щоб зварити смачний суп харчо, воду і м’ясо слід брати в співвідношенні 3: 1. Рис краще варити окремо, а не додавати відразу в суп.

На замітку: в харчо з яловичого м’яса рекомендується додавати розмарин, базилік, орегано, чебрець, майоран.

Після того, як суп приготується, розливайте його гарячим у тарілки. Посипте дрібно нарубаною зеленню і подавайте до столу.
суп

Наваристе харчо зі свинини

Замінити яловиче м’ясо в харчо можна свининою. Цей інгредієнт гармонійно доповнюють овочі, ароматна зелень і прянощі. Від наваристого смачного супчика будуть у захваті ваші родичі, якщо подасте його до обіднього столу.
харчо зі свинини

Час приготування: 1 година.
Кількість порцій: 6.
Калорійність: 115 кКал.

Складові:

  • свинина – 500 г;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • часник – 3 зубки;
  • рослинна олія– 30 г;
  • кориця – за бажанням;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.;
  • перець мелений – за смаком;
  • масло вершкове – 30 г;
  • оцет винний – за смаком;
  • вода – 3 л;
  • зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік) – за смаком.

м'ясо

Приготування покроково:

  1. Невеликими шматочками поріжте свинину.
  2. Підготуйте овочі: очистіть і промийте їх під проточною водою.
  3. Цибулю наріжте у вигляді півкілець, помідори і картоплю – маленькими брусочками, а моркву – соломкою.
  4. Обсмажте у рослинному маслі на сковороді моркву і цибулю до золотистого кольору.
  5. Помістіть в казан свинину і овочі. Додайте трохи масла та смажте протягом пів години.
  6. Подрібніть за допомогою блендера часник, помідори, масло вершкове, волоські горіхи і спеції.
  7. Залийте в казан з м’ясом і овочами киплячу воду. Варіть 15 хвилин.
  8. Додайте суміш, перебиту в блендері. Посоліть і поперчіть. Влийте також винний оцет.
  9. Заправте нарізаною зеленню і варіть ще хвилин 5.

На замітку: свиняче м’ясо для харчо відомі кулінари радять нарізати тільки поперек волокон.

Порада: для супу харчо підійде як філе зі свинини, так і реберця. Також у страву можна додати трохи будь-якої крупи (рис або перловку).

Коли ваше смачне харчо буде в порційних тарілках, зверху його можна прикрасити нарізаними маслинами. Такий ароматний супчик буде виглядати ще смачніше.
суп харчо

Ніжний харчо з курочкою

Більш пісним буде суп харчо, якщо ви приготуєте його з курки. Все за звичайним рецептом, але пікантності страві нададуть такі інгредієнти, як адигейська сіль та сухі овочі.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Калорійність: 121.2 ккал.
Кількість порцій: розраховане на 6 осіб.

Необхідні продукти:

  • куряче м’ясо – 0,5 кг;
  • рис – 100 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • пшеничне борошно – 2 ст. л.;
  • часник – 2 зубки;
  • горіхи волоські – 150 г;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець горошком – 4 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • хмелі-сунелі – за смаком;
  • сіль адигейська – за смаком;
  • сухі овочі – 2 ст. л.

продукти для харчо

Готуємо разом крок за кроком:

  1. Курку відваріть у солоній воді. Коли м’ясо буде готовим, злийте бульйон.
  2. Обсмажені горіхи подрібніть блендером.
  3. Цибулю наріжте дрібно ножем, а очищений часник вичавіть за допомогою преса. Обсмажте їх в олії на сковорідці.
  4. Додайте у сковороду борошно, пів склянки бульйону і томатну пасту, ретельно перемішайте.
  5. У каструлю налийте гарячої води. Помістіть до курки обсмажену суміш, всипте рис і додайте суміш сухих овочів, горіхи, лавровий лист, сіль та приправу.
  6. Варіть 20 хвилин. За бажанням заправте харчо дрібно нарізаною свіжою зеленню.

харчо с курочкой

На замітку: рис для харчо краще взяти круглозернистий.

Прикрасьте харчо в тарілці гілочкою кропу або петрушки. Апетитна і смачна страва готова до вживання.

З баранини: класичний харчо

За відсутності яловичини грузини готують харчо з баранячого м’яса або реберець. Спробуйте і ви приготувати цю страву з настільки ситного м’яса!
классический харчо

Час приготування: 55 хвилин.
Харчова цінність: 198 кКал.
Кількість порцій: 5.

Складові:

  • грудинка бараняча – 400 г;
  • томатна паста – 40 г;
  • рис – 50 г;
  • соус ткемалі – 1 ст. л.;
  • вода – 1,25 л;
  • часник – 3 зубки;
  • олія соняшникова – 1,5 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • гвоздика, кориця мелена, хмелі-сунелі, чорний перець – по 1 г;
  • аджика – 20 г;
  • кінза – 10 г.

морквина

Приготування:

  1. Нарізану на шматочки баранину відваріть у підсоленій воді.
  2. Цибулину подрібніть ножем і ретельно перемішайте з перцем.
  3. Томатну пасту обсмажте на сковорідці у соняшниковій олії.
  4. Подрібніть очищений часник за допомогою преса.
  5. Зелень дрібно наріжте.
  6. Рис промийте і всипте в бульйон. Додайте також цибулю, томатну пасту, варіть хвилин 40.
  7. Потім додайте ткемалі, часник, зелень, аджику і спеції. Доведіть харчо до готовності.

харчо

Смачна і ароматна перша страва на обід готова. Тіште близьких своїм новим супом!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: