Хрумкотливий настрій: 11 рецептів салатів із сухариками
Салати із хрусткими хлібними сухариками з’явилися на наших столах з приходом на наші домашні кухні знаменитого салату «Цезар». До речі, якщо ви думали, що ця страва названа на честь Гая Юлія Цезаря, то ви помиляєтесь. Винахід, як і ім’я, належить американському кухарю італійського походження Цезарю Кардіні, який у 20-40-х роках XX століття володів кількома ресторанами у мексиканському місті Тіхуана. За легендою, свій перший «Цезар» Кардіні приготував на на День Незалежності США, коли на кухні майже нічого не залишилося, окрім листя салату та хліба, а відвідувачі вимагали їжі.
Як приготувати сухарики для салатів
«Найправильніші» сухарики для салатів, особливо для «Цезаря», – приготовані в часниковій олії. Для цього часник потрібно порізати на тонкі пластинки, покласти в олію і дати настоятися 30-40 хвилин. З білого хліба зняти скоринку, м’якуш порізати кубиками. З олії дістати часник та полити нею порізані шматочки білого хліба. Викласти їх на деко, застелене пергаментом для випічки і підсушити у духовці при 180 градусах до світло-золотистого кольору. Або ж підсмажити сухарики в часниковій олії на пательні.
Якщо часу на настоювання олії немає, є ще такий варіант: хліб (чорний чи білий – лише питання смаку) порізати невеликими кубиками. У великій мисці змішати олію з подрібненим часником (можна додати подрібнені ароматні трави – кріп, петрушку, базилік). Покласти туди шматочки хліба і добре вимішати з олією. Запікати в духовці близько 10 хвилин при температурі 200 градусів, поки сухарики не підрум’яняться.
Можна також обсмажити порізаний хліб у вершковому маслі до золотистого кольору, зняти в вогню, викласти сухарики в глибоку посудину, а вже тоді додати кілька подрібнених зубців часнику і добре потрусити.
І ще один спосіб – найпростіший. Порізати хліб на дрібні кубики або брусочки і просто підсушити їх до золотистої скоринки в духовці, час від часу ворушачи, щоб сухарики зазолотилися рівномірно. Такі сухарики можна заготовити наперед і зберігати в закритій посудині до того моменту, коли вони знадобляться для приготування чергового салату.
А тепер – до роботи!
1. «Правильний Цезар» із сухариками
Інгредієнти:
- 200 г салату Ромен
- 50-70 г пармезану
Для грінок:
- 100 г батона
- 3 ст. ложки олії
- 2 зубчики часнику
Для соусу:
- 1 яйце
- 1 ч. ложка міцної столової гірчиці
- 1 ст. ложка лимонного соку
- 3 ст. ложки оливкової олії
- 1 ч. ложка вустерського соусу
- сіль, перець
Приготування:
- Приготувати сухарики на часниковій олії. Для соусу в невеликій каструльці закип’ятити воду, покласти туди сире яйце і відразу зняти з вогню. Потримати яйце у гарячій воді протягом 1 хвилини, дістати, остудити протягом 15 хвилин.
- Яйце розбити в миску, додати гірчицю і лимонний сік. Збити у блендері. Додати олію, знову збити, додати вустерський соус, посолити, поперчити, перемішати до однорідності.
- Пармезан натерти на тертці.
- Листя салату порвати руками, додати соус.
- Покласти сухарики, перемішати.
- Салат викласти на тарілку, посипати тертим пармезаном і відразу подавати.
2. Салат із сухариками та кукурудзою
Інгредієнти:
- сухарики з сушеним або зеленим кропом
- 300 г консервованої кукурудзи
- 300 г вареної квасолі
- 3 ст. ложки майонезу
Приготування:
- Сухарики, підсмажені на олії з додаванням кропу, висипати в салатник. Додати зварену та охолоджену квасолю.
- З кукурудзи злити рідину і також викласти в салатник.
- Заправити майонезом, посолити, поперчити, добре вимішати, прикрасити гілочками петрушки.
3. Салат з помідорами та сухариками
Інгредієнти:
- сухарики з часником,
- 2 помідори
- 1 болгарський перець
- 200 г нежирної шинки
- оливкова або соняшникова олія
Приготування:
- Помідор порізати кубиками, перець соломкою, шинку брусочками.
- Перемішати всі компоненти, посолити, заправити олією.
- Сухарики з часником викласти в салатник безпосередньо перед подачею на стіл, щоб не встигли розм’якнути.
4. Салат із сухариками «Королівський»
Інгредієнти:
- сухарики
- 400 г курячої грудки
- 200 г печериць
- 100 г твердого сиру
- майонез
Приготування:
- Приготувати сухарики будь-яким із вище вказаних способів.
- Куряче філе порізати брусочками і підсмажити на олії до готовності (можна просто відварити у підсоленій воді цілим шматком, а тоді подрібнити). М’ясо дістати і на тому ж жирі підсмажити порізані пластинками печериці до повного випарування рідини.
- Сир натерти на грубій тертці.
- З’єднати всі компоненти, додати сіль, перець на смак, заправити майонезом, зверху покласти сухарики.
5. Салат із сухариками, капустою та ковбасою
Інгредієнти:
- сухарики
- 0,5 кг білокачанної капусти
- 250 г вареної ковбаси
- 150 г твердого сиру
- майонез
Приготування:
- Приготувати сухарики в духовці без додавання олії.
- Ковбасу і капусту порізати соломкою, сир – невеликими кубиками.
- Перемішати всі компоненти, посолити, заправити майонезом, зверху посипати сухариками, відразу ж подавати, щоб вони не встигли розмокнути.
6. Салат із сухариками, морквою та сиром
Інгредієнти:
- сухарики, під смажені на олії,
- 200 г твердого сиру
- 3 морквини
- 2 зубці часнику
- майонез
Приготування:
- Підсмажити на пательні сухарики з білого хліба.
- Сиру моркву натерти на дрібній тертці.
- Сир натерти на грубій тертці.
- Змішати моркву, сир, додати подрібнений часник, заправити майонезом.
- Сухарики рекомендується додавати перед подачею на стіл, щоб вони залишалися хрусткими.
7. Салат із сухариками та корейською морквою
Інгредієнти:
- сухарики
- 200 г моркви по-корейськи (як її приготувати – читайте ТУТ)
- 1 банка консервованої квасолі або 200 г відвареної
- майонез
Приготування:
- Приготувати сухарики в духовці без додавання олії.
- Корейську моркву та квасолю перемішати з майонезом.
- Викласти в салатник, зверху посипати сухариками і відразу ж подавати до столу.
8. М’ясний салат із сухариками
Інгредієнти:
- сухарики
- 1 качан пекінської капусти
- 300 г відвареного м’яса (телятина або курятина)
- 4 варені яйця
- 1 цибулина
- майонез
Приготування:
- Варене м’ясо порізати брусочками або порвати на волокна, додати порізану капусту.
- Цибулю та яйця порізати тонкими півкільцями.
- Змішати всі компоненти, посолити, поперчити, заправити майонезом.
- Викласти в салатник, щедро посипати сухариками на будь-який смак.
9. Салат з курятиною та сухариками
Інгредієнти:
- дрібні сухарики з білого хліба
- 1 куряча грудка
- 3 варені яйця
- 2 квашені огірки
- 1 маленька цибулина
- майонез
Приготування:
- Приготувати сухарики в духовці.
- Відварену курячу грудку, цибулю, варене яйце, квашені огірки порізати соломкою, заправити майонезом.
- Перед подачею на стіл посипати дрібними сухариками.
10. Салат із сухариків та язика
Інгредієнти:
- сухарики, 0,5 кг вареного яловичого язика (можна замінити вареною яловичиною)
- 5 варених яєць
- 2 помідори
- 100 твердого сиру
- майонез
Приготування:
- На дно салатника викласти сухарики, приготовані будь-яким із запропонованих способів, поверх – язик, порізаний соломкою, змастити майонезом.
- сухарики, порізані дрібно яйця, майонез.
- порізані кубиками помідори, майонез.
- сир, тертий на крупній тертці.
11. Печінковий салат із сухариками
Інгредієнти:
- сухарики з часником
- 300 г печінки
- 3 цибулини
- 1 морквина
- 1 квашений огірок
- зелень петрушки, майонез
Приготування:
- Приготувати сухарики з часником у духовці.
- Печінку зварити в підсоленій воді зі спеціями (лавровий лист, духмяний перець) до готовності, охолодити. Цибулю порізати півкільцями, обсмажити в соняшниковій олії до м’якості, додати потерту на грубій тертці морквину, смажити до готовності моркви. Відварену печінку потерти на грубій тертці, додати тушковані та охолоджені моркву з цибулею, порізаний тонкою соломкою огірок.
- Заправити майонезом. Перед подачею на стіл додати в салат сухарики з часником і вимішати.
Якщо вам сподобалися наші хрумкотливі рецепти, висловіть свої враження та побажання у коментарях. А також розкажіть про це друзям у соціальних мережах. Нехай смакує всім!