Хрусткі чебуреки: рецепти найсмачнішого тіста та начинок
Дуже смачні чебуреки з хрусткою скоринкою і м’ясною начинкою – кримськотатарська і кавказька страва. Але наші господині навчилися їх готувати майстерно. Однак, крім традиційного рецепту приготування начинки з баранини, чебуреки роблять з будь-яким іншим видом м’яса та навіть з сиром, грибами і картоплею. Тісто для них замішують не тільки з борошна і води, а використовують заварне або додають алкоголь, яйця, кефір та інші інгредієнти.
Заварне тісто
Чебуреки з цього тіста виходять ніжними і незвичайними. Хрустке тонке тісто з соковитою начинкою приготувати нескладно. Коли ці чебуреки смажаться, на них утворюються бульбашки, тому ця страва не тільки смачна, але і дуже апетитна на вигляд.
Час приготування: 45 хв.
Кількість порцій: розраховано на 8 осіб.
Для тіста вам знадобиться:
- борошно – 1,5 ст.;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- вода – 130 г;
- сіль – 0,5 ч. л.
Готуємо крок за кроком:
- Воду закип’ятіть, додайте в неї масло і сіль.
- Борошно просійте в скляну ємність.
- Після того, як маса трохи охолоне, замісіть тісто руками.
- Покладіть тісто в харчову плівку і залиште на півгодини.
На замітку: головна відмінність чебуреків від біляшів полягає в тому, що тісто для першої страви роблять без додавання дріжджів.
Заварне тісто для соковитої начинки готове. Сміливо розкатайте його тонким шаром, додавайте будь-яку начинку і формуйте чебуреки.
Тісто для чебуреків з додаванням горілки
Якщо ви ще не пробували зробити тісто для чебуреків за таким рецептом, то саме зараз – час показати рідним і гостям свої кулінарні здібності.
Час приготування: 30 – 40 хв.
Кількість порцій: 10 – 12 шт.
Складові:
- борошно – 700 г;
- вода – 1 ст.;
- горілка – 30 мл;
- яйця – 1 шт.;
- олія соняшникова – 60 мл;
- сіль – 1 ч. л.
Готуємо крок за кроком:
- Нагрійте воду, додайте в неї сіль, горілку, соняшникову олію.
- Вбийте в рідину яйце і перемішайте ретельно.
- Просійте борошно та додайте в інші інгредієнти.
- Замісити м’яке тісто і залиште його на кілька хвилин.
- Потім знову вимісіть тісто та знову залиште на деякий час. Таку процедуру можна повторити кілька разів.
Порада: для приготування тіста борошно беріть вищого ґатунку. Його обов’язково потрібно просіяти.
Тісто на пиві
Їсти чебуреки, запиваючи пивом, любить безліч людей. Однак не всі знають, що з цього напою можна приготувати тісто для цієї кавказької страви. А чебуреки з такої заготовки будуть хрусткими і покриті пухирцями.
Час приготування: 40 хв.
Кількість порцій: 12 шт.
Необхідні продукти:
- борошно – 800 г;
- світле пиво – 0,5 л;
- яйця – 1 шт.;
- сіль – 2 ч. л.
Як приготувати:
- Розбийте яйце в миску, додайте сіль і ретельно перемішайте з допомогою вінчика.
- Всипте в збите яйце борошно.
- Влийте пиво і замісіть тісто руками.
- Накрийте тісто для чебуреків рушником і залиште на 25 хвилин.
Поки тісто лежить, приготуйте начинку. Потім можна робити чебуреки.
На замітку: алкогольні напої сприяють прискоренню ферментації в продуктах. Тому чебуреки з цим інгредієнтом готуються швидко.
Якщо бажаєте приготувати рум’яні чебуреки з чудовою хрусткою скоринкою, спробуйте замісити тісто на пиві.
На кефірі
Чебуреки на кефірі будуть не тільки смачними, а й при обсмажуванні утворюють ніжні хрусткі бульбашки. Крім того, тісто, приготоване таким чином, на наступний день залишиться смачним та не затвердіє.
Час приготування: 40 хв.
Кількість порцій: 8.
Вам знадобиться:
- борошно – 3 ст.;
- кефір – 1,5 ст.;
- курячі яйця – 1 шт.;
- сіль – 0,5 ч. л.
Як приготувати:
1. Змішайте в мисці кефір і збите з сіллю яйце.
2. Поступово додавайте в суміш борошно, перемішуючи руками, щоб не було грудок.
3. Вимісіть тісто кілька разів.
Порада: замість кефіру можна використовувати кисле молоко.
Чебуреки: смачні начинки
Варіантів приготування начинок для чебуреків досить багато. М’ясо для них можна використовувати будь-яке: баранину, курку, свинину, яловичину. А більш соковитою вийде начинка, якщо змішати кілька видів м’яса.
Крім того, смачними й незвичайними є також чебуреки з сиром. Для пісних днів і вегетаріанців ми пропонуємо начинки з картоплі, зелені та грибів.
Традиційна м’ясна
У кавказьких народів і кримських татар начинку для чебуреків зазвичай готують з баранини. Але можна використовувати також яловичину, телятину і свинину.
Час приготування: 20 хв.
Калорійність: 277.5 ккал.
Вам знадобиться:
- м’ясо (краще баранина) – 350 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- вода – 50 мл;
- зелень – за бажанням;
- спеції – за смаком;
- сіль – 0,5 ч. л.
Як приготувати:
- М’ясо і цибулю пропустіть через м’ясорубку. Додайте спеції та сіль.
- Влийте воду в фарш.
- Додайте зелень і ретельно перемішайте.
На замітку: воду в невеликих кількостях в начинку додають практично завжди. Це роблять для того, щоб чебуреки вийшли соковитими.
З свинини і яловичини
Найбільш смачними виходять чебуреки з декількох видів м’яса. Можна фарш брати готовий або зробити його самостійно.
Час приготування: 20 хв.
Харчова цінність: 280,0 кКал.
Складові:
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- яловичина – 250 г;
- свинина – 250 г;
- вода – 80 мл;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування:
- Яловичину та свинину пропустіть через м’ясорубку.
- Додайте у фарш дрібно нарізану цибулю. Посоліть і поперчіть.
- Влийте воду, щоб начинка вийшла соковитою. Добре перемішайте.
На замітку: більшість кухарів цибулю для начинки також пропускають через м’ясорубку.
З курячого фаршу
М’яку соковиту начинку для чебуреків можна приготувати з курячого філе. Ніжна і смачна вона смакуватиме всім, навіть дітям.
Час приготування: 15 хв.
Калорійність: 189.9 ккал.
Продукти:
- фарш курячий – 0,5 кг;
- цибулина велика – 1 шт.;
- сіль – за смаком;
- спеції – за смаком.
Начинку готуємо так:
- Наріжте дрібно цибулю і обсмажте.
- У сковороду покладіть курячий фарш, додайте спеції, сіль за смаком.
- Змішайте з цибулею і обсмажте 5-10 хвилин.
З грибами
До вегетаріанського столу відмінним доповненням стануть чебуреки з грибами. Приготувати їх можна з будь-яких їстівних грибів.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 205 кКал.
Складові:
- гриби – 400 г;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- спеції – за смаком;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування:
- Гриби очистіть, проваріть і відкиньте на друшляк.
- Подрібніть цибулю.
- Обсмажте гриби з цибулею на сковорідці в рослинній олії.
- Додайте спеції і посоліть за смаком.
Порада: якщо ви використовуєте печериці, то їх можна обсмажувати відразу ж, без варіння.
На замітку: у грибну начинку можна також додавати тертий твердий сир.
З картоплею
Пісною стравою вважаються також чебуреки з картоплею. Оригінально і дуже смачно!
Час приготування: 30 хв.
Харчова цінність: 186 кКал.
Необхідні продукти:
- картопля – 0,5 кг;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- зелень цибулі і кропу – 1 пучок.
Покрокове приготування:
- Картоплю почистіть і відваріть в підсоленій воді.
- Зелень та цибулю дрібно наріжте.
- Коли картопля приготується, злийте воду.
- Додайте масло вершкове і зробіть пюре.
- Цибулю обсмажте в олії.
- Додайте в картопляне пюре обсмажену цибулю і зелень.
Сирная начинка
Апетитна і ситна начинка для чебуреків – це сир із зеленню. Така страва підійде як до обіднього, так і до святкового столу.
Вам знадобиться для начинки:
- твердий сир – 300 г;
- зелень (кріп, петрушка) – 1 пучок;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Натріть сир на великій тертці.
- Наріжте дрібно зелень.
- Змішайте сир з кропом і петрушкою.
Порада: для цієї начинки краще брати сир сулугуні.
Чебуреки: як зліпити правильно і красиво
Коли ви вибрали з розмаїтості тіста і начинок свій варіант, тоді можна приступати до ліплення чебуреків.
Покрокове приготування:
1. Тісто вимісіть, поріжте його на однакові шматки (один шматочок повинен бути трохи більше, ніж яйце).
2. Розкачайте кожну частину тонким шаром у формі круга.
3. На одну половину розкачаного тіста викладіть начинку.
4. Накрийте другою половиною. Краї акуратно притисніть пальцями.
Порада: нерівні краї обріжте звичайним або фігурним ножем.
Приготувати чебуреки можна в духовці або обсмажити на сковорідці в соняшниковій олії з обох сторін.
Приготуйте чебуреки з різними начинками і смачним тістом для своєї сім’ї.