Фокачча класична
У сонячній Італії знають толк в хлібопеченні. І мова навіть не стільки про всесвітньо відому піцу, скільки про її старшу сестру – Фокаччу. Кажуть, її готували ще в Стародавньому Римі! Рецепт класичної фокаччі дійшов до наших днів практично недоторканим, адже він включає в себе всього 5 інгредієнтів: борошно, воду, оливкову олію, сіль і дріжджі.
Дріжджі краще брати у вигляді закваски. Ви можете придбати її в пекарні або приготувати самостійно . В крайньому випадку замініть закваску на одну столову ложку сухих дріжджів.
Інгредієнти:
- вода 240 мл
- мед 2 ст. л.
- сіль 1 ч. л.
- оливкова олія 2 ст. л.
- пшеничне борошно 450 г
- закваска 100 г
- розмарин за смаком
Приготування:
- Розбавте готову закваску теплою водою і додайте борошно. Борошно повинно бути дрібного помелу! Коли досягнете однорідності, залиште тісто на 15 хвилин відпочити.
- Потім додайте сіль, перемішайте, додайте олію і мед. Вимішуйте до гладкої консистенції.
- Скачайте тісто в кулю, покладіть у змащену оливковою олією форму і накрийте плівкою. Залиште його підніматися в холодильнику протягом ночі (від 8 до 10 годин). Воно повинно збільшитися в обсязі і стати пухким. Це найвідповідальніший момент в приготуванні!
- Обімніть тісто, розділіть на 4 частини або розкачайте за розміром деко. Пальцями зробіть поглиблення як на фото. Збризніть фокаччу маслом.
- Присипте тісто розмарином і сіллю. Випікайте хліб 25 хвилин при 190 градусах до золотистого кольору.
Фокаччу зручно готувати, використовуючи все деко. Однієї такої вистачить на 12 бутербродів або цілий піднос закусок! Порада: як тільки хліб охолоне, наріжте його на шматки і сховайте зайве в морозилку. Так випічка завжди залишатиметься свіжою, як з печі.