Курча табака – диво грузинської кухні
Смажена курка – це завжди смачно. Проста в приготуванні страва відмінно підійде як для звичайної сімейної вечері, так і для званого обіду. Але якщо вам дещо приїлися класичні варіації цієї страви, пропонуємо вам урізноманітнити меню і приготувати для близьких курча табака.
Насправді, правильніше говорити «тапака». Саме так називається особлива сковорода з важкою кришкою, яку традиційно використовують грузинські господині для приготування цієї страви. У нас це слово з часом трансформувалося в «табака», та так і прижилося. Незмінним залишився лише чудовий смак цього частування.
Курча табака на сковороді
Якщо у вас немає традиційної грузинської тапаки, не варто засмучуватися. Курча табака без проблем можна приготувати і на звичайній сковорідці. Для цього вам знадобляться:
- 1 невелике курча (600-700 г);
- 5 зубчиків часнику;
- По 50 г топленої і оливкової олії;
- 200 мл томатного соку;
- Чорний і червоний гострий перець – за смаком;
- Сіль;
- Щіпка меленої паприки;
- Щіпка сушеного базиліка;
- Свіжий кріп.
Приготування:
1. Птицю вимити і ретельно обсушити паперовим рушником. Покласти на дошку і розрубати грудну частину по центру, залишивши спинку недоторканою. Перевернути розрізаною стороною вниз і відбити тушку молотком, намагаючись роздрібнити всі хрящі.
2. Натерти тушку сіллю і сумішшю перців, залишити маринуватися мінімум на 1 годину, максимум – на ніч.
3. Поки курча маринується, потрібно приготувати соус. На розігрітій оливковій олії обсмажити подрібнений часник, додати суміш перців, паприку і базилік, прогріти 1-2 хвилини, після чого влити томатний сік. Тушкувати соус ще кілька хвилин на повільному вогні, посолити за смаком, додати рубаний кріп.
4. Розігріти в сковороді топлене масло, викласти замариноване курча спинкою вниз, накрити тарілкою або пласкою кришкою, яка менше діаметра сковороди, а зверху помістити важкий вантаж (банку або каструлю з водою, наприклад). Смажити на середньому вогні 10-15 хвилин.
5. Перевернути курча, змастити підсмажену сторону соусом, знову накрити кришкою, поставити вантаж і готувати ще 7-8 хвилин.
Перед подачею птицю знову можна змастити томатним соусом і присипати свіжою зеленню.
Курча табака в духовці
Зазвичай для приготування цієї грузинської страви використовують саме молодих птахів, вагою 600-700 г, але, на жаль, не завжди в звичайному супермаркеті можна знайти тушку відповідного розміру. Не варто засмучуватися! Для страви можна взяти невелику курку і приготувати курча табака з апетитною скоринкою в духовці.
Інгредієнти:
- 1 бройлерна курка (1 кг);
- 6 ст. л. рослинного масла;
- Сік 1⁄2 лимона;
- 1 ч. л. прованських трав;
- 1 ч. л. меленого коріандру;
- 2 ч. л. меленої паприки;
- Сіль, червоний мелений перець – за смаком.
Приготування
1. Тушку потрібно підготувати традиційним способом – розрізати грудку і трохи відбити. Щоб не пошкодити шкіру, можна замість молотка використовувати звичайну качалку.
2. Приготувати маринад: у мисці змішати 4 ст. л. рослинної олії, лимонний сік, сіль, трави і спеції.
3. Ретельно натерти птицю маринадом і залишити на 1 годину при кімнатній температурі.
4. Розігріти сковороду з олією, обсмажити курку по 5 хвилин з двох сторін на сильному вогні, придавлюючи гнітом. Після того, як птах зарум’яниться, перекласти його в деко, встановити вантаж і відправити запікатися в духовку при температурі 200-210 градусів на 20-25 хвилин.
Приготуйте легкий гарнір, налийте келих смачного вина і насолоджуйтеся колоритною стравою!
Курча табака в апельсиновому соусі
Незважаючи на те, що курча табака відноситься до традиційної грузинської кухні, ніхто не забороняє вам експериментувати і модернізувати класичні рецепти. Ділимося з вами незвичайною варіацією страви, родзинка якої – чудовий апельсиновий соус.
Вам знадобляться:
- 2 курчати-корнішона;
- 4 апельсина;
- 8 горошин запашного перцю;
- 2 ст. л. цукру;
- Сіль, перець чорний за смаком;
- По 0,5 ч. л. каррі, паприки, меленого кардамону і імбиру;
- Паличка кориці;
- 2 ст. л. вершкового масла.
Приготування:
1. Вимитих курчат промокнути рушником, прибравши надлишки вологи, розрубати грудний відділ, акуратно відбити. Посолити, поперчити, натерти каррі, залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
2. Для апельсинового соусу в сотейник висипати цукор і дочекатися, поки він перетвориться в карамель, після чого влити сік 4 апельсинів і всипати спеції – корицю, паприку, запашний перець, кардамон і імбир.
3. Соус потрібно варити до легкого загустіння, після чого його слід процідити через сито і додати 1 ч.л. вершкового масла.
4. Замаринованих раніше корнішонів посмажити на вершковому маслі, придавлюючи вантажем, по 8-10 хвилин з кожного боку на невеликому вогні. Перед подачею змастити тушки частиною соусу, а залишки його подати до столу в соуснику.
Страва готова. І нехай вона дещо відрізняється за смаком від традиційного курчати табака за рахунок незвичайного соусу, вона неодмінно внесе приємне розмаїття в ваше повсякденне меню і приємно здивує домочадців оригінальністю.