Маринована цибуля для салатів і піци
Маринована цибуля – корисна консервція для піци та других страв. Консервована заготовка на зиму. Підходить для готування багатьох страв
У багатьох національних кухнях середземноморського регіону широко використовуються різні сорти цибулі. Тої самого рослини, яка, напевно, змушувала плакати багатьох.
Чому цибуля змушує плакати? При розрізуванні цибулини, пошкоджуються клітини рослини, і речовини, які містяться всередині (сульфінові кислоти), випаровуються. Потрапляють в очі і ніс. І ми отримуємо сльози. Колись ще в дитинстві бабуся вчила чистити цибулю під водою. Тоді їдкі подразники не випаровується. До речі, допомагає.
У сучасному світі цибулю використовують у всіх кухнях світу. Різноманітність сортів просто вражає. Звична ріпчаста цибуля — схожий на ріпу за формою, найвідоміша, без неї не обходиться більшість перших і других страв. Французький цибульний суп (gratinée à l’oignon), в якому основний овоч — ріпчаста цибуля, шедевр світової кулінарії. Зелену цибулю, або вірніше «перо» — зелена частина сходів цибулі з насіння, або пророщеної цибулини, широко використовується для салатів, перших і других страв.
Оселедець з зеленою цибулею – ідеальна закуска для міцних напоїв. А який смачний червоний український борщ зі свіжим зеленою цибулею, вирваним прямо з грядки на городі!
Дуже широко використовується в кулінарії невелика цибуля. Найчастіше це не сорт, а дрібна цибулинка, яка утворюється в перший рік вирощування. Її називають сіянець, сівок і т.д. Така цибулина невід’ємний атрибут грецького стіфадо — тушкованого м’яса (телятина, кролик) з дрібною цибулею, або кролик у вині. Часто італійська піца робиться з дрібною цибулею, причому використовується маринована цибуля.
У Болгарській кухні цибуля «арпаджик» досить поширений інгредієнт. Вона добре переносить зимове зберігання, якщо її не висадили як озиму культуру. Навесні її посадять, щоб до осені виросла ріпчаста цибуля. А цибулю, що залишилася, щоб не висохла і не зіпсувалася, треба замаринувати. А маринована цибуля можна використовувати довго, вона не псується і чудово підходить для готування піц або салатів, а також як самостійний гарнір.
Маринована цибуля — заготівля на зиму
Інгредієнти (2 баночки по 350 мл)
- Дрібна цибуля-сіянець 0.5 кг
- Білий або винний оцет 100 мл
- Лимон 0.5 шт
- Сіль, чорний перець горошком, лавровий лист, цукор за смаком
- Швидка маринована цибуля для салату робиться вельми просто. Зазвичай я нарізаю ріпчасту цибулю соломкою або кільцями. Потім за смаком сіль і посипаю чорним меленим перцем, додаю трохи цукру. Після перемішування, коли цукор і сіль частково розчинилися, поливаю винним оцтом. Через 15-20 хвилин заливаю цибулю разом з маринадом окропом. Через 5-6 хвилин промиваю цибулю. Маринується відмінно.
- Щоб заготовити невелику мариновану цибулю, головне, не пропустити момент. Цибуля така продається тільки пізньої осені або навесні. Як тільки пройшли посівні роботи, дрібна цибуля пропадає.
- Цибулю треба підготувати. Чистити невелику цибулю, з висушеним лушпинням, досить складно. Лушпиння вперто не бажає відділятися від цибулини. Щоб процес відбувався без мук, цибулю треба замочити на пів години в холодній воді. Тоді за допомогою маленького «овочевого» ножа цибуля відмінно і швидко чиститься. До речі, варто процес очищення робити під холодною проточною водою. Так і сліз не буде, і запаху не буде. Майже комфортно!
- Заздалегідь треба підготувати баночки з кришками, щоб маринована цибуля зберігалася весь рік. Очищену цибулю попередньо засипати в баночки, щоб оцінити обсяг. Цибулі повинно бути трохи більше, ніж її влізе в банку. Враховуючи, що при варінні цибуля трохи розм’якне і в баночку її влізе більше.
- Очищену цибулю добре вимити, видаляючи залишки лушпиння. Скласти цибулю в неокислюваний посуд, ідеально підійде пластиковий контейнер з кришкою. Полити цибулю соком половинки лимона і додати 1 ч. л. солі (з верхом). Залити цибулю холодною водою, щоб вода була врівень з цибулею. Поставити посуд з цибулею в холодильник для попередньої мариновки. Рівно на добу. За цей час цибуля просочиться соком лимона і сіллю. До речі, можна маринувати і довше.
- У каструлю (керамічну, кварцеву або емальовану) влити 1.5 склянки води, всипати 0.5 ч. л. солі, 1 ч.л цукру. Додати 1-2 лаврових листки і горошини чорного перцю за смаком. Влити пів склянки оцту — 6% звичайного або білого винного. Довести рідину до кипіння.
- Цибулю витягнути з холодильника, всю рідину злити. Цибулю кинути в киплячий маринад і варити при слабкому кипінні 7-8 хвилин.
- Заздалегідь подбати про стерилізацію баночок і кришок. Дуже зручно використовувати невеликі, до 0.5л, баночки з закрутками. Досить просто вимити їх з содою і залити окропом, вживши заходів, щоб банки не лопнули. Бабуся для цього вставляла в банку металеву ложку і тільки потім заливала окріп.
- Маринована цибуля за допомогою ложки розкладється по баночках. Викидати лавровий лист і чорний перець, або додати його в баночки — на ваш розсуд. Я не викинув. Залити баночки з цибулею по саме горло маринадом і відразу ж закрити кришками. Баночки перевернути і поставити до повного охолодження під теплий рушник або ковдру.
- Маринована цибуля зберігається в баночках — можна в коморі або в холодильнику, місця багато вони не займають. Маринована цибуля буде готова для використання мінімум через місяць.
- Маринована цибуля відмінно підходить до піци або як самостійний гарнір.
- Ось тут підказують, що маринована цибуля з сухим мартіні дуже добре поєднується. Або приготуйте стіфадо з кролика.
Маринована цибуля — відмінна заготівля для смачних страв
Про рецепт
- Вихід: 2 баночки по 350 мл
- Підготовка: 1 день
- Приготування: 20 хв
- Готується за: 1 день