М’якесенькі, як пух булочки-равлики з маком: простенький рецепт, а аромат стоїть на весь будинок, коли вони печуться
М’які, як пух, булочки-равлики з маком — аромат стоїть на весь будинок, коли вони печуться. Улюблена випічка до затишного домашнього чаювання.
Хочу поділитися з вами рецептом дуже смачних м’яких здобних булочок з начинкою з маку. Тісто тут, по суті, універсальне, підійде до будь-яких булочок. Так само і начинка може бути різною, але розглянемо варіант саме смаком.
Це дуже смачна випічка, яка стане чудовим варіантом для затишних домашніх посиденьок за чаюванням.
Інгредієнти:
Тісто:
- Молоко – 200 мл.
- Дріжджі – 6 г сухих або 18 г свіжих.
- Цукор – 30 г.
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Ванільний цукор – за бажанням.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове (в тісто) – 60 г.
- Борошно – 350-400 гр.
Начинка:
- Мак кондитерський – 100 г.
- Цукор – 60 г.
- Масло вершкове для змащування тіста – 40 г.
Приготування:
- Крем можна зробити будь-який, у мене 80 г вершків збитих з 30 г цукрової пудри.
- Я починаю приготування із запарювання маку. Зараз мак продається у сухому вигляді, але він зазвичай повністю готовий до використання. Тобто, його можна не замочувати, і коли мені ліньки, я не замочую.
- Але замочений мак все ж таки стає ароматнішим і м’якшим. Тому заливаємо окропом і даємо постояти 30-40 хвилин. Потім я зливаю рідину, відкидаючи мак на дрібне сито. Можна відкинути на марлю. У холодну пору мокрий мак я ставлю на батарею і там він швидко просихає. Повністю його висушувати не треба, достатньо забрати зайву вологу, щоб не текла. У теплу пору року виставляю його сушитися на сонці.
- Готуємо тісто: у теплому молоці розводимо дріжджі. Додаємо цукор, ванільний цукор за бажанням, сіль, все перемішуємо.
- Додаємо до маси яйце, розтоплене вершкове масло, перемішуємо до однорідності.
- Потроху вводимо борошно та замішуємо м’яке, еластичне тісто. Забираємо його в тепле спокійне місце на 1-2 години, щоб добре піднялося.
- Підсушений мак змішуємо з цукром, можна цукор замінити на мед.
- Коли тісто підійшло, приступаємо до формування булочок. Розкачуємо відразу все тісто в єдиний пласт, завтовшки 3-4 мм.
- Змащуємо його розтопленим вершковим маслом. Зверху тонким рівномірним шаром розподіляємо мак. Згортаємо тісто в тугий рулет.
- Ріжемо рулет на булочки. У мене вийшло 11 штук, кількість залежатиме від ширини.
- Булочки я нічим не змащую, тому що їх поливатиму кремом. Якщо не бажаєте робити заливку, можете змастити жовтком/яйцем.
- Ставимо булочки випікатися в заздалегідь розігріту духовку.
- Випікати при t 180 ° C в середньому 25-30 хвилин. Точний час випікання залежить від особливостей вашої духовки.
Теплі булочки я обмазала збитими вершками. Кремова заливка може бути будь-якою. Можна збити сметану з цукром, змішати сир з цукром, вершками або сметаною, можна зробити заварний крем — тут кому що подобається.
Примітки
Борошно я завжди рекомендую вводити в тісто частинами. Залежно від розміру яйця і того, наскільки точно ви відміряєте всі продукти, борошна може знадобитися трохи більше або менше. Тісто має вийти м’яким.
З зазначеної кількості цукру булочки вийшли не дуже солодкі. Якщо любите посолодше, кладіть у тісто і в начинку більше цукру.
Смачного!