На новорічний стіл я буду готувати 10 закусок, щоб догодити всім! (Із задоволенням ділюся своєю добіркою!)
Невеликі закуски – важлива частина святкового меню. З них, найчастіше, починається вечір і вони ж актуальні всю ніч. Якщо ви не знаєте, чим урізноманітнити стіл в цьому році, беріть на замітку наші рецепти. Нескладні, барвисті і шалено смачні, вони підкорять вас і ваших гостей!
Тартар з лососем і авокадо
Неймовірно насичена заправка перетворює смачну червону рибу в фантастичну. А авокадо додає родзинку не тільки у смак, але і в текстуру.
Інгредієнти:
- Філе лосося – 200 грам
- Авокадо – 1 шт
- Зелень (цибуля, петрушка) – 5-6 стебел
- Соєвий соус – 2 ст. л
- Соняшникова олія – 1 ч. л
- Сік лимона – 1 ч. л
- Корінь імбиру – 1 ч. л
- Сіль за смаком.
Приготування:
Філе риби і м’якоть авокадо наріжте невеликими кубиками. Додайте подрібнену свіжу зелень, і перемішайте акуратно. Для приготування заправки з’єднайте соєвий соус, олію, сік лимона і сіль. Туди ж додайте тертий на дрібній тертці корінь імбиру. Полийте рибку заправкою, перемішайте і приберіть в холодильник на 20-30 хвилин.
Канапе з оселедцем
Приготувати барвисті і оригінальні закуски можна з найпростіших і бюджетних інгредієнтів. Відмінний приклад – канапе з оселедцем і буряком.
Інгредієнти:
- Слабосолений оселедець – 1 шт
- Буряк – 1 шт
- Хліб – 150 грам
- Цибулина – 1 шт
- Маслини (оливки) – 50 грам
- Огірок – 1 шт
- Соняшникова олія – 1 ст. л
- Зелень – за смаком
Приготування:
Буряк заздалегідь відваріть і охолодіть. Оселедець очистіть, видаліть кісточки і наріжте філе порційними шматочками. Цибулю і огірок наріжте часточками, хліб – невеликими скибочками. На сковорідку, змащену олією, викладіть хліб і підсушіть трохи. На хліб викладіть шматочок цибулі, огірок і оселедець. Тонкими слайсами наріжте буряк і наколіть на шпажку разом з оливою. Вставте шпажку в канапе, доповніть зеленню і подавайте.
Закусочний сирний торт
Якщо вам потрібна небанальна закуска до вина, приготуйте такий тортик. Дуже класна альтернатива сирній тарілці, яка однозначно доведеться вам до душі.
Інгредієнти:
- Сир – 200 грам
- Курага – 50 грам
- Сметана – 100 грам
- Біле сухе вино – 50 грам
- Желатин – 10 грам
- Горіхи волоські – 50 грам
- Сіль і перець – за смаком
- Виноград – для подачі
Приготування:
Насамперед замочіть (згідно з інструкцією на упаковці) желатин. Після прогрійте його трохи, додайте вино, перемішайте. Сир наріжте дрібними кубиками, з’єднайте зі сметаною і перемішайте. За смаком додайте сіль і при бажанні перець. Курагу обшпарте окропом, висушіть і подрібніть, викладіть до сиру. Влийте желатин і перемішайте.
Підготуйте кулінарне кільце або невелику миску, застеліть харчовою плівкою. Викладіть сирну масу, розрівняйте і присипте нарізаними горіхами. Приберіть в холодильник на пару годин, щоб тортик добре застиг. Перед подачею доповніть його виноградом.
Тарталетки з ікрою минтая
Тарталетки – це відмінний варіант для закуски. З начинками можна експериментувати нескінченно. Якщо хочеться чогось пікантного і свіжого, спробуйте цей варіант.
Інгредієнти:
- Ікра минтаю – 1 банка
- Яйце – 2 шт
- Тарталетки – 8-10 шт
- Цибулина – ½ шт
- Огірок – ½ шт
- Сіль, перець, майонез – до смаку
Приготування:
Яйця відварити круто, охолодіть і очистіть, наріжте невеликими кубиками. Додайте ікру минтая, за смаком сіль і перець, заправте майонезом і перемішайте. Основа готова. Перед подачею на стіл наповніть тарталетки салатом, доповніть скибочкою цибулини, огірка і за бажанням зеленню.
«Кульки»
Прикрасити кульками можна не тільки ялинку, але і святковий стіл. Ці кульки з винограду і сиру – прекрасна закуска до вина і шампанського.
Інгредієнти:
- Виноград – 300 грам
- Сир домашній – 200 грам
- Кунжут – 3 ст. л
- Горіхи (солоні фісташки) – 80 грам
- Сіль, часник і зелень – за смаком
Приготування:
Виноград вимийте і висушіть як слід. Сир з’єднайте з подрібненою зеленню і часником, перемішайте до однорідності. З отриманої маси сформуйте невеликі коржі, в центр кожного викладіть виноградинку і заліпіть сир так, щоб вийшла акуратна кулька. Половину кульок обваляйте в кунжуті, а другу – в подрібнених горіхах. Все, закуску можна відразу подавати до столу.
Млинцеві кошики з яєчним салатом
Такі домашні кошики здатні замінити традиційні тарталетки. У них можна подавати що завгодно – від смажених грибів до морепродуктів. Ми пропонуємо простий варіант з пікантним яєчним салатом.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Яйце – 4 шт
- Борошно – 7-8 ст. л
- Молоко або вода – 1.5 склянки
- Соняшникова олія – 2 ст. л
- Сіль – 1 дрібка
Для начинки:
- Яйце – 6 шт
- Сирок плавлений – 1 шт
- Часник, сіль, зелень – за смаком
Приготування:
Для початку приготуйте тісто – збийте яйця з дрібкою солі, влийте молоко або воду, всипте просіяне борошно, в кінці влийте олію. Добре розігрійте сковороду і посмажте тонкі млинці. Яйця для начинки відваріть круто, охолодіть і очистіть. Натріть на середній терці яйця, сирок і часник, додайте сіль за смаком і подрібнену зелень, перемішайте.
Підготуйте склянки або жаростійкі чашки, поставте їх на деко догори дном. Накрийте кожну млинцем і відправте в розігріту до 190 градусів духовку. Підсушуйте млинці хвилин 15. Перед подачею на стіл наповніть кошики салатом.
Тарталетки з авокадо і помідором
Якщо ви хочете урізноманітнити свій святковий стіл свіжою і легкою закускою, тоді придивіться до цього рецепту.
Інгредієнти:
- Авокадо – 1 шт
- Помідор – 1 шт
- Тарталетки – 8 шт
- Сіль, зелень, майонез і сік лимона – за смаком.
Приготування:
Наріжте м’якоть авокадо і помідори дрібними кубиками. Додайте подрібнену зелень, сіль, збризніть соком лимона. Заправте салат майонезом. Перед подачею розкладіть салат по тарталеткам.
Брускетта з мідіями
Любителі морепродуктів можуть доповнити своє новорічне меню простими і апетитними брускеттами.
Інгредієнти:
- Мідії мариновані – 50 грам
- Домашній сир – 50 грам
- Цибулина – 1 шт
- Помідор – 1 шт
- Сіль, зелень, перець – за смаком
- Хліб або батон – 4-5 скибочок
Приготування:
Помідор вимити, обсушити і наріжте дрібними кубиками. З’єднайте з сиром, додайте дрібку солі і перцю, подрібнену зелень і перемішайте. Скибочки хліба підсушіть на сковорідці з двох сторін. Тонкими скибочками наріжте цибулину, мідії висушіть трохи. На хліб викладіть сир рівним шаром, зверху цибулю і мідії. Все, закуску можна подавати.
Рієті з тунця
Хочеться чогось з рибкою? Простий в приготуванні Рієті з консервованого тунця буде якраз до речі. Подавайте його до столу з крекерами, сухариками, скибочками багета.
Інгредієнти:
- Консервований тунець – 1 шт. (Банку)
- Рікотта – 150 грам
- Сіль, перець, зелень – за смаком
Приготування:
У глибоку миску відправте рибку і розімніть вилкою (якщо тунець кусковий). Додайте сир, подрібнену зелень, дрібку перцю і при необхідності сіль. Перемішайте і подавайте до столу.
Фаршировані яйця зі шпинатом і червоною ікрою
Відварені яйця теж непогані «тарталетки». Їх можна наповнити не тільки класичним паштетом, але свіжою шпинатною начинкою і червоною ікрою. Спробуйте обов’язково!
Інгредієнти:
- Шпинат – 1 пучок
- Сметана – 4-5 ст. л
- Сіль, перець, зелень – за смаком
- Яйця – 7-8 шт
- Червона ікра – 50-70 грам
Приготування:
Яйця відварити круто, охолодіть добре і очистіть. Акуратно розріжте навпіл і дістаньте жовтки. Шпинат і улюблену зелень вимити, обсушити і відправте в чашу блендера. Туди ж додайте сметану, сіль і перець за смаком і подрібніть все до однорідності. Додайте жовтки, перемішайте. Отриманим салатом наповніть половинки яйця. Перед подачею доповніть закуску червоною ікрою.
Смачних і теплих вам святкових вечорів. З наступаючим!