Найсмачніша кутя: 10 рецептів головної різдвяної страви
Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля під час Різдва чи Старого Нового року – це кутя. Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: наприклад, зерна – відродження, а мед – солодка божественна їжа. Залежно від своїх смакових переваг, ти можеш використовувати різні крупи – пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі – мед, родзинки, курагу, чорнослив, інжир, цукати. Головне, щоб думки були чистими, а настрій – хорошим.
Рецепт №1 Кутя із пшениці з медом, родзинками і горіхами
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 50 г родзинок,
- 50 г волоських горіхів,
- 100 г меду,
- сіль за смаком.
Приготування:
Пшеницю промийте, замочіть в холодній воді на 3 години, потім знову промийте і варіть до готовності 2 години. Наприкінці варіння додайте у кашу родзинки, посоліть і варіть 30 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
У кутю додайте мед, розведений з кип’яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.
Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 100 г маку,
- 50 г волоських горіхів,
- 150 г меду,
- 100 г вершків,
- дрібка солі.
Приготування:
Пшеницю промийте і варіть до повної готовності, 2,5-3 години, потім злийте воду і остудіть. Мак запарте окропом на 30 хвилин, потім розітріть в ступці або подрібніть блендером. Волоські горіхи підсушіть і подрібніть. Змішайте пшеницю, мак, горіхи, додайте мед, посоліть і залийте вершками. Подавайте кутю охолодженою.
Рецепт №3 Кутя із рису з мигдалем і курагою
Інгредієнти:
- 150 г рису,
- 100 г маку,
- 100 г мигдалю,
- 100 г кураги,
- цукор за смаком.
Приготування:
Рис промийте, доведіть до кипіння, промийте холодною водою. Потім знову висипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкиньте на друшляк і остудіть. Мигдаль обшпарте окропом, почистіть і подрібніть з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води. Курагу помийте, замочіть на 30 хвилин у воді і потім подрібніть. Перемішайте всі інгредієнти куті.
Рецепт №4 Кутя із пшона і сухофруктів
Інгредієнти:
- 150 г пшона,
- 100 г сухофруктів,
- 50 г вершкового масла,
- цукор за смаком,
- дрібка солі.
Приготування:
Подрібнені сухофрукти залийте гарячою водою і варіть 30-40 хвилин. Фрукти дістаньте , а у відвар додайте воду, цукор, сіль, пшоно і зваріть кашу. Остудіть кутю, додайте сухофрукти і вершкове масло.
Рецепт №5 Кутя із пшениці з варенням
Інгредієнти:
- 400 г пшениці,
- 100 г ягід або фруктів із варення.
Приготування:
Пшеницю промийте , відваріть до готовності 2-3 години, відкиньте на друшляк, остудіть і перемішайте із ягодами або фруктами з варення. Якщо кутя вийшла крутою, розведіть її невеликою кількістю варення, розведеного кип’яченою водою.
Рецепт №6 Кутя з мигдальним молочком
Інгредієнти:
- 400 г суміші круп (пшениця, рис, овес)
- 200 г мигдалю
- 100 родзинок
- мед за смаком
- цукор за смаком
- дрібка солі
Приготування:
Зерна промийте і замочіть в холодній воді на ніч. Потім знову промийте, залийте водою і варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть. Мигдаль розтовчіть в ступці і ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідіть мигдальне молочко через марлю і відіжміть. Додайте мед і перемішайте.
Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додайте його в кутю безпосередньо перед подачею.
Рецепт №7 Сира кутя з медом
Інгредієнти:
- 100 г пшениці,
- 30 г олії,
- 50 г меду.
Приготування:
Гарненько промийте пшеницю, потім запарте окропом, щільно закрийте і залиште на ніч. Коли пшениця набрякне, злийте воду і заправте кутю розведеним у теплій кип’яченій воді медом і олією.
Рецепт №8 Горохова кутя
Інгредієнти:
- 200 г пшениці,
- 100 г гороху,
- 50 г олії,
- сіль за смаком.
Приготування:
Пшеницю і горох попередньо замочіть на 3 години, потім промийте, залийте водою і варіть до готовності 2,5-3 години. Кутю посоліть і додайте олію.
Рецепт №9 Кутя з мармеладом
Інгредієнти:
- 200 г перлової крупи,
- 100 г родзинок,
- 100 г волоських горіхів,
- 50 г цукру,
- 100 г мармеладу,
- 100 мл узвару.
Приготування:
Крупу промийте, залийте водою і варіть до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додайте промиті родзинки. Готову кашу промийте холодною водою. Подрібніть горіхи. Мед розчиніть в узварі. З’єднайте кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.
Рецепт №10 Кутя із рису з корицею
Інгредієнти:
- 150 г рису,
- 100 г родзинок,
- 100 г цукру,
- 20 г кориці.
Приготування:
Рис промийте, відваріть у великій кількості води до готовності, відкиньте на друшляк і остудіть. Родзинки помийте і запарте на 30 хвилин окропом. У кутю додайте родзинки, цукор, корицю і перемішайте.
Смачної куті та щасливого Різдва!