Найсмачніші рецепти запеченої риби
Рецепт запеченої риби знають всі. Але існує кілька способів приготування, величезна кількість маринадів і навіть як гарнір підійдуть: овочі, картопля, рис, гриби, гречана кашу і інше. Але, щоб така риба не набридла.
Хек з солодким перцем і грибами
Є сам перець не обов’язково. Під час приготування він наповнює рибу ароматом і просочує м’ясо солодкістю. Щоб приготувати цю страву, потрібно:
- нарізане філе риби;
- лимон (або лимонний сік);
- кілька стручків солодкого перцю;
- гриби (200 гр.);
- 2 великих картоплини;
- пакетик томатної пасти (можна замінити однією ложкою томатного пюре);
- рослинна олія;
- сир;
- спеції за смаком.
- Перш ніж приступити до готування, потрібно очистити рибу від нутрощів, ретельно промити, посолити і поперчити.
- Поки хек маринується, очистіть перець, картоплю і гриби, наріжте їх тонкою соломкою і обсмажте.
- Овочі для смаження додаємо поступово: спочатку картопля (5-7 хвилин), потім гриби (3-5 хвилин) і перець (2-3 хвилини). Зверху додаємо томатну пасту, спеції і ретельно перемішуємо.
- Поки ви готували основну частину, риби встигла промаринуватися. Наповнюємо її черевце гарніром, що залишився, викладаємо тонким шаром на деко. Кладемо зверху тушку, поливаємо трохи лимонним соком. Якщо залишився гарнір, можна його викласти зверху.
- Ставимо в духовку і готуємо протягом 30 хвилин при 200 градусах.
- Поки риба в духовці, натираємо сир і посипаємо страву за 5 хвилин до кінця приготування.
На замітку! Хека можна замінити будь-якою іншою рибою (крім червоної). Відмінно підійде скумбрія, тунець, окунь, макрель і інші.
Скумбрія в маринаді з рисом і овочами
Ця риба, запечена з овочами, ідеально підходить для тих, хто хоче правильно харчуватися, але довго стояти біля плити не любить.
Інгредієнти:
- філе скумбрії;
- лимонний сік;
- оливкова олія;
- 50 г вершкового масла;
- склянку рису (краще взяти пропарений);
- 2 сирих яйця;
- 400 г заморожених овочів (можна використовувати свіжі);
- спеції (краще підійдуть прованські трави).
Покроковий рецепт запеченої риби в духовці у фользі:
- Очищаємо тушку від нутрощів. Відокремлюємо філе. Робимо маринад (лимонний сік, сіль, перець і спеції). Добре змащуємо рибу і залишаємо маринуватися.
- Варимо рис (1 склянка рису на 2 склянки води). В готовий додаємо вершкове масло і перемішуємо.
- Викладаємо фольгу на деко. Змащуємо оливковою олією, викладаємо рибу, накриваємо фольгою і запікаємо.
- Тепер викладаємо: з одного боку – рис, з іншого – овочі (або змішати).
- Зверху заливаємо страву яйцями і запікаємо ще 15-20 хвилин.
Червона риба, запечена в духовці з картоплею
Інгредієнти:
- червона риба;
- цибуля;
- спеції за смаком;
- рослинна олія;
- лимонний сік;
- картопля.
Багатьох цікавить питання: «Як запекти червону рибу в духовці?». Ми трохи змінили класичний рецепт, і хочемо відзначити, що червона риба в духовці виходить ще смачніше. Головне не перетримати.
Скільки запікати рибу в фользі?
Будь-який сорт запікається в середньому 30 хвилин під фольгою і 10-15 хвилин відкритою. Але якщо тушка велика (понад кілограм), час на приготування під фольгою збільшується на 10-15 хв. А після відкриття – до готовності.
При якій температурі потрібно готувати?
Оптимальна температура для приготування – 200 градусів. Якщо підвищити до 210, тоді час готування зменшитися на 10-15 хвилин. Якщо знизити до 180 – то і готувати потрібно протягом години.
Покрокова інструкція приготування:
- Тушку червоної риби посипаємо сіллю, перцем (і іншими спеціями за смаком). Додаємо ложку лимонного соку і ложку рослинної олії.
- Нарізаємо цибулю кільцями або півкільцями. Трохи додаємо в маринад.
- Поки риба маринується, готуємо гарнір. Очищаємо картоплю і ріжемо тонкими кільцями.
- Застеляємо деко пергаментом або фольгою. Викладаємо цибулю, зверху картоплю і рибу. Можна полити маринадом, щоб гарнір вийшов соковитішим. Накриваємо фольґою і ставимо в заздалегідь розігріту духовку.