Неймовірно смачні здобні булочки з маком на дріжджовому тісті: виходять м’якенькі і ніжні, як пух
від Denzhyttya
14 Лютого, 2023
Готуємо дуже смачненькі, м’які здобні булочки, як пушинки з маком.
Інгредієнти:
Вихід – 24 булочки
Дріжджове тісто:
- 1 стакан молока
- 45 гр. свіжих дріжджів (17 гр. сухих)
- 500 гр. борошна в.г.
- 2 яйця
- 1 склянка цукру
- 1/2 ч. л. солі
- 80 гр. вершкового масла
- 2 ст. л. олії
Начинка для булочок:
- 150 гр. маку (можна взяти більше)
- 150 мл. молока для запарювання маку
- 2 ст. л. цукру
- 20 гр. вершкового масла для змащення
Приготування:
- Насамперед приготуємо опару. Отже, у теплому молоці (37-38°C ) розчиняємо дріжджі. Додаємо ложку цукру і ложку борошна з хорошою гіркою. Перемішуємо, накриваємо чистою серветкою і ставимо в тепле місце на 20-30 хвилин.
- Додаємо просіяне борошно, сіль, цукор, ваніль, олію, а також нагріте вершкове масло. Все ретельно перемішуємо, а потім додаємо збиті яйця або жовтки. Перемішувати.
- Викладаємо тісто на покритий борошном стіл. Ретельно вимішуємо тісто не менше 20 хвилин. При цьому руки треба кілька разів змочити в соняшниковій олії.
- Здобне тісто кладемо в глибоку миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на пару годин.
- Протягом цих двох годин здобне тісто слід пару раз обмяти.
- Поки наше тісто для булочок з маком підходить, запаримо мак. Для цього ставимо на вогонь молоко. В кипляче молоко тоненькою цівкою висипаємо мак. Проварюємо 3-4 хвилини, накриваємо кришкою і вимикаємо вогонь.
- Ми залишаємо мак набухати. Це може бути годину, а може і довше.
- Мак ретельно проціджуємо через дрібне сито, щоб видалити зайве молоко.
- У мак додаємо дві столові ложки цукру і все гарненько товчемо в ступці.
- Отже, готове здобне тісто ділимо на дві частини. Одну частину кладемо у тепле місце, нехай продовжує підходити, а другу частину тонко розкачуємо.
- За допомогою пензлика покриваємо тісто тонким шаром вершкового масла, яке попередньо топимо на плиті або мікрохвильовій печі.
- Беремо половину приготованого маку і наносимо його тонким шаром по всій поверхні тіста.
- Акуратно починаємо згортати маковий рулет. Згорнутий рулет маємо «швом ” вниз, щоб при випічці наші булочки з маком не розкрилися. Макову ковбаску ділимо на 10-12 частин.
- Майбутні булочки можна залишити так, можна покласти бочком, щоб вийшли симпатичні завитки.
- Булочки викладаємо на деко, застелене пергаментом.
- Деко з булочками ставимо у тепле місце на 20-30 хвилин, щоб вони підійшли. Коли булочки як слід “підростуть”, відправляємо їх в попередньо розігріту духовка.
- Перед тим, як поставити булочки у духовку, поверхню булочок змащуємо
збитим жовтком . - Випікаємо булочки 15-20 хвилин при температурі 200 ° С.
- Поки випікається перша партія булочок з маком, беремо другий шматок тіста, тонко розкачуємо і покриваємо
маковою начинкою ( я зробила другу частину булочок з цукром). - Звертаємо, ріжемо на частини. Коли перша партія булочок з маком приготуватися, завершуємо другу.
Смачного Вам і приємних приготувань!
Джерело:
plyashka.com