Незвичний гарнір: легкі рецепти вечері зі східного булгура

Незвичний гарнір: легкі рецепти вечері зі східного булгура

Якщо, заглянувши у цю добірку рецептів, знайшлися ті, які мало знають про цю крупу, то булгур – це пропарена, а потім висушена пшениця. З булгура можна приготувати не тільки смачні страви, а й добре почистити шлунок. Високий вміст клітковини допомагає вивести з організму шлаки та токсини.

булгур

Але у цій статті ми будемо розповідати не про корисні властивості булгура, а про те, що можна приготувати. Булгур поєднується з м’ясом, морепродуктами та овочами. Готується легко, а страви виходять ароматні й приємні на смак. Одним словом, якщо хочеться на вечерю чогось «такого», але морочитися немає бажання, рецепти з булгура – ідеальний варіант.

Булгур в духовці з куркою та овочами

Булгур в духовці з куркою та овочами

Булгур, приготований у духовці, виходить дуже розсипчастий: крупинка до крупинки. Любителі спецій можуть на свій смак сміливо додавати їх у кашу. Булгур родом з Близького Сходу, а там на спеціях не економлять. Пікантні аромати тільки поліпшать блюдо.

Для приготування знадобиться:

  • булгур – 1 склянка;
  • тепла вода – 2 склянки;
  • курячі гомілки – 6-7 шт.;
  • сметана – 1 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • приправа для курки або паприка та куркума – щіпка;
  • часник – 1 зубчик;
  • сир – 40 г;
  • сіль, перець.

Можна додати болгарський перець, помідори, стручкову квасолю, свіжий зелений горошок – будь-які овочі. З ними каша виходить тільки кращою.

рецепт булгур

Рецепт приготування булгура з фото:

1. Замаринуйте курячі ніжки зі сметаною, часником, спеціями та сіллю хвилин на 20.

куриные ножки

2. За цей час наріжте цибулю, натріть моркву або наріжте соломкою. Обсмажте разом на сковороді 5 хвилин. За бажанням можете додати інші овочі.

3. Форму для випічки змастіть олією. Висипте булгур та залийте водою. Додайте близько 1 ч. л. солі.

крупа булгур

4. Викладіть зверху обсмажені овочі та курячі ніжки у маринаді.

обжаренные овощи и куриные ножки

5. Накрийте форму фольгою або кришкою та відправте у розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин.

6. За 20 хвилин до готовності зніміть фольгу й посипте курочку тертим сиром. Перед подачею перемішайте й посипте свіжою зеленню.

Булгур з овочами та креветками

Булгур з овочами та креветками

Любите рис з креветками – урізноманітніть меню та приготуйте креветки з булгуром. Не сумнівайтеся – вийде смачна, ароматна страва.

Інгредієнти:

  • булгур – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • креветки (заморожені, очищені) – 450 г;
  • зелений горошок (свіжий або заморожений) – 100 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • оливкова олія;
  • сіль, перець;
  • суміш прованських трав.

Рецепт приготування покроково:

креветки
  1. Розігрійте у сотейнику трохи олії, всипте булгур та злегка обсмажте, періодично помішуючи.
  2. Влийте воду, додайте сіль, перець, прованські трави. Закрийте кришкою та варіть на повільному вогні 20-25 хвилин.
  3. Дрібно наріжте цибулю та часник, моркву й болгарський перець наріжте соломкою.
  4. В окремій сковороді розігрійте 2 ст. л. оливкової олії, обсмажте цибулю часник, моркву та болгарський перець. Коли овочі стануть м’якими, додайте горох та смажте ще хвилин 5.
  5. Креветки окремо обсмажте на вершковому маслі близько трьох хвилин. Посоліть, поперчіть.
  6. Готовий булгур змішайте з овочами та креветками. Можна посипати зеленню.

Булгур з грибами та овочами

Булгур з грибами та овочами

Мінімум зусиль, просто, смачно та корисно. Булгур має низький глікемічний індекс, тому можна їсти тим, у кого цукровий діабет. А ще булгур багатий на вітаміни групи В, які позитивно впливають на роботу нервової системи, знижують стрес та дратівливість. Тому після такої вечері або обіду настрій має покращитися.

Інгредієнти:

  • булгур – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • гострий перець – 1 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • печериці – 300 г;
  • кукурудза – 50 г;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • куркума;

Як приготувати:

  1. Наріжте овочі будь-яким способом.
  2. Помийте та наріжте гриби.
  3. Обсмажте разом на оливковій олії на середньому вогні цибулю, моркву, перець та гриби. Кількість гострого перцю регулюйте на свій смак.
  4. Потім додайте булгур, сіль та приправи. Перемішайте, залийте гарячою водою. Готуйте на слабкому вогні 20-25 хвилин.

Як тільки булгур приготується, відкрийте кришку, перемішайте. Через 5-10 хвилин подавайте до столу. Смачного!

Салат по-середземноморському з булгуром

Салат по-середземноморському з булгуром

Це літній, ситний салатик, який можна подати як самостійне блюдо. Особливо він підходить тим, хто дотримується здорового харчування. Булгур має калорійність вище, ніж, наприклад, гречка, але за складні вуглеводи та корисні речовини радять вживати навіть спортсменам.

Інгредієнти:

  • грубозерниста крупа булгур – 1/2 склянки;
  • вода – 1 склянка;
  • сіль – 1/4 ч. л.;
  • огірок – 1 шт.;
  • помідор – 1-2 шт.;
  • зелена цибуля;
  • оливки – 50 г;
  • оливкова олія – 1/4 склянки;
  • свіжовичавлений лимонний сік – 2 ст. л.;
  • сир фета – 100 г;
  • свіжа м’ята – 1 ст. л.;
  • петрушка – 2 ст. л.;
  • сіль;
  • мелений чорний перець.

Приготування:

  1. Щоб зварений булгур був розсипчастий, використовуйте крупнозернистий. Залийте булгур водою у пропорції 1: 2 та варіть відповідно до рекомендацій на упаковці. Посоліть за смаком.
  2. Коли булгур приготується, відкрийте кришку перемішайте та дайте охолонути.
  3. Наріжте для салату огірки, помідори, оливки, зелену цибулю. Полийте оливковою олією й лимонним соком.
  4. Подрібніть м’яту та петрушку.
  5. Змішайте овочі з остиглим булгуром. Додайте сир фета, м’яту, петрушку. Поперчіть й доведіть до смаку сіллю.

Замість оливкової олії салат можна заправляти грецьким йогуртом. Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: