Печу повітряні, м’якенькі булочки «Ласунка» з начинкою та із смачною цукровою глазур’ю: діти розбирають їх миттєво не встигаю подавати
від Denzhyttya
17 Січня, 2023
Сьогодні готуємо повітряні, м’які булочки «Ласунка». Усередині булочок ароматна і ніжна пудингова начинка, а зверху витончена смачна цукрова глазур. Ну, що може бути смачнішим?!
Інгредієнти:
Дріжджове тісто:
- молоко – 200 мл
- сухі дріжджі – 11 г
- цукор – 180 г
- сіль – 1 ч. л. (без гірки)
- вершкове масло – 150 г
- яйця – 3 шт.
- борошно – 650 г
Начинка:
- пудинг шоколадний (або інша густа начинка за смаком) – 1 пачка
Для змащування:
- жовток – 1 шт.
- молоко – 1 ст. л.
Глазур:
- цукрова пудра – 80 г
- сметана (20%) – 1 ст. л.
Приготування:
- Тісто робитимемо опарним способом. У тепле молоко висипаємо 11 г сухих дріжджів, додаємо із загальної кількості 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. борошна (теж із загальної кількості, яка вказана в рецепті). Борошно необхідно заздалегідь просіяти. Перемішуємо.
- У нас має вийти консистенція рідкої сметани. Накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці на 20 хвилин.
- Опара виходить повітряна, пронизана бульбашками повітря. Активно її перемішуємо, осаджуємо і додаємо 150 г розтопленого вершкового масла, що повністю остигло, висипаємо цукор, що залишився, 1 ч. л. солі без гірки та розбиваємо 3 яйця. Розмішуємо вінчиком до однорідності.
- Коли маса стала однорідною додаємо частинами борошно, що просіюємо. Тісто вимішуємо 10-15 хвилин, тому що має добре розвинутися клейковина. У міру вимішування підсипаємо потроху борошно. Його може знадобитися трохи більше або менше зазначеної кількості. У мене зазвичай йде 650 г.
- Кількість борошна залежить від розміру яєць і від якості борошна, але, виходячи з мого досвіду, борошно краще трохи не допокласти, ніж перекласти.
У результаті тісто має вийти м’яким, еластичним, може навіть залишитися трохи липкуватим – нічого страшного. - Округлюємо його, миску змащуємо олією, укладаємо тісто, зверху його теж змащуємо тонким шаром олії без запаху, щоб не завітрювалося, накриваємо рушником і ставимо тісто підходити в тепле місце без протягів.
- Минуло близько години, тісто, що підійшло, обминаємо і перекладаємо на робочу поверхню.
- Ділимо тісто на необхідну нам кількість. Я спочатку поділяю тісто навпіл, а потім кожну половину розрізаю на 7 шматочків. У результаті має вийти 14 однакових за обсягом елементів.
- Тісто можна поділити на око, можна використовувати ваги. Якщо зважуватимете, то кожен шматочок важитиме 100 г.
Тепер тісто округляємо до центру, підкачуємо та отримуємо рівні та красиві кульки. - Накриваємо заготовки пакетом, щоб не завітрювалися і приступаємо до формування. Як начинка сьогодні у мене буде шоколадний пудинг. Я готувала його згідно з інструкцією на упаковці. Пудингу даємо повністю охолонути.
- Беремо кульку тіста, розкачуємо її в овал. Тут найголовніше тонко не розкачувати! Викладаємо на центр приблизно 2 ч. л. пудингу, рівним шаром розрівнюємо його. Накриваємо начинку спочатку однією частиною тіста, потім – іншою і добре защипуємо шов.
- Злегка розтягуємо заготівлю, приплющуємо і скручуємо «равликом». Ось така виходить гарна булочка!
- Перекладаємо на деко, застелене папером для випічки, накриваємо пакетом і рушником і залишаємо на вистоювання на 15 хвилин.
- Обережно знімаємо рушник та пакет і змащуємо булочки сумішшю жовтка та молока.
- Відправляємо булочки випікатися в нагріту заздалегідь до 180 градусів духовку на 18-20 хвилин. На жаль, деякі булочки в мене таки тріснули збоку, але незважаючи на це, пудинг не витік. Даємо булочкам охолонути і приготуємо глазур.
- Для цього до цукрової пудри додаємо 1 ст. л. сметани (у мене 20%) та перемішуємо до однорідності. Глазур має вийти досить рідкою.
Поливаємо нею охололі булочки і подаємо до чаю. Булочки виходять дуже ароматними, повітряними, м’якими та ніжними.
Для начинки беріть сир, яблука, заварний крем, густий джем. Випікайте і радуйте рідних свіжою домашньою випічкою!
Бажаю приємних приготувань та смачного Вам!
Джерело:
plyashka.com