Підглянуто у грузинів: хачапурі по-аджарськи
від Denzhyttya
13 Грудня, 2019
- Хачапурі по-аджарськи – один з основних атрибутів грузинської кухні.
На відміну від простого круглого хачапурі, хачарупі по-аджарськи виділяється цікавою формою у вигляді човна або ока. Готувати його зовсім нескладно. З цим впорається будь-яка господиня, якщо уважно прочитає нашу інструкцію.
Але спочатку трішки історії. За легендою, аджарський хачапурі придумали моряки, які ловили рибу на човнах. Тому він має таку цікаву форму. Жовток – символізує сонце, яке зайшло в море. Але за іншою версією – ідею створення подібної форми підкинули старі добрі французи ще в ХІХ столітті. Але, тим не менш, аджарський хачапурі стрімко набирає популярність серед наших людей. А ось і рецепт:
Інгредієнти:
- Молоко – 100 г
- Вода – 230 г
- Сухі дріжджі – 5 г
- Цукор – 5 г
- Сіль – 8-10 г
- Борошно – 450 г
- Рослинна олія – 30 г
- Яйце – 1 шт.
- Вершкове масло – 10 г
Начинка:
- Сир бринза – 70 г
- Сир сулугуні – 100 г
Приготування:
- У велику посудину наливаємо тепле молоко, воду, сіль, цукор, дріжджі. Перемішуємо до повного розчинення. Починаємо потроху всипати борошно, замішуємо тісто. Продовжуємо вимішувати тісто, в кінці додаємо масло. Залишаємо тісто в теплому темному місці на 1 годину, накривши плівкою.
- Дістаємо тісто, ще раз перемішуємо. Беремо шматок тіста, вагою 170 грамів, розкачуємо тонкий овал. Перетертий на крупній тертці сир кладемо в центр овалу. Починаємо робити великий пиріжок, коли защипнули останній шов, перевертаємо пиріжок – шов повинен опинитися внизу. На гладкій стороні пиріжка робимо поздовжній розріз ножем. Розтягуємо руками розрізані краї хачапурі, відкриваючи сир і формуючи бортики. Руками формуємо човник.
- Розігріваємо духовку до 260°С. Випікаємо впродовж 10 хвилин, поки сир не закипить і скоринка не зарум’яниться.
- Розбиваємо яйце, відокремлюємо жовток від білка і кладемо його в самий центр готового хачапурі. Поряд з жовтком кладемо маленький шматочок вершкового масла і повертаємо хачапурі в духовку ще на 3-4 хвилини. Важливо не упустити момент, коли масло розплавиться, а яйце трохи схопиться, але не запечеться.
Приємного апетиту!