Польський яблучний пляцок з безе і крихтою: насолоджуємося випічкою
Рецепт дуже смачного і ароматного пляцка, який урізноманітнить вашу домашню випічку і порадує своїм смаком вашу сім’ю і гостей.
Переглядаючи свій старий зошит з рецептами, знайшла рецепт польського яблучного пирога з безе і крихтою. Давно я його не готувала, вирішила згадати. Пляцок готується не складно, але є попередні процеси, які необхідно зробити заздалегідь – це підготовка яблучної начинки і тіста. На цю справу відводимо близько години, щоб начинка встигла охолонути, а тісто відлежатися.
Складові
- Цукор – 200 г
- Борошно – 230 г
- Масло вершкове – 180 г
- Яйця – 4 шт.
- Сода – 0.5 ч.л.
- Яблука середні – 5-6 шт.
- Кориця – 0.5 ч.л.
- Вода – 1 ст.л.
Як приготувати польський яблучний пляцок з безе і крихтою
Насамперед почистити яблука, видалити серцевини.
Натерти яблука на тертці, скласти в каструлю, додати 50 г цукру і корицю. Також потрібно додати столову ложку води, щоб яблука не пригоріли. Каструлю накрити кришкою, поставити на вогонь і варити 10 хвилин на невеликому вогні. Потім кришку відкрити і дати випаруватися зайвій рідині. Орієнтуйтеся на сорт яблук, якісь дадуть більше соку, якісь – менше. Після цього начинку залишити охолоняти і зайнятися приготуванням тіста. Можна яблука приготувати по іншому. На сковорідку покласти невеликий шматочок вершкового масла, додати яблука, цукор, корицю і помішуючи , на невеликому вогні , довести до готовності . Залишити охолоджуватись.
Білки відокремити від жовтків і прибрати їх на деякий час в холодильник. До жовтків додати м’яке вершкове масло і збити масу віночком.
Додати в суміш столову ложку цукру, сіль і просіяне з содою борошно.
Добре вимішати тісто, якщо борошна виявиться мало, можна трохи додати. Розділити тісто на 2 частини: 2/3 і 1/3. Меншу частину прибрати в морозилку, а більшу загорнути в плівку і прибрати на 30 хвилин у холодильник.
За 5 хвилин до приготування дістати білки з холодильника, збити їх до пишної білої піни, потім потроху всипати цукор, продовжуючи збивати, поки білки не стануть густими .
Підготувати форму діаметром 22-24 см, застелити дно пергаментним папером. Дістати з холодильника тісто і сформувати з нього корзинку з бортиками висотою 3 см. Викласти на дно яблучну начинку. Від тіста, яке в морозилці, відламати половину і натерти на тертці прямо зверху .
Потім викласти збиті білки (меренгу) і зверху натерти решту замороженого тіста.
Духовку розігріти до 170 градусів і випікати пляцок 45 хвилин, поки крихта зверху не зарум’яниться. Потім духовку вимкнути і залишити в ній пляцок ще на 30 хвилин.
Коли польський яблучний пляцок з безе охолоне, розрізати його на порції і подати до столу.