Полтавські вергуни на кефірі
Приготуйте записнички, у мене сьогодні є дещо дивовижно смачне – полтавські вергуни на кефірі. Тісто для них робити настільки просто, що не потрібно відкладати їх приготування на вихідний.
У селі Чечелевому Полтавської області навіть є музей, присвячений вергунам: історії їх виникнення та різним рецептам. У мене вони вийшли хрумкими та пишними одночасно. І попри те, що смажилися в олії, абсолютно не жирні.
Інгредієнти:
- яйце 1 шт
- цукор 50 г ( за смаком)
- сіль 1/4 чайної ложки
- вершкове масло 50 г
- кефір 250 мл
- сода 1 чайна ложка
- борошно 420 г
- олія
- цукрова пудра для присипки
Приготування:
- Для приготування вергунів на кефірі спочатку потрібно взяти глибоку миску, розбити в неї яйце, додати сіль і цукор. Все збити вінчиком.
- Після чого додати соду, перемішати і додати вершкове масло, яке попередньо потрібно розтопити.
- У цю ж миску потрібно влити кефір і знову перемішати всі інгредієнти.
- Тепер в отриману масу потрібно додати борошно. Його необхідно просіювати порційно і постійно перемішуючи кефірне тісто.
- Тісто потрібно вимішувати спочатку вінчиком, а потім руками. Воно повинно вийти м’яким, однорідним і трохи липким.
- Миску з тістом потрібно накрити харчовою плівкою або рушником, і дати постояти близько 15-20 хвилин. Через вказаний час тісто потрібно розділити на дві частини, і кожну з них розкачати на пласт товщиною 2 – 3 міліметра.
- Потім пласт потрібно розрізати на смужки товщиною 4 – 5 см,.
- Після чого смужки потрібно розрізати по діагоналі, щоб вийшли ромбики. У центрі кожного ромбика потрібно зробити надріз.
- Тепер в кожному ромбику один кінець тіста потрібно протягнути через отриманий надріз.
- У сковорідку потрібно налити соняшникову олію і добре розігріти її.
- У розігріту олію потрібно опустити заготовки з кефірного тіста і обсмажувати з двох сторін до золотистого кольору.
- Готові вергуни потрібно викласти на тарілку, застелену серветками або паперовим рушником, щоб забрати зайву олію.
- Вергуни посипати цукровою пудрою і можна подавати до столу.
Можна просто полити любимим солодким соусом, медом або згущеним молоком.
Порада: Після смаження обов’язково викладайте їх на тацю, застелену паперовим рушником один біля одного, щоб з кожного увібралася зайва олія. Гарячі вергуни не посипайте цукровою пудрою, бо вона розтане. Дочекайтеся, поки вони повністю остигнуть. Ще подавайте з улюбленим варенням, рідким медом, арахісовою або шоколадною пастою.