Прості страви, які можна приготувати з салатним перцем
- Салатний перець смакуватиме у будь-якій страві.
Страви з перцю − це, як правило, другі страви або закуски. І, звичайно, перець солодкий ідеально підходить для салатів.
Закуска з запечених перців
Інгредієнти:
- великий червоний солодкий перець — 6 шт.;
- білий сільський хліб — для подачі.
Для заправки:
- свіжий чабер — 6 гілочок;
- часник — 6 зубчиків;
- оливкова олія − для смаження.
- сіль, перець − за смаком.
Приготування:
Перці змастіть олією, покладіть на застелене пергаментом деко, посоліть і поставте в розігріту до 180° С духовку приблизно на 30 хвилин. Перці повинні стати м’якими, але не розвалюватися.
Готові перці покладіть в миску, накрийте плівкою або кришкою на 10 хвилин, потім акуратно почистьте від шкірки та видаліть серцевину. Сік, що витікає при цьому, потрібно зберегти.
Очищені перці наріжте смужками, покладіть в миску з соком, додайте роздавлений, очищений і порубаний часник, гілочки чаберу (або тільки листочки). Додайте соль та перець, щедро полийте олією, перемішайте і поставте в холодильник мінімум на дві години. Подавайте як закуску з хлібом або як гарнір до м’яса або риби.
Чушка бюрек (солодкий фарширований перець)
Інгредієнти:
- солодкий перець — 2 кг;
- бринза — 500 г;
- яйця — 5 шт.;
- петрушка — 3-4 гілочки;
- борошно — 20 г;
- панірувальні сухарі — 150 г;
- сіль − за смаком;
- рослинна олія − для смаження.
Для соусу:
- натуральний йогурт — 300 мл;
- часник — 3-4 зубчики;
- кріп — 1 маленький пучок.
Приготування:
Перець помийте, видаліть ніжку і насіння. Викладіть на деко, застелене фольгою, і відправте запікатися в духовку за температури 150° С приблизно 15 хвилин, щоб він став м’яким. Перці дістаньте, залиште стигнути.
Бринзу розімніть виделкою. Додайте два яйця і дрібно нарізане листя петрушки, перемішайте до однорідності. Наповніть отриманою сумішшю перців. Трохи притисніть їх, щоб вони стали трохи більш плоскими.
У великій мисці збийте яйця, що залишилися, з сіллю до однорідності. На двох окремих великих плоских тарілках рівним шаром розподілить борошно і панірувальні сухарі. Кожен перець акуратно обваляйте спочатку в борошні, потім опустіть в яйце та обваляйте в сухарях.
Обсмажте перці в розігрітій олії, по одну-дві хвилини з кожного боку. Перекладіть на паперові рушники для видалення надлишків олії.
Для соусу дрібно наріжте кріп. Розітріть його з часником і сіллю в ступці до стану пюре. Додайте натуральний йогурт і перемішайте. Подавайте з теплими перцями.
Лечо з томатів і болгарського перцю
Інгредієнти:
- перець червоний — 2 кг;
- томати — 1 кг;
- часник — 7-10 зубчиків;
- цибуля ріпчаста — 4 шт.;
- зелень (кріп, кінза) — 2 пучки;
- соняшникова олія — 1 стакан;
- мелений чорний перець — 1 ч. ложка;
- цукор − 0,5 склянки;
- сіль − за смаком;
- оцет (9 %) — 1 ст. ложка;
- мелена паприка — 1 ч. ложка.
Приготування:
Промийте, почистьте і розріжте перець з томатами на чотири-вісім частин (залежно від розмірів). За бажанням томати можна пропустити через м’ясорубку.
Цибулю почистьте, наріжте кільцями та обсмажте в олії до золотистої скоринки. Викладіть цибулю у велику ємність і додайте помідори, посоліть. Тушкуйте все протягом 15-20 хвилин. Постійно помішуйте.
До помідорів додайте перець і тушкуйте п’ять хвилин при, накривши кришкою. Після цього зніміть кришку і тушкуйте ще 10 хвилин, не забуваючи помішувати. Почистьте часник, подрібніть і додайте до загальної маси. Слідом додайте оцет і цукор. Тушкуйте близько 15-20 хвилин.
Додайте у страву паприку, чорний перець, подрібнену зелень. Добре перемішайте і готуйте близько 10 хвилин. Готове лечо можна одразу подавати до макаронів, м’яса, риби або як окрему закуску.
Омлет з болгарським перцем
Інгредієнти:
- картопля — 4 шт.;
- яйця — 6 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- червоний солодкий перець — 0,5 шт.;
- зелений солодкий перець — 0,5 шт.;
- часник — 1 зубчик;
- сіль, перець — за смаком;
- рослинна олія — 2 ст. ложки;
- вершки — 150 мл;
- зелена цибуля — 1 пучок.
Приготування:
Почистьте картоплю і наріжте кубиками. Опустіть в киплячу воду і варіть близько 15 хвилин. Очистить цибулю і перець. Наріжте цибулю кубиками, перець — соломкою. Обсмажте цибулю і перець в олії.
Збийте яйця з вершками в мисці. Туди ж додайте картоплю, тушковані овочі, сіль і чорний перець.
Вилийте отриману суміш у глибоку пательню або каструлю. Дно потрібно попередньо змастити олією.
Смажте близько 10 хвилин, потім переверніть, щоб підсмажити з іншого боку. Через три хвилини приберіть омлет з вогню. Перед подачею на стіл посипте нарізаною зеленою цибулею.
Перці, фаршировані капустою
Інгредієнти:
- перець солодкий великий — 700 г;
- морква — 2 шт.;
- перець зелений (гострий) — 1 шт.;
- кінза — 1 пучок;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- капуста білокачанна, молода — 1 кг.
Для маринаду:
- гірчичне насіння — 1 ст. ложка;
- насіння коріандру — 1 ч. ложка;
- чорний перець горошком — 8 шт.;
- сіль — 4 ст. ложки;
- цукор — 2 ст. ложки;
- оцет 6 % — 200 мл
Приготування:
Моркву і цибулю почистьте, моркву натріть на грубій тертці, цибулю дрібно наріжте. Картоплю вимийте, почистьте від верхніх листків і тонко нашаткуйте.
Змішайте капусту з морквою та цибулею, складіть в миску, засипте 2 ст. ложками солі та влийте 2 ст. ложки оцту. Залиште на дві години за кімнатної температури, час від часу перемішуйте. Солодкі перці промийте, зріжте верхівку з плодоніжкою і видаліть серцевину. З гострого перчика видаліть насіння, м’якуш подрібніть. Кінзу промийте, висушіть і подрібніть. Капусту з овочами відтисніть, змішайте з гострим перчиком і кінзою, і щільно нафаршируйте підготовлені солодкі перці. Розкладіть по стерилізованих банках.
Для приготування маринаду влийте в сотейник один стакан води, додайте оцет, що залишився, цукор і сіль. На сильному вогні доведіть суміш до кипіння, покладіть коріандр, гірчичне насіння і горошини перцю. Зменште вогонь і варіть при слабкому кипінні п’ять хвилин. Влийте гарячий маринад в банки, відразу ж закрийте кришками та поставте в прохолодне темне місце. Перці будуть готові через два місяці.