Рецепти грузинської випічки
А найголовніше, що влаштувати собі свято живота можна, навіть не виходячи з дому. Ми вирішили поділитися з вами вдалими рецептами найпопулярніших грузинських страв: Хачапурі по-аджарський, хачапурі по-Тбіліський і, звичайно ж, незрівнянного лобіані. Дивіться відео, повторюйте і отримуйте задоволення!
Хачапурі по-Тбіліського
Інгредієнти:
- 3 скл. пшеничного борошна
- 2 яйця
- 50 г вершкового масла
- 1 ч. л. цукру
- 0,5 ч. л. солі
- 1 скл. кефіру
- 400 г твердого сиру
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. солі
Приготування:
- У мисці змішайте кефір, одне яйце, цукор і рослинну олію. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
- В іншу ємність просійте 2 склянки борошна (один залиште для підсипання), додайте соду, сіль, перемішайте і влийте в суміш кефірну масу.
- Замісити тісто, додаючи за потребою борошно. Тісто має вийти м’яким і здатним тримати форму.
- Правильне тісто для хачапурі завжди трохи липне до рук. Замісіть тісто, накрийте його серветкою і дайте трохи відпочити.
- У цей час приготуйте начинку. Для цього натріть сир на крупній тертці, додайте яйце і перемішайте інгредієнти.
- Сформуйте з тіста ковбаску і розділіть на 7 рівних частин. З кожної зробіть корж. У центр кожного сформованого коржа викладіть сирну начинку.
- Візьміть кінці коржа, підтягніть їх до центру і зліпіть разом. Отриманий мішечок переверніть і акуратно розкачайте, потім ще раз переверніть і знову розкачайте.
- Обсмажте хачапурі на гарячій сковороді до золотистої скоринки.
- Готові коржі змастіть вершковим маслом.
Це традиційна грузинська страва , яку варто подавати до столу гарячою, щоб сирна начинка не встигла застигнути.
Хачапурі по-аджарський
Інгредієнти:
- 11 яєць
- 400 мл молока
- 10 г сухих дріжджів
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 1 ч. л. цукру
- 1,5 ч. л. солі
- 800 г сиру сулугуні
- 100 г вершкового масла
- 600 г пшеничного борошна
Приготування:
- Дріжджі розведіть у теплому молоці, дайте постояти 20 хвилин. Додайте сіль, цукор, соняшникова олія, 1 яйце і просіяне борошно, замісіть тісто.
- Розділіть тісто на 5 частин, розкачайте кожну в коржик. Поверніть краї трубочкою, кінці защипайте.
- Формуйте з тіста човники, викладіть їх на деко. Збийте 2 яйця і змастіть кожен виріб.
- Сулугуні натріть на тертці і змішайте з 3 яйцями. Начиніть хачапурі сиром. Надішліть в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.
- Дістаньте човники, зробіть в них поглиблення за допомогою ножа і влийте в кожне по сирому яйцю.
- Поверніть хачапурі в духовку на 5 хвилин. Слідкуйте за часом, хачапурі не можна перетримувати.
- На кожен виріб покладіть скибочку вершкового масла.
Подавайте хачапурі по-аджарський відразу після приготування. Їжте апетитні пиріжки, відриваючи шматочки по краях і вмочуючи в ніжну начинку.
Лобіані
Інгредієнти:
- 500 г квасолі
- 4 лаврові листки
- сіль за смаком
- 25 г дріжджів
- 1 яйце
- 100 г вершкового масла
- 2 зуб. часнику
- 1 кг пшеничного борошна
- 0,2 ч. л. солі
- 400 мл води
Приготування:
- Замісити тісто з 800 г просіяного борошна, дріжджів, солі, яйця і двох склянок теплої води. Залиште на годину підніматися.
- Замочіть квасолю хоча б на 3 години, а краще – на ніч. Злийте воду.
- Проваріть квасолю 3-4 хвилини, злийте воду і знову проваріть з 1 ст. л. масла, лавровим листом, дрібкою солі і часником близько години, поки вона не стане м’якою. Також ,за бажанням , можете покласти нарізану кубиками шинку або копчену грудинку (200-300 г) – так квасоля придбає неповторний смак і аромат. Але в начинку копченості додавати не треба!
- Зцідіть воду, додайте в квасолю вершкове масло, розімніть в пюре.
- Додайте в тісто борошно, що залишилося, замісіть і розділіть на 4 частини. Розкачайте кожну в коржик приблизно 1 см завтовшки. У центр кожного кола викладіть начинку і загорніть краї.
- Прокатайте кожен коржик качалкою, можете зробити надрізи. Випікайте 15-20 хвилин при 180 градусах. Можна також готувати на сухій сковороді, по 7 хвилин з кожного боку.
Готові пироги змастіть розтопленим маслом і подавайте зі свіжими овочами або м’ясними стравами.
Такі смаколики прикрасять будь-який святковий стіл. А якщо ніяких свят найближчим часом не намічається, не чекайте відповідного моменту, побалуйте себе приголомшливою грузинської випічкою вже сьогодні. А ще рекомендуємо приготувати соковитий шашлик.
Смачного!