Штолен – різдвяна випічка з горішками та сухофруктами. Має бути на кожному святковому столі.
Процес приготування різдвяного кексу – це таїнство, яке стане смачним частуванням для всієї родини. А різдвяна випічка сама по собі – не тільки атрибут свята, але і радість, яку не купиш у магазині. І якщо говорити про традиційний різдвяний штолен, то у нього є кілька важливих правил. І ми про них розповімо, щоб повністю опанувати майстерністю створення різдвяної страви.
Вважається, що справжній різдвяний кекс з’явився в Німеччині багато століть назад. Вид традиційної випічки на Різдво називається штолен. Найпопулярніший рецепт такого різдвяного кексу обов’язково повинен бути з родзинками і цукатами. Також зараз в штолен додають горіхи і цукати апельсина.
Головним секретом різдвяного кексу є рання підготовка до свята. Штолен потрібно випікати за три тижні до свята, а зберігається він близько двох-трьох місяців, абсолютно при цьому не черствіючи.
Якщо схаменулися трохи пізніше, то це не страшно, штолен в Європі люблять їсти всю зиму. Так що потрібно лише знайти форму для випічки і запастися терпінням на кілька тижнів, поки кекс відлежиться.
“Мені захотілося спекти штолен; це щось на зразок масляного кексу з сухофруктами, який готується на Різдво. Правильний штолен божественний він солодкий; він важкий; він пронизаний пахощами кориці і ванілі, імбиру і апельсина. І хересу! -так-так, хересу, хоча можна взяти і ром, і коньяк, і настоянку на чорноплідної горобини. Він вилежується кілька тижнів в прохолодному місці, посипаний цукровою пудрою, загорнутий у фольгу і пекарські папір, і зріє, як чудовий плід. Готувати штолен легко. Розповім, як це робила я. Взяла два види родзинок, темні і світлі, курагу, зацукровану вишню, інжир і жменьку чорносливу, а ще апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Порізала їх на шматочки, залила гарним коньяком і відставила в сторону. Розм’якшила двісті грам вершкового масла. Відсипала в чашку сто п’ятдесят грам цукру. Виклала з холодильника чотири яйця, щоб вони нагрілися. Просіяла через сито півтори склянки борошна. Звірила з рецептом. Рецепт радив збити цукор з маслом, а потім додати яйця, борошно, вологу фруктово-коньячну суміш, перемішати, випекти кекс, і коли він охолоне, від душі просочити його ромом. Раптово на мене зійшло умиротворення. Я взяла миску, в якій плавали сухофрукти, і великою ложкою вичерпала і з’їла: два види родзинок, курагу, зацукровану вишню та інжир; ще я з’їла чорнослив, апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Коньяк,що залишився на дні я випила через край. Масло і яйця сунула в холодильник. Борошно висипала в банку. Цукор кинула де стояв. І помчала геть, регочучи як птах Алконост, про якого хоч і кажуть, що він стримано сміється, але насправді брешуть, бо хто живе на острові Буян і керує погодою, не може сміятися пристойно. Рекомендую всім цей прекрасний рецепт. Він досить нескладний у виконанні. Можливо, спочатку вам здасться, що ви не вип’єте вісімдесят грам коньяку без закуски, але повірте, це тільки здається! А результат подарує вам багато приємних хвилин.
P.S. Таким же чином готуються млинці з начинкою і капустяний пиріг. ” 🙂
автор:Олена Михалкова
Рецепт традиційного різдвяного штолен
Так, ми підібрали для вас традиційний рецепт різдвяного штолен, за допомогою якого ви без проблем зможете приготувати смачний різдвяний штолен.
Інгредієнти:
- 350 г вершкового масла;
- 350 г цукру;
- 350 г борошна пшеничного;
- 12 г розпушувача для тіста;
- 6 яєць;
- 4 ст. ложки патоки;
- 1,5 ч. ложки меленої кориці;
- 1,5 ч. ложки меленого мускатного горіха;
- 1,5 ч. ложки меленого імбиру (можна додати ще гвоздику);
- 330 мл коньяку;
- 0, 5 кг сухофруктів або цукатів (разом);
- 150 г волоських горіхів;
- 1 апельсин.
Приготування:
- За кілька днів до приготування різдвяного кексу потрібно зробити заготовку для його начинки. Промити сухофрукти, нарізати дрібними шматочками. Подрібнити горіхи. Натерти цедру з 1 апельсина і вичавити його сік. Все це покласти в посудину, додати вичавлений апельсиновий сік і 180 мілілітрів коньяку. Перемішати, накрити кришкою і поставити настоюватися в холодильник
- Готуємо тісто. Розм’якшене вершкове масло добре збити міксером. Потім продовжуючи збивати його, додати цукор, влити патоку, вбити яйця кімнатної температури
- Перемішати борошно, розпушувач, мелені прянощі і всипати все це в масляно-яєчну суміш. Збивати міксером на середній швидкості, поки не вийде однорідне тісто. Відразу відібрати 6 столових ложок тіста – вони стануть в нагоді потім.
- Змастити форму для випікання маслом, застелити її пергаментом так, щоб покрити папером краї. Можливо, вам знадобиться кілька форм.
- Взяти основне тісто, розділити його на кілька частин (залежить від того, скільки форм для випікання ви підготували) і перекласти в окремі посудини. У кожну посудину додати начинку і гарненько перемішати її з тістом
- Викласти суміш для різдвяного кексу в форму для випікання, зверху тонким шаром намастити відкладеним заздалегідь тістом. Поставити кекс в розігріту до 140 градусів духовку, після чого залишити його випікатися на 3, 5 год
- Якщо кекс готовий, полити його 50 мл коньяку, зверху загорнути у фольгу і залишити охолоджуватися штоллен при кімнатній температурі до ранку.
- На наступний день дістати різдвяний кекс з форми, повністю загорнути в харчову плівку або пергаментний папір. Зберігати штолен в холодному місці до свята, бажано не менше 3-4 тижнів.
- Перед тим, як подати штолен на святковий стіл, потрібно посипати його цукровою пудрою.
Також дивись відео, де детально розкажуть і покажуть, як готувати смачний різдвяний штолен.
Смачного і святкового настрою Вам!