Смачні та прості рецепти на Медовий спас
Медовий спас, або як ще говорять – Маковій. У цей день в храмах освячується мед нового збору, і, звичайно ж, українські господині печуть булочки з маком і медові пряники, подають на стіл макові млинці і багато всякої різної смакоти.
Пропонуємо кілька простих рецептів, які ви можете приготувати в цьому році, щоб порадувати себе і свою родину.
1. Маковий пиріг з горіхами та медом
У чашу кухонної машини (можна використовувати звичайний міксер) кладемо 3 яйця, дрібку солі, 1 пакет ванільного цукру та 180 г звичайного цукру. Все збиваємо до пишності.
Після того, як все збилося в пишну масу, зменшуємо швидкість і додаємо 100 г розтопленого вершкового масла, а також 100 мл молока кімнатної температури. Потім беремо 300 г борошна і змішуємо з 1,5 ч.л. розпушувача та додаємо 100 г маку і все добре перемішуємо.
До рідкої суміші, яка була раніше приготована, додаємо суміш з борошна і маку. Все ретельно перемішуємо. Беремо форму, на дно кладемо пергаментний папір і змащуємо її рослинним маслом. Виливаємо тісто у форму для випікання. Випікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Тим часом за допомогою блендера подрібнюємо волоські горіхи. Готовий пиріг поливаємо медом і посипаємо рубленими горіхами.
2. Маковий рулет
Інгредієнти:
- сіль – 1/4 ч. л.;
- мак (мак має бути хорошої якості і ні в якому разі не повинен гірчити) – 500 г;
- цукор (3 ст. л. – в тісто, 10 ст. л. – в макову начинку) – 13 ст. л.;
- вершкове масло (50 г – в тісто, 100 г – в начинку) – 150 г;
- яйце куряче (середнє, кімнатної температури, 2 – в тісто, 1 – для змазування рулету) – 3 шт.;
- дріжджі (дивіться інструкцію, там завжди написано, на яку кількість борошна вони розраховані, наприклад, 6 г сухих дріжджів на 500 г борошна) – 1 пач.;
- молоко (200 мл – в тісто, 200 мл – в начинку) – 400 мл;
- пшеничне борошно / борошно вищого сорту – 500 г;
- мед – 100 г.
Приготування:
- Для активізації свіжих дріжджів змішайте в мисці 100 мл теплого молока, ложку цукру і свіжі дріжджі. Добре розмішайте, щоб не було грудочок. Поставте в тепле місце до утворення пінної шапочки на дріжджах.
- Добре просійте борошно. Молоко, що залишилося (100 мл) трохи підігрійте на невеликому вогні, розтопіть у ньому вершкове масло (50 г), додайте сіль, добре перемішайте.
- У чаші міксера з’єднайте більшу частину борошна (2/3 частини) з активізованими дріжджами, молочною сумішшю, додайте яйця (2 шт.) і цукор, що залишився (2 ст. л.). Перемішувати потрібно на повільній швидкості до з’єднання всіх інгредієнтів, при цьому поступово досипати решту борошна і контролювати консистенцію тіста.
- Збільшіть швидкість і продовжуйте вимішувати тісто протягом 10-15 хвилин. Тісто має зібратися навколо винта і відставати від стінок чаші.
Скачайте тісто в грудочку. Накрийте серветкою або плівкою, поставте в тепле місце приблизно на 2-3 години. За цей час воно має збільшитися у два-три рази. - Вийміть тісто з чаші і добре його розімніть, щоб у ньому не було повітря.
- Залийте мак окропом хвилин на 8-10. Якщо мак “брудний”, то його попередньо промийте. Злийте воду і знову залийте окропом вже на 5 хвилин.
- Добре злийте воду, при цьому віджимаючи мак руками. Змішайте з коричневим цукром. Він потрібен тут як додатковий подрібнювач, позаяк тверді кристалики чудово тиснутимуть мак разом з ножичками. Можна перекрутити цю суміш на ручний м’ясорубці.
- Перекладіть перетертий мак у глибоку каструлю, змішайте з маслом, медом, доливаючи при цьому молока (потрібно вливати його поступово) і починайте варити на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи і доливаючи молоко. Варити потрібно близько години.
- Начинка ні в якому разі не повинна бути рідкою, консистенція має бути розсипчастою. Даємо охолонути начинці.
- Максимально тонко розкачати тісто квадратиком або зі злегка закругленими краями.
- Щедро і рівномірно викладіть начинку.
- Обережно завертайте рулет з довгого боку, щоб він був меншого діаметру.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Збийте яйце або жовток з невеликою кількістю молока (1 ст. л.), змастіть яйцем рулет і просто посипте його маком, поставте хвилин на десять в духовку при 180˚С, далі через кожні десять хвилин знижуйте температуру на двадцять градусів. Пекти рулет потрібно хвилин 30-40 (залежить від духовки).
3. Випічка з медом і маком
Якщо хочеться приготувати на Маковія смачну випічку з медом і маком, то цей рецепт — саме те, що потрібно. Готується досить просто. Отже, вам знадобляться інгредієнти:
- 2 повних склянки борошна
- 4 великих яйця або 5 середніх яєць
- 200 мл турецького (несолодкого) йогурту
- 3/4 склянки меду
- Чверть склянки свіжовичавленого лимонного соку
- 1 чайна ложка лимонної цедри
- Чверть склянки маку
- 2 чайних ложки соди
- Дрібка солі
- 1 столова ложка вершкового масла або рослинної олії (щоб змастити форму)
В тарілці добре збийте яйця, додайте йогурт і перемішайте. Додайте мед, лимонний сік і лимонну цедру, знову добре все перемішайте. Додайте борошно, мак, соду, сіль і добре все перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто без грудочок. Тісто вилийте на змащену маслом форму і запікайте в духовці приблизно 30 хвилин. Охолодіть і можна подавати на стіл.
Смачного!
4. Медові пряники з маком
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна
- 0,7 склянки м’якого вершкового масла
- 0,25 склянки меду
- 0,7 склянки цукру
- 1 яєчний жовток
- Дрібка ванілі
- 3 столових ложки маку
- 0,5 чайної ложки меду
Спосіб приготування:
За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно і соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкачайте кожну частину у продовгувату форму. Обкатайте тісто в маці. Загорніть тісто в харчову плівку і поставте на ніч у холодильник. Зранку дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружечками завтовшки приблизно 0,5 сантиметри кожен. Викладіть печиво на форму для запікання і поставте в розігріту духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть і можете подавати на стіл.
5. Макові млинці з медом
Пропонуємо вам рецепт млинців, які можнаприготувати на Маковія:
- 1 склянка борошна
- 3/4 склянки молока
- 1 столова ложка оцту
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 яйце
- 2 столових ложки розтопленого вершкового масла
- Дрібка ванілі
- 2 столових ложки цукру
- 1 чайна ложка пекарського порошку
- 0,5 чайної ложки соди
- 1 чайна ложка маку
- 1 чайна ложка лимонної цедри
Молоко, оцет і лимонний сік з’єднайте в тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло і ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипучі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З’єднайте рідкі та сипучі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді і подавайте з медом. Смачного!
6. Макові коржики з медом
Інгредієнти:
- Борошно – 800 г;
- Мак – 4 ст. ложки;
- Сироватка (або кефір) – 300 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Сіль – щіпка;
- Цукор – 1 ст. ложка;
- Сода – 1 ч. ложка.
Спосіб приготування:
- Змішайте борошно з содою. Додайте інші інгредієнти і замісіть тісто.
- Змащуємо деко олією.
- Розкачайте тісто на ширину дека і викладіть на нього.
- Зверху на тісті намалюйте ножем клітку, щоб потім було легше ламати готове запечене тісто на коржики. Проколіть їх виделкою. Випікайтедо готовності.
Спечений корж остудити, поламати на шматочки, скласти в глибоку миску і залити медом, розведеним кип’яченою водою за смаком. Коржики повинні добре просочитися.