Смачний перекус: 15 рецептів бутербродних намазок на хліб

Смачний перекус: 15 рецептів бутербродних намазок на хліб. Натираю цибулину на тертці!

Протягом сотень, а може бути, навіть тисяч років бутерброди залишаються найпопулярнішою закускою у світі. 

Колись вважалося, що ними харчуються в основному холостяки, які не бажають витрачати час на приготування їжі або просто не вміють готувати. Таких називали «бутербродна душа».

Сьогодні в число «бутербродних душ» нерідко потрапляють і жінки. Занадто швидкий темп життя, занадто багато роботи, і бутерброди стають оптимальним варіантом для швидкого вгамування голоду.

І все ж фраза «ти харчуєшся одними бутербродами», як і раніше, звучить осудливо. Прихильники ЗСЖ радять нам забути про білий хліб, майонезні соуси, копченину, магазинні ковбаси й дешеві замінники вершкового масла. Але чим же їх замінити?

Намазка на хліб

Основа будь-якого бутерброда – хліб. Для корисного бутерброда не варто брати білий хліб з борошна першого і вищого сорту. Вибирай хліб з борошна грубого помелу, цілозерновий або з висівок. Можна також скористатися хлібцями з пшеничного, вівсяного, житнього зерна, тонким лавашем.

Гуакамоле

Це традиційна мексиканська закуска. В рецепт входить перець чилі, але якщо ти не любиш занадто гостре, то роби без нього.

Інгредієнти:

  • 1 перець чилі
  • 3 плоди авокадо
  • 2 помідори
  • 1 цибулина
  • 1 лайм
  • 1 пучок кінзи
  • 1 зубчик часнику
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Дрібно наріж кінзу, помідори та цибулю. Видави часник, змішай з дрібкою солі.
  2. Розріж плоди авокадо навпіл, витягни кісточку.
  3. Розімни м’якоть до однорідної маси.
  4. Додай сік лайма, щоб м’якоть авокадо не стала темніти.
  5. Змішай всі інгредієнти та відразу подавай на стіл.

Яєчний паштет

Інгредієнти:

  • 6 яєць
  • 2 ст. л. вершкового сиру
  • 1 ст. л. майонезу або сметани
  • 0,5 ч. л. куркуми
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • 2 ч. л. тертої ріпчастої цибулі
  • мелений чорний перець за смаком
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Яйця звари круто, очисть і розітри виделкою.
  2. Додай решту інгредієнтів, перемішай.
  3. Прибери на годину в холодильник.
  4. Подавай на обсмажених шматочках тостового хліба.

Зелене масло

Інгредієнти:

  • 150 г вершкового масла
  • 1 зубчик часнику
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • пучок кропу або інших трав
  • сіль за смаком
  • червоний перець (за бажанням)

Приготування:

  1. Поклади кріп без стебел в чашу блендера і подрібни на середній швидкості з соком лимона. Лимонний сік не дасть зелені кропу потемніти.
  2. Додай в чашу розм’якшене вершкове масло і часник.
  3. Приправ сіллю і свіжомеленим червоним перцем (за бажанням).
  4. Виклади масло на харчову плівку і скачай ковбаску.
  5. Прибери масло в плівці в морозилку.

Баклажанна бутербродна паста

Дієтична паста для бутербродів готується з печених баклажанів з горіхами та часником.

Інгредієнти:

  • 3 баклажани
  • 40 г волоських горіхів
  • 2 зубчики часнику
  • 20 мл води
  • 0,5 ч. л. орегано
  • 1 дрібка меленого кумина
  • перець за смаком
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Помий баклажани та проткни в декількох місцях виделкою.
  2. Поклади їх на деко і запікай в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Можна розрізати овочі навпіл, щоб вони приготувалися швидше.
  3. Коли баклажани стануть м’якими, остуди їх і помісти в поліетиленовий пакет на 5 хвилин, потім зніми з баклажанів шкірку.
  4. Волоські горіхи подрібни, можна для цього використовувати кавомолку.
  5. Змішай в блендері м’якоть баклажанів, часник, сіль, спеції й горіхи.
  6. Додай воду і ще раз гарненько збий суміш, повинна вийти паста, що нагадує за консистенцією густу сметану.

Паштет з курячої печінки

Інгредієнти:

  •  500 г курячої печінки
  •  250 г вершкового масла
  •  1 цибулина
  •  1 невелика морква
  •  4 ст. л. сухого вина
  •  1 зубчик часнику
  •  1/4 ч. л. хмелі-сунелі
  •  дрібка меленої гвоздики
  •  1 ч. л. солі
  •  мелений чорний перець за смаком
  •  2 ст. л. рослинної олії

Приготування:

  1. Очисть цибулю і наріж півкільцями.
  2. Очисть і наріж моркву кружальцями завтовшки 2-3 мм.
  3. Підсмаж цибулю в олії до золотистого кольору, на це буде потрібно 7-10 хвилин.
  4. Додай моркву і печінку.
  5. Залий склянкою води, посоли, поперчи, доведи до кипіння.
  6. Накрий кришкою і тушкуй 30 хвилин до готовності.
  7. Зніми кришку і потушкуй ще 5-10 хвилин, поки рідина не випарується.
  8. Остуди суміш і з’єднай з м’яким вершковим маслом.
  9. Додай спеції та сухе вино. Збий блендером до однорідної консистенції.

Сирна маса з часником

Сирна паста з часником і зеленню стане чудовою альтернативою покупному сиру. Бутерброди з нею виходять неймовірно смачними і ніжними.

Інгредієнти:

  • 250 г знежиреного сиру
  • 50 г натурального йогурту
  • часник за смаком
  • свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком
  • сіль і чорний мелений перець за смаком

Приготування:

  1. Вимий і дрібно наріж зелень.
  2. Виклади сир в миску. Перетри його через сито.
  3. Додай до сиру зелень і йогурт.
  4. Пропусти часник через прес і додай в сирну масу.
  5. Посоли, поперчи та перемішай.
  6. Подавай з чорним хлібом або хлібцями.

Рибна паста з тунця

Інгредієнти:

  • 400 г консервованого тунця в маслі
  • 100 г м’якого сиру (наприклад, сиру “Філадельфія”)
  • 1 ст. л. грецького йогурту
  • терта цедра 1/2 лимона
  • мелений перець

Приготування:

  1. Змішай всі інгредієнти в кухонному комбайні до утворення однорідної маси.
  2. Переклади суміш в миску, приправ за смаком меленим чорним перцем.

Шоколадна паста

Інгредієнти:

  • 200 мл молока
  • 1 ст. цукру
  • 1 ст. л. борошна
  • 1 ст. л. какао-порошку
  • 50 г вершкового масла
  • 40 г фундука
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Змішай в каструлі цукор, борошно, какао-порошок і дрібку солі.
  2. Невеликими порціями, помішуючи, вливай молоко.
  3. Постав суміш на вогонь і доведи до кипіння.
  4. Як можна дрібніше подрібни фундук.
  5. Відразу після закипання молочної суміші додай в неї масло і подрібнені горіхи.
  6. Знову доведи до кипіння і вари, ретельно перемішуючи, ще 2-3 хвилини, щоб маса загусла.
  7. Перелий в потрібних розмірів ємність і дай охолонути.
  8. Подавай домашню шоколадну пасту до тостів.

Арахісова паста

З цією ж технологією можна зробити пасту з будь-яких горіхів: мигдалю, кеш’ю, волоських, лісових.

Інгредієнти:

  • 300 г арахісу
  • 1 ч. л. меду
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • дрібка солі

Приготування:

  1. Обсмаж і почисть арахіс.
  2. Висип арахіс в чашу блендера і починай перемелювати. Блендер знадобиться потужний. Якщо твій блендер сильно нагрівся, відклади його хвилин на 15, а потім продовжуй.
  3. Додай сіль, мед і олію і продовжуй збивати до максимальної однорідності.
  4. Паста виходить трохи щільніша магазинної, через те, що в ній немає нічого зайвого.

Грибне масло

Інгредієнти:

  • 4 ст. л. обсмажених грибів
  • 100 г вершкового масла
  • 1 цибулина
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  1. Натри цибулину на тертці.
  2. Змішай обсмажені гриби, терту цибулю, вершкове масло, лимонний сік і спеції в чаші блендера.
  3. Збивай масу до однорідності.

Паста з маслин

Інгредієнти:

  • 1 банка чорних маслин без кісточки
  • сік 1/4 лимона
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • чорний перець за смаком

Приготування:

  1. Подрібни в блендері всі інгредієнти до однорідної консистенції.
  2. Додай лимонний сік, приправ пасту чорним перцем.

Паштет з квасолі

Інгредієнти:

  • 1 ст. сухої квасолі
  • 2-3 цибулини
  • 3 зубчики часнику
  • 1/2 ч. л. солі
  • чорний мелений перець за смаком
  • соняшникової олії для смаження

Приготування:

  1. Замочи квасолю у великій кількості води на 8-12 годин.
  2. Залий водою і вари на невеликому вогні до м’якості. Якщо вода википає, додай ще.
  3. Коли квасоля стане м’якою, злий більшу частину води, а півсклянки відвару залиш на дні. Він знадобиться надалі.
  4. Подрібни цибулю.
  5. Посмаж на рослинній олії до золотистого кольору.
  6. Остиглу квасолю за допомогою блендера збий в пюре.
  7. Додай смажену цибулю разом з олією, на якому вона смажилася.
  8. Видави часник, посоли й поперчи.
  9. Гарненько перемішай.

Морквяна паста

Інгредієнти:

  • 200 г моркви
  • 1 цибулина
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. води
  • по 1 ч. л. зіри, куркуми та коріандру
  • 1/2 ч. л. лимонного соку
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 2 зубчики часнику

Приготування:

  1. Дрібно наріж цибулю і часник, натри на середній тертці моркву.
  2. Злегка обсмаж спеції на сухій пательні. Додай масло, цибулю і часник, обсмажуй до золотистого кольору.
  3. Додай моркву, тушкуй до м’якості.
  4. Потім трохи остуди, додай соєвий соус, лимонний сік і воду. Подрібни в блендері до однорідної маси.
  5. Подавай в охолодженому вигляді.

Сирне масло

Інгредієнти:

  • 70 г сиру
  • 100 г м’якого масла
  • 1 ст. л. сметани
  • сіль і чорний перець за смаком

Приготування:

  1. Натри сир на тертці.
  2. Збий всі інгредієнти міксером.
  3. Приправ масло сіллю і перцем.

Хумус з печеного буряка

Це досить приємна закуска з нуту, яку можна мазати на хліб, зачерпувати лавашем або їсти як гарнір.

Інгредієнти:

  • 2 середні буряки
  • 450 г консервованого нуту
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1/4 ст. сиру фета
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. лимонної цедри
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • дрібка каєнського перцю
  • дрібка солі
  • дрібка чорного перцю

Приготування:

  1. Розігрій духовку до 220 градусів. Змасти посуд для запікання маслом. Поклади буряк у форму для запікання і скропи 1 столовою ложкою оливкової олії. Запікай 45-60 хвилин, доти, поки овоч не стане м’яким.
  2. Остуди готовий буряк і розріж на кілька шматочків.
  3. Змішай в блендері нут, буряк, сир, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонну цедру, лимонний сік, каєнський перець, сіль і чорний перець і подрібни все до досягнення кремової консистенції.
  4. Залиш хумус остигати. Подавай з лавашем, чипсами або грінками.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: