Соковита халва за перевіреним рецептом! Не треба випікати, не треба купувати
від Denzhyttya
25 Лютого, 2021
Всім привіт! Сьогодні, покажу рецепт – як приготувати халву. За смаком вона схожа на ту, яка продається в магазині, але на мій погляд набагато духмяніша і смачніша і в ній немає нічого зайвого! Халва складається всього з трьох продуктів, але можливо прийдеться ще трохи додати соняшникової олії.
Інгредієнти:
- Насіння соняшнику – 400 г
- Цукор – 170 г
- Вода – 100 мл
- Яєчний білок – 1 шт
- Цукрова пудра для збивання – 0.5 ч.л.
- Соняшникова олія 2-3 ч.л. – по необхідності
- Сіль за смаком
Приготування:
- Спочатку готував форму. Застилаю її папером для випічки, до якої нічого не прилипає.
- Очищені насіння соняшнику, висипаю на сковорідку. Вони у мене чисті, тому їх не мою, а відразу підсмажую, а ви дивіться за обставинами.
- Обсмажую їх кілька хвилин, приблизно три-чотири.
- Насіння готові. У них з’явився легкий золотистий відтінок. Даю їм охолонути і насипаю в чашу блендера.
- Тут починається найскладніший момент у приготуванні халви. Насіння треба добре розмолоти і отримати не просто крихту, а пасту. Якщо у Вас добрий блендер, це не складе труднощів, але будемо чесні, сильний потужний блендер є далеко не у кожного.
- Насіння можна розмелювати частинами, приблизно за три-чотири прийоми, стежте за тим щоб блендер не перегрівався. Якщо таке відбувається, треба просто дати йому трохи відпочити. Насправді це просто, але при слабкій техніці доведеться трохи повозитися. Перший раз з розмеленого насіння вийшла крихта.
- Вона трохи налипає по краях, розмішую її ложкою. З другого разу маса вже більш в’язка, прилипає до стінок сильніше.
- Знову розмішую її ложкою. У третій рази маса стає схожа на пасту – це якраз потрібна консистенція для приготування, але якщо у вас так не виходить, то можна додати половину або чайну ложку соняшникової олії. Почати краще з половини, швидше за все вам цього вистачить.
- Суміш готова. Вона вийшла пастоподібної, липкої, в’язкої консистенції. Відставляю поки її в сторону, але тримаю напоготові.
- У глибоку тарілку виливаю білок одного яйця і добре його збиваю. В кінці збивання, додаю трохи цукрової пудри. Суміш загусла і не виливається з тарілки.
- Тепер залишилося розтопити цукор. Всипаю його в каструлю і виливаю трохи води. Цукор нагрівається, треба дати йому трохи покипіти і обов’язково розмішувати ложкою, щоб він не налипав по краях.
- Цукор повинен трохи загуснути. Можна перевірити, капнувши крапельку розчину в холодну воду. Він не повинен змішуватися з водою, повинна утворитися крапля. Вона повинна трохи тягнутися – це значить, що цукор досить розплавився і можна приступати безпосередньо до приготування халви.
- Знову починаю збивати білки і тонкою цівкою вливаю в них розплавлений цукор і добре, але недовго збиваю блендером. Маса загусла і стала в’язкою.
- Викладаю в неї пасту з насіння. Тепер треба все добре перемішати.
- Треба постаратися суміш витягати трохи вгору, щоб халва стала більш волокнистою. Якщо ви не додавали олію, це буде легко зробити, а якщо додали – халва вийде більш і розсипчастою, але смачною!
- Довго вимішувати не варто, можна залишити трохи білих розводів. Потім залишилося викласти масу в підготовлену форму.
- Треба постаратися добре притиснути її до країв, тоді у халви буде красива форма.
- А зверху суміш треба розрівняти. Це зручно зробити спочатку ложкою, а потім кондитерською лопаткою.
- Якщо відщипнути шматочок халви і з’їсти – вона вже буде дуже смачною, але краще почекати. Халву накриваю плівкою, ще раз злегка розрівнюю руками і ставлю в холодильник, щоб вона затверділа. Приблизно, на це йде три години, іноді більше – залежить від температури в холодильнику.
- Халва застигла. Знімаю з неї плівку і виймаю з пергаменту. Дивіться, який гарний вийшов брусочок!
- Тепер залишилося просто його розрізати. Нарізаю халву в формі кубиків, мені так подобається більше. Можна також нарізати брусочками або просто поламати.
- Халва виходить дуже-дуже смачна. Злегка хрустка, розсипчаста, з дуже характерним смаком насіння соняшнику. У магазині вона все-таки інша. Якщо вам сподобався рецепт, спробуйте халву приготувати, це того варте!
Джерело:
mandarynka.com.ua